Släkten Aminoff på Slättens gård

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det händer att jag får frågor om Slättens gård och det långa röda huset. Då får jag förklara att det är en gammal arbetarlänga, som nu har renoverats. Flera tycker att det är märkligt att en gård med huvudbyggnad, arbetarlänga och ett stort förvaringshus har fått stå kvar. 1860-talets strävsamma husmor Sofia Aminoff skulle säkert inte känna igen sig. Hon flyttade in som nygift på gården år 1865 och då var hon 19 år gammal. Hennes make sjökaptenen Wimmerstedt från Kalmar var gissningsvis aldrig hemma. Familjen arrenderade gården av änkefru Råfeldt, som varit gift med en sjöofficer. Något år efter vigseln bosatte sig Sofias äldre bror Knut Axel på gården. Han studerade på Karlberg för att bli sjökapten för ångbåtarna på Mälaren. På gården var hav, båtar och navigation männens samtalsämne.

 

Husmor Sofia beslöt sig för att satsa djärvt. Ångbåtstrafiken på Mälaren hade fört med sig att sommargäster sökte sig till stränderna, där de antingen hyrde en bostad eller som familjen Limnell byggde en egen stuga. Här fanns en marknad för grönsaker, bär och frukt. Nu anställdes två trädgårdsmästare och som mest bodde det ungefär 50 personer på Slättens gård.

 

Släkten Aminoff var en stor militärsläkt med tre grenar, en i vårt land och två i Finland. Den svenska medelklassen hade i Fänrik Ståls sägner, författad av Johan Ludvig Runeberg, med beundran läst dikten om fältmarskalk Aminoffs insatser i kriget mot Ryssland 1809. I dikten Fältmarskalken låter författaren en av de underställda officerarna göra en jämförelse mellan fältmarskalken och kung Gustav IV Adolf:
”Du har hjärta, han har mage
Du vet dö och han vet att äta.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mitt intryck är att husmor Sofia kände sig ganska ensam på Slättens gård. Grannen Fredrika Limnell hade hon inte mycket gemensamt med. Husmor Sofia var lika gamma som Fredrikas son Wilhelm, som nu studerade i Uppsala. Fredrika Limnell var förmögen och hade ett stort umgänge. Själv var Sofia trots sitt adelskap en vanlig bondhustru, som måste se till att ekonomin gick ihop.

 

Ett år i april hyrdes några rum ut till en ambulerande folkskola och en ogift lärarinna flyttade in. Prästen kom på husförhör och konstaterade att barnen lärde sig läsa och att lärarinnan kunde sin katekes. Prästen fick också en pratstund med husmor Sofia. Hon hade inga svårigheter att läsa en okänd text, men när det gällde katekesen var hon osäker. Katekesrabbel var ingenting som låg för husmor Sofia.

Vi vet ingenting om husmor Sofia var intresserad av debatterna om skarpskyttekåren, frihandeln och den begynnande fredsrörelsen. Skarpskyttarna var en grupp män, som hyllade stormaktstidens krigare och hade som målsättning att det i varje socken borde finnas en frivilligkår. Dessa män måste vara villiga att delta i ett krig för att rycka tillbaka Finland från Ryssland. Fredsrörelsen hade helt andra tankar. Krig gav bara upphov till umbärande för folken, nedtrampade åkrar och familjer med män, som hade stupat i kriget. En fortsättning på dessa åsikter var att handelsutbytet med Ryssland måste utvidgas och att det borde importeras tullfria livsmedel från Ryssland och de baltiska staterna.

 

Det fanns ångbåtsdrömmar. År 1837 startades en ångbåtslinje mellan Stockholm och Sankt Petersburg med båtbyte i Åbo. Nu blev det lätt att söka arbete i Ryssland och bland de första som beslöt sig för att pröva lyckan i Sankt Petersburg var Emanuel Nobel, en sångerska och en balettdansör. Alla dessa tre lyckades bra och detta gav mersmak.

 

År 1868 blev ett katastrofår, som inleddes med bitande nordanvindar och en sen vår. Medeltemperaturen i Stockholm i månaden maj var 4.7 grader Celsius. Bärbuskar och träd dog av kölden och det var omöjligt att så grönsaksfröer. Husmor Sofia tvingades att avskeda en av trädgårdsmästarna. Hennes mor blev änka och bosatte sig på Slättens gård och brodern Knut Axel var klar med sin kaptensexamen och förde nu befälet på två ångbåtar, som trafikerade olika bryggor vid Mälaren.

 

Prästen kom och höll husförhör. Till hans uppgifter hörde att förhindra fattigdom och därför se till att alla om möjligt hade att arbete. När han satt framför en grupp drängar och trädgårdsarbetare frågade han om de hade några framtidsplaner. En an drängarna fattade mod och förklarade att kapten Aminoff hade pratat med dem och uppmuntrat alla att söka arbete på någon ångbåt. Om detta skedde vet vi inte.

 

Åren gick och pigor kom, stannade ett år och flyttade sedan vidare. Tidigare hade både pigor och drängar stannat flera år på Slättens gård och kanske hade de försökt att lära sig läsa ordentligt. Mitt intryck är att vantrivseln hade flyttat in i gården och att husmor Sofia höll på att ge upp. Den stora förändringen kom år 1877 när kapten Aminoff gifte sig. Han hade tydligen flera gånger åkte med ångbåten till Sankt Petersburg och där umgåtts med män, som byggde upp den ryska örlogsflottan. Dit hörde den franske ingenjören Pierre Marie Fouqué och hans svenska hustru. Paret hade tonårsdottern Marguerite och den svenske kaptenen ansågs som ett passande parti. Paret gifte sig år 1877 och bosatte sig i Katarina församling.

 

Det dröjde några år och sedan insåg husmor Sofia att hon och hennes make klarade av att livnära sig på hans lön. De var barnlösa. Paret flyttade in till Stockholm där Sofia avled i slutet av 1890-talet. Hennes make överlevde henne i knappt tio år.

 

Litteratur
Husförhörslängder för Brännkyrka socken, Riksarkivets nätupplaga. Nätupplagan av släktens Aminoffs ättetavla
Norstedts Sveriges Historia 1830-1920 ISBN 978-91-1-302442-4
Bengt Jangfeldt : Svenska vägar till Sankt Petersburg ISBN 91-46-17209-2
För att få fram stämningen av läsningen av Fänrik Ståhls sägner har jag fotograferat ett uppslag av praktupplagan av Fänriks Ståls Sägner från år 1900 Boken är större än A4 och tar upp hälften av mitt lilla köksbord. Illustrationerna är gjorda av Albert Edelfelt.

En tanke på “Släkten Aminoff på Slättens gård

  1. Så spännande att läsa detta. Jag googlade efter uppgifter om Pierre Marie Fouque och snubblade över det här. Min mormor var dotter till Knut Axel och Marguerithe och vi har ofta fantiserat om hur de träffades i Sankt Petersburg men här kom svaret! Fantastiskt.
    Tusen tack för en bra historia.
    Gunilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s