Rom – Den Eviga Staden

Rom2

I början av denna månad var jag i Italien. Nu vill jag i minnet behålla allt jag upplevde under denna reda. I den gamla boken ”Italien i ord och bild” hittade jag ett fotografi från 1865. Bilden skildrar hur det gick till när påven Pius IX välsignade en stor folkmassa. Någon större lust att trängas på detta sätt har jag aldrig haft. önskan att trängas framför Peterskyrkan i Rom och bli välsignad av påven har jag aldrig haft. Detta berodde antagligen på att påvedömet enligt min barndoms biskopar och präster var något som Djävulen hade hittat på en solig sommardag vid Medelhavet. I min barndomsfantasi var jag övertygad om att Roms religiöse härskare hade drabbats av solsting

Jag växte upp under 1930-talet. Då kände jag skräck och fasa införför Rom. Det var martyrernas stad och här tassade fortfarande kejsar Nero kvar vid stadens antika portar. På resterna av via Appia kunde man ana närvaron av aposteln Petrus. I skolan höjdes Benito Mussolini till skyarna. Han hade lyckats skapa ordning och reda i det kaotiska Italien, tågen gick i tid och malariamyggornas träsk utanför Rom hade han låtit dika ut. Sedan kom kriget och slutligen freden. Jag fyllde 15 år och fick gå på barnförbjudna filmer. En av de första jag såg var den italienska filmen ”Öppen stad”, som hade regisserats av Robeto Rossellini. Jag blev så engagerad av filmen att jag upplevde stadens slitna gator på nätterna. Några tanker på att ströva runt bland krigsskadade hus, pampiga kyrkor och resterna av det judiska ghettot hade jag då inte.

 

I början av denna månad hälsade jag på sonen Mats och hand hustru Birgitta i orten Rocca di Papa högt uppe i bergen i närheten av Rom. Två gånger fick jag följa med till stadsdelen Trastevere, som ligger på samma sida av Tibern som Vatikanstaten. Jag anade historiens vingslag när bilen rullade över en av broarna över Tibern. För ungefär 2000 år sedan hade aposteln Petrus färdats samma väg för att berätta om Jesus för Roms judiska befolkning. Under denna tid var de hänvisade att bo på ”fel sida” om floden. Här låg också kejsar Neros cirkus och på denna plats korsfästes enligt traditionen aposteln Petrus med huvudet nedåt.

Jag har flera gånger de sista tio åren varit i Rom men då aldrig traskat runt i denna stadsdel. Huvudgatorna var stora och breda. Om det inte varit för alla gatustånden, skulle jag trott att jag var på Vallhallavägen i Stockholm. En gatuförsäljare hade specialiserat sig på billiga kläder. Det var ungefär samma plagg som man hittar på torget i Skärholmen.

 

Den sista gången skulle vi vid lunchtid träffa gamla studiekamrater till sonen Mats. Svärdotter Birgitta hade letat på nätet och där hittat en bra restaurang, som specialiserat sig på typiska italienska rätter. Den låg på en bakgata bakom de eleganta kvarteren. Det gick inte att boka bord till lunch. Det var bara att hoppas på et bästa att det skulle finnas plats för ett sällskap på fen personer.

 

Vi fick vänta och detta hade jag ingenting emot. Jag kunde ströva runt i de slitna kvarteren och upplevde att Rom var den eviga staden. Vatikanen kändes nära och det var som om aposteln Petrus smög runt bland husen. Han ville påminna alla om att här låg före mitten av 1500-talet det judiska ghettot i denna del av Rom. På en tvärgata bland parkerade gammaldags vespor och moderna motorcyklar hade ett par kvinnor slagit sig ner på ett par skamfilade stolar. De fingrade på sina radband. Jag fick en känsla av att de bad en stillsam bön om att husen skulle repareras så att inte rappningen trillade av väggarna och att ungdomarna inte skulle driva runt på gatorna med vinflaskor eller ölburkar i händerna. På samma gata låg en liten modeaffär, som vände sig till bakgatornas kvinnor, som kanske drar sig för att handla kläder vid de eleganta modehusen vid Corso.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det var till Robeto Rossellinis Rom jag kommit till. Husen hade troligtvis uppförts under de år på 1930-talet när Italien drömde om att bli en stormakt och gjorde allt för skaffa sig stora landområden i Afrika. Då var Libyen en del av landet och kallades för ”Italiens sydkust.” Sedan kom krigsslutet och ingenting blev sig riktigt likt. Det i mina ögon märkliga var att Rom blev filmens romantiska stad, en sliten storstad där kärleken kunde spira bland gatuförsäljarna och i skuggan av de slitna husen. Något av detta upplevde jag medan vi väntade på ett ledigt bord. På en av tvärgatorna stod ett blygt tonårspar och kysstes försiktigt och varsamt. Det var filmernas eviga stad jag fick ta del av. Hit vill jag komma tillbaka och glida runt under tvättlinor och bland parkerade motorcyklar

 

Medan jag gått runt hade de andra studerat matsedeln mycket noga. Restaurangen hade specialiserat sig på pastarätter. Jag valde pasta i tomatsås med grillad vildsvinskind. Det smakade bra även om jag tyckte att vildsvinsbitarna påminde om köttbullarna från ICA.

 

Eftermiddagssolen lyste över Tibern när bilen rullade över en av broarna och tillbaka upp i bergen. Vi for förbi ett pampigt och välputsat hus med en skylt, som skrytsamt berättade att här hade den tyske poeten Johann Wolfgang von Goethe bott i början på 1800-talet.

 

Johan W0lfgang von Goethe skrev dagbok under de år han bodde i Rom och på den italienska landsbygden. Han fick uppleva när citronträden blommade. I Rom strömmade erotiken emot honom. Det var som om de antika kärleksdramerna utspelades inom denne tyske författare. Rom blev i den tyska 1800-talslitteraturen kärlekens eviga staden, staden där allt som inte ansågs passande kunde hända.

 

Hemma med alla de bilder, som finns lagrade i min dator, funderar jag på om dagens ungdomar ser ett romantiskt skimmer över floden Tibern. Tysk 1800-talslyrik har för längesedan försvunnit ur grundskolans kursplan.

2015-05-02 14.20.41

 

En tanke på “Rom – Den Eviga Staden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s