Drottning Joséphine – en kämpe för religionsfrihet.

Idag går diskussionens vågor höga om vi inte skall vrida klockan tillbaka när det gäller religionsfrihet. Det är en extrem tolkning av islam som är anledning till detta. Jag har fått frågor när religionsfrihet  infördes i vårt land. Det var hösten 1951.

 

Kampen hade varit lång och svår innan det blev accepterat att tillhöra något annat religionssamfund än den svenska kyrkan. Kampen mot detta religiösa monopol inleddes på 1820-talet av vår dåvarande kronprinsessa Joséphine. Det är tack vare släkten af Edholm som vi kan följa hennes kamp.

 

i mitten av 1940-talet gjorde släkten af Edholm ett urval av de dagböcker och brev, som fanns bevarade från 1800-talet. Släkten kom från Jämtland och den adliga grenen har sitt ursprung i från länsman Mårten Esbjörnsson, som fick tolv barn. Under sin livstid bytte han namn till Edholm.

 

År 1777 föddes länsmanssonen Erik, som snart visades sig vara en studiebegåvning. Han hade tur, blev informator i en adlig familj och kunde börja studera till läkare. Efter examen erbjöds han en tjänst som husläkare hos släkten Brahe och följde med greven på olika resor genom Europa. Under dessa resor fick han möjlighet att besöka sjukhus i Frankrike och här lärde han sig franska. Tillbaka till Sverige fick han en tjänst som fattigläkare i Stockholm. Av en ren slump upptäckte den dåvarande kronprins Karl Johan att det fanns en duktig läkare, som talade franska. Erik Edholm fick nu anställning som kronprinsens läkare och han hade också  ansvaret för den unge prins Oscars hälsa.

 

Erik Edholm följde år 1813 med den svenska kronprinsen i kriget mot kejsar Napoleon och kom då i kontakt med andra fältläkare. När sedan freden kom,  hade han en gedigen erfarenhet av olika slags fältsjukdomar och kirurgi.

 

Erik Edholm gifte sig med Sara Fredrika Hülphers och år 1817 föddes sonen Erik, som utbildade sig till officer och sedan blev förste hovmarskalk. Redan som mycket ung började han skriva dagbok. Det är tack vare denna dagbok, brev och minnesanteckningar, som vi idag få veta något om hur den inga Joséphine  upplevde att som tonåring att bli svensk kronprinsessa och bosätta sig i ett protestantiskt land, där religionsfrihet var ett okänt begrepp och 1700-talets fria syn på religion hade ersattas av biskoparnas stränga ortodoxi.

 

Joséphine, född den 14 mars 1807,  var dotter till kejsar Napoleons fosterson Eugène de Beauharnais och hans hustru Augusta av Bayern. Hennes morfar var kung Maximilan I. Hon hade fått en katolsk uppfostran och var mycket religiös. I äktenskapsförhandlingarna var det ett krav att Joséphine skulle få behålla sin katolska tro, att hennes biktfader skulle få följa med henne till Sverige och att ett av rummen i slottet skulle inredas son en liten katolsk  kyrka.

 

Joséphine var flickan, som mognade sent. Hon var 15 år när hon trolovades med kronprins Oscar, som var åtta år äldre och som hade kommit överens med sin pappa  att han inte skulle gifta sig förrän han fyllt 23 år. Under dessa ungkarlsår roade han sig kungligt med de unga flickor, han lärde känna på olika baler. Joséphines biktfar kände med all sannolikhet till detta och påpekade för den blivande bruden att hon måste sluta leka med dockor och att hon under inga villkor fick ta med sig sin favoritdocka till sitt nya fosterland.

 

Den 16 juni 1823 landsteg Joséphine  tillsammans med drottning Desirée vid Manilla på Djurgården. Nu började ett nytt liv. Bland det första hon fick veta var att hon inte fick dela säng med sin make förrän hon haft sin första blödning från livmodern. Detta dröjde i mer än ett år. Den 3 maj 1826 föddes äntligen den förste prinsen i den nya kungasläkten Bernadotte på Stockholms slott. Det var efter denna förlossning som kronprinsessan Joséphine fick problem med den svenske ärkebiskopen Carl von Rosenstein.

