Vinter i kvarteret Sprätthöken

Vinter i kvarteret Sprätthöken

Livet i mitt kvarter Sprätthöken är ganska stillsamt denna vinter. Detta gäller till och med denna luciadag. Då var det helt annorlunda de första vintrarna vi bodde här. Då var det fortfarande tradition att högstadieeleverna mitt i natten skulle lussa för sina lärare eller för kamraternas föräldrar. Den ena paraden av skönsjungande lucior efter den andra skred i gummistövlar förbi på gatan. Efter flickorna kom ett gäng skrålande grabbar klampande, några av dem sjöng staffansvisan medan andra gastade för full hals ”USA ut ur Kambodja!” Denna snöiga och tysta natt saknar jag dessa oljud.

Barnfamiljen i grannhuset gillar att hoppa studsmatta tillsammans med sina ungar. När snön för ett par veckor sedan vräkte ner sitt vita täcke, insåg far i huset det livsfarliga i att pulsa i snö och hoppa samtidigt. Han monterade ner fjädrarna och hoppduken, men lät stativet stå kvar. När stormen viner gnisslar så detta spöklikt att man kan tro att det är Carl Mikael Bellmans vålnad som kommer tassande för att se efter om det finns någon beckasin att skjuta. Enligt folklig tradition lär han ha varit här och jagat hare och letat efter finkelbrännvin i buskarna.

Luciatidens alla dofter av saffran, glögg och lutfisk smyger på mig när jag år ute och skottar snö. Trots snöskottningen är vintern en mysig tid i kvarteret Sprätthöken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s