Träning för trafik

Träning för trafik

Ett av mina första önskemål till min personlige tränare Johan var att han skulle träna upp min uppmärksamhet. Jag är anhörigvårdare för min make David och ensam ansvarig för vår bil. Hemma hos oss går det ibland åt mängder av toapapper och hushållspapper. För att inte knäcka ryggen behöver jag kunna köra bilen den korta sträckan till Kungens Kurva och skaffa hem storförpackningar av toapapper, hushållspapper och tvättmedel. Det är också trevligt att kunna göra spontana små utflykter till något trevligt friluftsområde i närheten av vår bostad. Så länge synen fungerar, vill jag kunna göra detta utan att vara en fara i trafiken.
Den första övningen Johan lät mig göra var inte ansträngande och samtidigt mycket rolig. Jag fick ligga på knä på en matta på golvet och framför mig hade jag olika prylar. På givet kommando skulle jag gripa tag i det föremål Johan sa och med kraft slänga det till honom. En svårare variant blev att jag skulle blunda när jag gjorde detta. Under de veckor dessa övningar pågick missade jag bara ett fåtal gånger.

På IKEA hittade jag en mjuk boll och den tog jag med till gymet. Johan insåg genast att bollen passade utmärkt för min träning. Den första övningen var att jag fick springa i sidled för att stärka insidan av benmusklerna. Ingen tänker på att föraren vid växling snabbt behöver kunna flytta högerbenet i sidled och i samma ögonblick med den vänstra foten ha full kontroll över bromspedalen. Samtidigt som jag ilade fram och tillbaka på golvet skulle jag nu slänga och ta emot bollen. Redan efter ett par gånger försvårade Johan övningen. Han signalerade med armarna åt vilket håll jag skulle förflytta mig i sidled. Nu gällde det att dels hålla ögonen på Johan och dels veta var jag hade bollen.
”För långsamt” sa Johan glatt. ”Du vrider på hela huvudet, du skall bara röra på ögonen.”

Ny träning och denna gång en aning långsammare. Jag fick under inga omständigheter röra på huvudet utan skulle ned ögonrörelser uppfatta Johans signaler med händerna. Hela tiden denna övning måste jag tänka på att jag hade huvudet rakt fram och var jag hade händer och fötter. Efter ungefär fem minuters intensivträning tyckte jag att min hjärna var nästan tom och jag kände ett stort behov att sänka huvudet och stirra på mina ovilliga smalben. Då bröt Johan övningen och jag fick med kraft slänga bollen rakt igenom salen.

När denna trevliga övning i armstyrka pågått i ungefär fem minuter, stack en av gymets danslärare i huvudet i salen och frågade försynt om vi var klara. Johan nickade och vi strosade ut till mattan för fristående övningar. Här fick jag göra om övningarna med ögonen. Nu skulle det gå snabbare eftersom avståndet mellan Johan och mig hade blivit kortare. Här framför spegeln måste jag verkligen koncentrera mig och bara titta på Johan och inte av ren nyfikenhet i spegeln spana in vilka som fanns bakom mig och vad de sysslade med.

Nu har jagkämpat med dessa övningar i ett halvt år. De har haft effekt och jag har blivit betydligt säkrare som bilförare. Innan kylan slog till for grannfrun och jag till tippen i Östberga med mängder av brännbart skräp. Efteråt sa hon att jag var en betydligt säkrare bilförare än hennes barn och att jag hade en otrolig förmåga att uppfatta vad som hände i trafiken.

Jag tänkte på övningarna framför spegeln när jag för ett par dagar sedan i radio hörde en beskrivning av hur en svår olycka kan gå till på en motorväg. Om en olycka sker på ena sidan av en motorväg händer det ofta att det blir problem i den andra körriktningen. Enligt Trafiksäkerhetsverket beror detta på att förarna inte kan behärska sin nyfikenhet utan känner ett oemotståndligt behov att ta reda på vad som har hänt. I värsta fall far någon bil rakt genom mitträcket och då blir skadorna mycket omfattande.

Nu funderar jag på om inte gymet borde låna ut Johan och en stor spegel till olika körskolor. Blivande förare borde få utbildning i trafiksäkerhet och lära sig att spara på sin nyfikenhet när det gäller andra trafikanter.

En tanke på “Träning för trafik

  1. Jo, jag tror som Du, det skulle behövas en Johan till många. På Ditt vanliga beslutsamma vis tar Du tag i saker o det är en bra egenskap hos Dig! Jag skulle ledigt lämna över mig i Din vård i trafiken. Men övningarna avstår jag gärna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s