gedenktafel_landhausstr_26_wilmd_birger_forell1.jpg

Carin på Sprätthöken

Victoriaförsamlingen och Birger Forell
För fem år sedan bad mina barn att jag skulle önska mig något annorlunda i julklapp. Valet var lätt, jag ville komma till den svenska kyrkan i Berlin och vara med om en gudstjänst där. Anledningen till detta för barnen oväntade önskemålet var att jag i tonåren fick höra talas om de storverk den svenske prästen Birger Forell uträttat under det andra världskriget. Han tog hand om de judar och regimkritiker, som riskerade att hamna i koncentrationsläger och där försvinna för alltid. De förföljda kunde från kyrkan fly genom en tunnel och på så sätt sätta sig i säkerhet. Jag ville se spåren av tunneln och den del av kyrkan, som inte förstördes under kriget.

Resan blev inte som jag hade väntat mig. Min make David skulle ha varit med. Detta var omöjligt eftersom han låg på sjukhuset och försökte återhämta sig efter en stroke. Jag…

Visa originalinlägg 1 369 fler ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s