 

Carl von Rosenstein hade varit radikal i sin ungdom och hyllat upplysningstidens ideal. Han hade i frågan om union mellan Sverige och Norge stöttat kronprins Karl Johan och varit med om att utarbeta regelverket för unionen. i början av 1820-talet började han att intensivt studera Gamla Testamentet och gjorde sitt yttersta för att få det svenska folket att inse att när det gällde trosfrågor var det reglerna i Moseböckerna som gällde. Dit hörde den gamla sedan att en kvinna skulle kyrktagas efter varje förlossning.

 

i Tredje Moseboken kapitel 12 finns  beskrivning på hur en kvinna skall renas efter en förlossning.  Då var hon  oren och fick inte röra vid något som var heligt. Denna orena tid var 33 dagar efter en son och två veckor efter en dotter. Modern skulle  i samband med reningen göra två offer, det ena var ett för tacksamhet över barnet och det andra ett syndoffer. Hon hade, när barnet kom till i hennes mage,  syndat och nu skulle detta sonas.

 

Kronprinsessan Joséphine upplevde kyrktagningen som mycket obehaglig. Hon hade kommit till Sverige för att bli mor åt en blivande kung och varit en osäker och tonåring när äktenskapet äntligen fullbordades. Nu skulle hon sitta på Storkyrkans skampall för icke kyrktagna mödrar, ledas fram i koret och här möta ärkebiskopen, som med händer fulla av vårtor skulle stryka olja på hennes panna. När detta skedde ryckte till av obehag och höll nästan på att gråta.

 

När kyrktagningen var över började det vanliga livet. Dit hörde att dela säng med kronprins Oscar. Året därpå föddes prins Gustav. Nu vädjade Joséphine till sin svärfar kung Karl Johan och bad att få slippa kyrktagningen. Svärfadern skakade bara på huvudet. Ärkebiskopen var en av hans personliga vänner. Man kom fram till en kompromiss. Det bar bara hovet och den kungliga familjen som var närvarande först vid kyrktagningen och sedan vid dopet. n

Åren gick och Joséphine fick tre barn till. Det var sju år mellan den äldste Carl och den yngste August. Nu var Joséphine sliten. Graviditeterna hade bland annat fört med sig att hon förlorat de flesta av sina tänder. Biktfar ingrep. Joséphine skulle inte överleva en förlossning till. Allt intimt umgängen mellan henne och kronprins Oscar måste omedelbart upphöra.

 

Kronprins Oscar hade svårt att acceptera ett liv utan sexuella njutningar.  Det dröjde inte länge förrän han intensivt började uppvakta Stockholms mest firade skådespelerska Emelie Högqvist. I detta förhållande föddes två pojkar. Skådespelerskan kunde nu disponera en lägenhet vid nuvarande Gustav Adolfs torg. Kronprinsen spatserade helt ogenerad mellan sina två familjer. I sin våning i slottets östra flygeln led kronprinsessan Joséphine i tysthet.

 

Kronprinsessan började nu studera den svenska kyrkolagen. Det fanns ättlingar till de katolska hantverkare, som flyttat till vårt land under 1700-talet. De fick behålla sin tro och de var tillåtna att fira katolska mässor. Detta skulle ske bakom stängda dörrar och om någon svensk medborgare ertappades med att besöka dessa mässor straffades han eller hon med landsförvisning.  Dessa katoliker bodde i de fattigas kvarter på Södermalm, de hade svårt att få arbeta och de allra flesta av dem hade svårt att få hushållspengarna att räcka till. Nu beslöt sig kronprinsessan för att ingripa. Hon var katolik och hade rätt att deltaga i deras gudstjänster. Varje söndagsmorgon beställde hon fram sin vagn, gav order om att vin från slottets källare skulle bäras upp till henne och att hon skulle få en stor korg fylld med bröd och kanske någon ostbit från slottets matförråd. Allt stuvades in i hennes vagn och kusken fick några adresser på Södermalm dit kronprinsessan skulle fara och lämna brödet och vinet. Det var till de katolska familjerna.

 

Kronprinsessan hade gjort något som fördömdes av många biskopar och präster. Hon hade utan att begära tillstånd börjat umgås med stadens katoliker och troligtvis också firat mässa tillsammans med dem. I smyg ställdes frågan om kronprinsessan vill luckra upp den stränga kyrkolagen och vilja införa religionsfrihet för landets katoliker.

Bilden på kronprinsessan Joséphine har jag hittat i bolen ”Sveriges regenter” skriven av Lars. O. Lagerqvist. Målningen är utförd av S. A. Adlersparre och finns på Kungliga Husgerådskammaren

Scan0026

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s