Västertorp i vårvinterns tid

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Denna påsk har jag strövat genom skogen till ett nästan öde Västertorp. Kyliga vindar kom insvepande från norr, solen lyste och de minst frusna hade slagit sig ner på en parkbänk för att lapa sol. Den här vägen gick jag många gånger med mina barnbarnspojkar för att komma fram till parkleken Lugnet. Jag fick hoppa in som dagmamma under de år de inte hade dagisplats och när daghemmet var stängt. Jag gillade detta uppdrag och de nu vuxna grabbarna berättade i julas att det var roligt att vara hos mig. Jag hittade ofta på annorlunda lekar.

 

Det är mycket som har förändrats i parkleken sedan 1990-talet. Då hette föreståndarinnan Vivi och bodde vid sjön Trekanten. Hon tiggde gamla gymnastikredskap som bockar och plintar, som hon byggde om till lekredskap. En plint blev en häst och gamla slitna hopprep blev tömmar. I ett stort skjul förvarades trampbilar, som det gick att koppla släp till. Den äldste barnbarnspojken lekte alltid att han körde bil och backade med husvagn. Allt han hittade satte han upp för att göra en hinderbana. Inte en enda spann för sandlådan gick sönder.

 

Den lilla plaskdammen var mina barnbarnsgrabbar inte speciellt intresserade av. Detta berodde säkert på att de fick plaska så mycket de ville i mitt badrum från 1950-talet. Badkaret står fortfarande kvar och ibland tycker jag det ekar av deras glada skratt när de lyckades med konststycket att fylla en skurspann med badvattnet och hälla det över en yngre och ofta försvarslös bror. Kamraterna i parkleken kom från nyrenoverade hus där badkaret hade bytts ut mot en vattensnål dusch. I plaskdammen fanns stora möjligheter till vilda vattenlekar, som inte alltid uppskattades av mammorna. Så småningom lärde de sig att det var bäst att ta med sig extra kläder. Det var inte något nöje att släpa hem en genomvåt och småfrusen unge. Spåren av sommarens lekar syns denna vinter i plaskdammen. Här saknade jag sparsamheten under 1990-talet. Plastleksaker var då lyx och dessa skulle barnen lära sig att vara rädda om.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det hjälps inte, jag gillar att förklara och undervisa. De slipade stenhällarna berättade för mig en lång historia om vår senaste istid och om isen som släpade med sig stora stenar. Dessa repade berget och här kunde man se räfflorna. Stenarna fanns på flera andra ställen i området. Barnen tittade storögt på mig och begrep ingenting. En pojke frågade om det var isen som dödade dinosaurierna och en flicka med förskräckta ögon undrade om isen skulle komma tillbaka. Den sista frågan var enklast att besvara. Medan jag gjorde detta hade pojken tappat intresset för dinosaurierna och plockat fram ett par kulor ur byxfickan. Räfflorna från istiden var alldeles utmärkta att rulla kulor i.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Barnbarnen gillade frukt och varje eftermiddag gick vi till den före detta bensinmacken, som nu hade byggts om till en grönsaksaffär. Här köpte jag mandariner, bananer, stora röda äpplen och morötter. Jag blev mycket förvånad när en av pojkarna ihåg det jag hade sagt om flyttblock och konstaterade att del låg ett par stycken utanför affären. Här slog han sig ner och slukade en banan.

 

Idag är allt annorlunda. Fruktaffären har försvunnit och här finns numera ett hembageri. Flyttblocken ligger kvar och har nu målats så att de ser ut som stora nyckelpigor.
Jag gick runt i ett tyst och stilla Västertorp. Under vårt första år 1967 i Mälarhöjden gjorde vi våra bankärenden i Handelsbankens kontor i Västertorp. Här vek jag sommartid av på grund av min klädsel. När det blir varmt drar jag alltid på mig kortbyxor och tenniströja. Västertorp var kärnfamiljernas stadsdel. Mamma var hemmafru och sydde sina och barnens kläder och pappa arbetade i Ericssons stora telefonfabrik vid Telefonplan. Här gick man anständigt klädd i en blommig sommarklänning och en handstickad kofta. Jag kom snart att kallas för Originalet från Mälarhöjden.

 

Vi bytte bank och alla bankärenden skötte min make om i Midsommarkransen. Sedan återvände jag inte till Västertorp förrän jag blev dagmamma. En av anledningarna var att utanför ett hörnhus kunde det bli stökigt. Av vad jag har hört fanns det en liten livsmedelsaffär där det fanns 35 olika märken av mellanöl att välja mellan. Här samlades grabbarna för att dricka mellanöl och flera av dem kunde bli otrevliga. Skolläkarna slog larm. Mellanölet gav upphov till alkoholskador hos ungdomar. Tio år efter det att vi hade blivit stockholmare försvann mellanölet från livsmedelsbutikerna. Lugnet återvände till Västertorp. De modigaste bland hemmafruarna hade hittat ett arbete och klädseln blev friare. Kvar från denna tid är Handelsbankens kontor.

 

Affären vid det stökiga hörnet finns kvar. Före bredbandets tid blev affären en samlingsplats för alla som ville hyra en videofilm. Här kunde det på fredagskvällarna bli trångt och glada diskussioner om vilka filmer som passade bäst för att visa för barnen eller för gamla mamma hördes enda ut på gatan. Numera är det här som Postnord lämnar sina paket och det går bra att köpa frimärken. Det är som om de nuvarande mörkhyade ägarna inte riktigt har förstått sig på de svenska helgerna. I fönstret finns det fortfarande reklam för julfrimärken.

 

Jag gick hem genom skogen och kom fram till en nu försvunnen liten lekpark. Här fanns tidigare en stor sandlåda och bänkar för mammorna. Här kunde de hålla ett vakande öga på barnen samtidigt som de stickade. Att åka rutschkana på berghällen uppskattades inte. Telningarna kunde ju nöta ut sina byxor. Bänkarna finns kvar och här brukar områdets seniorer slå sig ner soliga sommardagar och fundera över om det var bättre förr.

 

När jag år ute på länga stavgångspromenader brukar jag passera bänkarna och nicka åt gänget på bänkarna. I somras fick jag en fråga. Det var i vilken affär jag hade köpt mina snygga kortbyxor. Allt var inte bättre på 1960-talet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s