Avloppet

Avloppet

Jag är anhörigvårdare och har ansvar för att allt skall fungera i vårt gamla hus. Jag kan få hjälp med snöskottning av stadsdelsnämndens bussiga gubbar. Än har jag inte använt mig av detta, utan ser skottningen som styrketräning. Det är fler sysslor, som jag har klarat själv. Dit hör att rensa avloppen i duschrummet.
Under duschen var det ganska lätt. Det var bara att lyfta undan silen och krafsa bort hår och annat skräp. Detta var gjort på mindre än tio minuter. Då var det helt annorlunda med handfatet.
Vi har ett nytt och mycket elegant handfat, som skulle göra sig bra i en tidning om heminredning. Under själva handfatet finns ett skåp, som innehåller hyllor för handdukar och också avloppsröret i snövit plast. Det var detta som jag måste skruva isär för att kunna rensa bort skräpet. När jag startade jobbet var handfatet fullt med smutsigt vatten.

Det första jag gjorde var att hämta min långsmala ficklampa och uppsamlingskärl för det vatten jag hoppades skulle rinna ut. Genast konstaterade jag att en rormockare med stora händer skulle haft svårt att göra detta jobb. Hans händer skulle inte fått plats i det trånga utrymmet. Dessutom fick man inte ta i för hårt för då skulle troligtvis plaströret ha fallit i småbitar. Jag lirkade och lirkade och efter en stund hade jag skruvat bort delar av avloppsröret. När de låg på det mörka golvet såg det ut som om en grabb tröttnat på sitt nya lego och hoppades på att mamma skulle komma och lägga allt på sin plats i lådan.

Att rensa var blev ett slabbigt jobb. När allt var klart och jag kontrollerat att vattnet ur handfatet runnit som det skulle, återstod det bara att skruva ihop alla bitarna och inte slarva bort de små packningarna. Min make David satt bredvid på en stol och sa hela tiden uppmuntrande ord.
”Jag borde ha lekt med lego, lekt med lego, lekt med lego . . . ” sa jag med halvhög röst till mig själv.

Plötsligt kom alla bitarna på plats. Jag skruvade åt utan att förstöra plasten och provade igen. Allt vatten från handfatet flöt som det skulle ner i avloppet.

Det är lärorikt att vara anhörigvårdare

3 tankar om “Avloppet

  1. Vad du är duktig som klarar allt själv och rensa avlopp är inte roligt …jag kan visserligen ringa vaktmästaren men jag brukar också göra mitt själv .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s