Livets Vatten

Livets Vatten

Idag har man i våra kyrkor tala om Livets Vatten. En av texterna är hämtade ur Jesaja, som är en del av Gamla Testamentet och som också i sin helhet finns bevarad i dödahavsrullarna.

När jag nu som vuxen läser Jesaja grips jag av innehållet på ett helt annat sätt än de dagar jag som barn motvilligt tragglade texterna i båda skola och kyrka. Detta är bortglömd världslitteratur, som gårdagens skola aldrig lärde eleverna att uppskatta. Ur dessa bibelsidor kommer fram en värld, som påminner mycket om de reportage vi idag upplever när en sorgsen reporter berättar om inbördeskrigen i Syrien och norra Mali.

Kapitel 55 tar oss med till en grönskande dalgång i ett krigshärjat land. Här kan flyktingarna få njuta av vatten, mjölk, vin och bröd utan att betala. De har kommit från sitt ödelagda land, där främmande trupper har trampat ner grödan, där det saknas utsäde, där brunnarna har sinat och där ogräs spirar på åkrarna.

Sedan gör texten en tvärvändning och handlar om de rika i samhället, de som har pengar till lyxartiklar och de, som aldrig funderar över livets mening. Dessa människor borde komma till den grönskande dalgången och för någon timme uppleva hur det är att vara törstig. Detta skulle lära dem att det finns olika sorters vatten och att Livets Vatten är något människorna inte kan leva utan. Att läppja på Livets Vatten är att fylla livet med ett andligt innehåll, att uppleva sinnesfrid och att inse att det finns andra värden än lyx och överflöd.
Vi tar det som självklart att det rinner vatten ur vattenkranen och att vi, utan att ruinera oss, kan köpa mjölk och bröd i kvartersbutiken. Livets Vatten funderar vi sällan på utan lägger mer tankemöda på vilken ny elektronikutrustning vi behöver för att snabbt klara att betala räkningar eller skicka en trevlig bild till våra vänner.

Jag har flera gånger funderat på vad det innebär att skicka ut korta meddelanden eller bilder på nätet så att helt obekanta människor kan ta del av dem. Det har hänt flera gånger att jag fått korta meddelande som ”Jag har det svårt just nu, din skildring över hur du fixade avloppet gav mig mod och hopp. Tack!” Kanske var det Livets Vatten som jag utan att tänka på det delade ut. Trots detta känner jag mig liten för att jag inte kan hjälpa de förföljda i Syrien eller norra Mali.

Jesaja avsluter kapitlet med hoppfulla ord om hur det kan vara att lämna ett flyktingläger. Jag hoppas att flyktingarna kan få vara med om något liknande när de äntligen får återvända till sin hembygd.

”I glädje skall ni tåga ut
Och ledas hem i trygghet
När ni kommer
Brister berg och höjder ut i jubel
Markens alla träd klappar händer
I stället för törne skall det växa cypresser
I stället för nässlor myrten.”

2 tankar om “Livets Vatten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s