Smidighetsövningar

Smidighetsövningar

Jag har i fen år haft som princip att gå till gymet tre gånger i veckan. Denna höst har detta varit helt omöjligt. Jag har varit glad om jag han kunnat styrketräna två gånger varje månad. Detta har inte varit bra, min kondition är sämre än i våras och jag har förlorat mycket av förmågan att hålla balansen. Det, som snarare har blivit bättre än sämre, är styrka och smidighet. Styrketräning har de sista veckorna blivit en del av min vardag på grund av att jag tidvis har släpar runt min strokedrabbade make David i en rullstol och också krattat samman våta löv i trädgården.

Alla, som är anhörigvårdare, borde träna upp sin förmåga att böja på knäna för att hjälpa till att sätta på strumpor och skor och sträcka sig framåt för vara ett stöd vid toalettbesök. Smidighet är lätt att träna hemma, men det gäller bara att komma ihåg att göra övningarna.

Hemma använder jag städmoppen, lövkrattan eller stången till dammsugaren som redskap. På gymet använder jag en vanlig rundstav, sådana som finns att köpa hos Clas Ohlson eller i trädgårdsaffärer. Dessa stänger är lättare och mindre otympliga än rundstaven.

Den övning jag tycker bäst om ar att svänga staven runt kroppen och samtidigt böja kroppen i sidled. Jag fick tips om denna övning på mitt gym, House of Shapes på Hornsgatan här i Stockholm. En morgon stötte jag på en rundlagt och mycket smidig flicka. I en paus mellan övningarna berättade hon att hon var magdansös och som barn hade lärt sig grunderna av sin mamma, som kom från Egypten. Övningarna såg lätta ut när magdansösen gjorde dem och jag gjorde ett tappert försök att svänga staven snyggt runt kroppen. När jag tittade mig i gymets stora spegel kände jag mig både fet och klumpig.

Jag ville lära mig övningarna och började träna i köket med städmoppen. Här finns det inga irriterande speglar och övningarna gick lättare än på gymet. Nu försöker jag här hemma göra övningarna minst fem minuter varje dag. Om det inte regnar, går jag ut och använder lövkrattan. Då händer det ibland att de nyinflyttade grannarna undrar vad jag sysslar med. Detta är stimulerande att få berätta om övningar, som stärker kroppen och som inte innebär tunga lyft.

Det går att variera övningar med en rundstav i det oändliga. Tyvärr har jag inte hittat någon litteratur om detta billiga träningsredskap.

Det är min personlige tränare Johan som har tagit kortet. Jag ser alltid sammanbiten och allvarlig ut när jag gör övningarna. Det gäller ju att veta var jag har rundstaven.

En tanke på “Smidighetsövningar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s