Glöm inte bort magens muskler!

Glöm inte bort magens muskler!

Jag är anhörigvårdare för min strokedrabbade make David. Han kan inte gå utan sin rollator och behöver hjälp varje gång han skall gå på toaletten. Vissa veckar fungerar livet så bra att jag kan smita iväg till mitt gym, House of Shapes, på Hornsgatan och kämpa med apparater och skivstänger i drygt en timme. Andra veckor är David så orolig att jag inte kan gå hemifrån. Då gäller det att inte ge upp utan hitta på övningar som jag kan göra hemma.

På golvet bredvid min dator ligger mängder av olika prylar, som ständigt skall påminna mig om att jag måste röra på mig för att orka med det dagliga jobbet. Här finns bollar, hantlar, gummiband och också ett stort paket med blöjbyxor för vuxna. Det sista använder jag som ersättning för gymets kettelbell.

Det händer att gänget från hemtjänst kommer samtidigt som jag gör mitt motionspass på köksgolvet. Vi brukar fundera över hur svårt det kan vara att göra till och med de enklaste övningar i hemmets lugna vrå. När jag går ner på golvet ser jag allt damm på golvet och händer det att jag slutar träna och i stället plockar fram dammsugaren och börjar febrilt städa. När sedan golvet är snyggt och prydligt har träningslusten försvunnit och ibland ropar David på mig.

En del övningar går alldeles utmärkt att göra i vårt stora duschrum. Det händer ofta spektakel när David skall gå på toa och hemtjänst är noga och städar här varje morgon och kväll. Här är inte minsta lilla smutsfläck eller dammkorn på golvet. Handfatet är alltid renskrubbat. Hit flyttar jag den stora medicinbollen och placerar den tätt intill väggen och lägger mig på rygg med benen på bollen och låren tryckte mot bollen. Nu gäller det att långsamt resa på axlarna och stäcka upp armarna mot taket. De sista veckorna har jag blivit så stark att jag i detta läge kan lyfta ett paket blöjbyxor. När jag gör denna övning på gymet använder jag en liten kettelbell.

Efter tio sådana lyft känns det i magen. Tjejerna på gymet brukar ibland fråga mig om jag gör dessa övningar för att bli snygg i en nyinköpt bikinibaddräkt. Jag skakar på huvudet och säger att jag numera inte har möjlighet att vara på stranden en hel dag. När jag badar i Mälaren blir det en simtur vid Klubbensborg och sedan en behaglig lässtund i solljuset.

Det är lättare att anstränga sig ordentligt på gymet än hemma i duschrummet. På mitt gym existerar inte åldern, i mån av lust och tid pratar alla med alla. House of Shapes är för mig ett andningshål dit jag söker mig för att komma in i en frisk värld och få en aning om vad som händer utanför min egen ofta mycket slutna värd.

En tanke på “Glöm inte bort magens muskler!

  1. Hej Carin! Jag vet inte om du kan läsa denna kommentaren men jag skriver ändå!
    Jag är en tjej på snart 18 år bosatt i Stockholm som tränar 25 timmar i veckan. I mitt fall och i min släkt klagar man väldigt mycket på risken med att träna så mycket. Självklart finns det en risk men jag säger ju självklart emot då jag tycker träning i alla sina former bara kan styrka oss. Min mormor gnatade emot. Sen kom jag in på din blogg (som är exeptionell, enligt mig) och skickade denna till henne. Efter en vecka ringer min mormor till mig och säger att hon har bokat in ett träningspass. Du är verkligen en inspiration, för oss unga att hålla igång och de med några år på nacken att våga träna! Tack så väldigt för en super blogg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s