Tvättstugans smuts och kaos samt lyrik i källaren

2016-04-02 11.22.47

Min trädgård är ett äventyr, där jag får en inblick i hur folket i mitt närområde levde för hundra år sedan. När jag gräver i trädgården brukar jag hitta trasiga kaffekoppar och sönderslagna brännvinsflaskor. Detta beror på att tomten vid sekelskiftet 1900 var en sjö, där områdets barn vintertid åkte skridskor och spelade bandy. Sommartid användes den grunda sjön som soptipp och här slängdes allt trasigt, som inte gick att reparera. Det dröjde inte länge innan sjön växte igen och i slutet av 1920-talet styckades området av från Hägerstens gård och  blev villatomter. Vår tomt var bland de sista som såldes och huset stod klart hösten 1932.

 

Den förste ägaren gjorde så mycket han kunde själv med hjälp av sin familj och han köpte rivningsvirke av någon byggmästare. Ibland måste han anlita hantverkare i närområdet. Det var inte alltid köpare och säljare kom överens och detta kunde föra med sig konflikter, som inte upphörde förrän båda hade avlidit och det kommit nya ägare till husen.

 

Huset blev modernt med värmeledning med vedpanna i källaren, en liten vattentoalett under trappan och en tvättstuga i källaren. Bredvid tvättgrytan placerades ett badkar, vilket var lyx på den tiden. Toaletten var så trång att en gravid kvinna inte kom in den. Den slutade att fungera ett par år efter det vi hade flyttat in  och är nu förvaringsplats för den hemodlade potatisen.

 

Vi köpte huset sommaren 1967 och då funderade vi på att snygga till i källaren och installera en bastu. Detta blev aldrig av. Den tidigare ägaren hade tio år tidigare byggt till huset och samtidigt inrett ett elegant  badrum i övervåningen och satt in en tvättmaskin bredvid tvättstugans badkar. Han brydde sig inte om att dra ett avlopp från tvättmaskinen utan lät vattnet rinna till badkaret. Det sista sköljvattnet sparades och användes sommartid för att vattna trädgårdens rosenbuskar. Jag fortsatta på samma sätt. Då hade jag inte tid att göra rent badkaret och för vart år blev det allt smutsigare.

 

För sju år sedan moderniserade vi undervåningen. Köket förvandlades till ett duschrum, där också en modern tvättmaskin fick plats. Nya rör drogs och det blev rörröra i källarens tak. Nu skall detta rättas till och den gamla tvättstugan skall äntligen städas och snyggas till. Det enda som har hänt de sista tio åren är att vi har placerat apparaterna för bergvärme där den gamla tvätthon stod. Jag har redan et mysig gillesstuga med öppen spis och nu skall detta kompletteras med ett handfat och en vattentoalett i den gamla tvättstugan.

 

För ett par dagar sedan var rörmokare Per här och stiftande bekantskap med alla de rör, som slingrar sig runt i källartaket.  Han tittade på det mycket smutsiga badkaret och skratta förstående när jag berättade om hur det hade använts. Per skruvade på alla kranar han hittade och konstaterade att det var otroligt mycket som måste bytas. Till sommaren kommer hans grabbar. Då skall apparaterna till bergvärmen monteras ner och flyttas bort, väggarna skall putsas och målas, golvet skall rivas upp och badkaret och den gamla tvättmaskinen skall gå till tippen. Nytt golv och ett nytt värmeelement och tillbaka med bergvärmen.  Det  kommer till hösten att bli riktigt mysigt i den fasansfulla gamla tvättstugan.

 

”Ditt gamla hus har charm” sa Per. ”Det är verkligen värt en elegant källare. Nu vet jag hur vi skall göra.” Sedan började per peka och berätta hur han hade tänkt organisera arbetet.

Det är många som undrar hur jag skall använda källaren när toaletten är fixad. Nätkompis och jag har vilda planer på att starta  en gammaldags  litterär salong  med en sprakande brasa och servering av en värmande soppa. Det gäller då att hitta gäster, som i höstmörkret vill resa  till en förort i Stockholm.

 

Jag hoppas att detta blir av. Då skall jag på inbjudningskortet av en dikt, som Erik Blomberg skrev år 1920

”Var inte rädd för mörkret

ty ljuset vilar där.

Var inte rädd för mörkret

som ljusets hjärta bär.”

 

Jag hoppas att detta kan bli av.

 

 

 

 

 

 

 

2 tankar om “Tvättstugans smuts och kaos samt lyrik i källaren

  1. Glöm nu inte att uppdatera denna tråden, kan bli något riktigt spännande. Har redan en bild hur ett gäng ordtörstiga gottar ner sig och myser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s