Ett gammalt plommonträd

plommonträd

Någon gång i början på 1930-talet började den första ägaren av mitt hus att anlägga en trädgård. Han planterade ett plommonträd och ett oädelt päronträd, som han lät ympa. För två år sedan var päronträdet så genomruttet att jag lät såga ner det. Plommonträdet hade under årens lopp fått många törnar av vinterstormar. Min make David vårdade trädet ömt och helade alla sår i barken med ympvax. Trädet klarade sig och förra året kunde jag skörda ungefär 20 kilo plommon, som jag delade ut till alla utan egen trädgård.

Denna vår blommade trädet som aldrig förr. Mina små och lurviga jordhumlor surrade runt i det och jag insåg att det skulle bli rekordskörd. Sedan hände det jag hade hoppats inte skulle ske. Medan jag var i fjällen kom sommarstormen och vräkte omkull det gamla trädet. När trädet nu låg på gräsmattan kunde jag konstatera att mellan löven fanns mängder av döda grenar och kvistar. I allt detta hittade jag ett övergivet fågelbo.

 

Fågelbo plommomträd2016-07-20 16.13.46

Grannarna kom och tyckte synd om träden. Vi tittade på karten och på de torra grenarna. Någon gissade att det var torkan, som gjorde att trädet inte hade krafter nog att stå emot den kraftiga sommarblåsten. Detta var det enda träd i området som blåst ner.

Jag fylls av vemod när jag nu varje dag sorterar ut de torra grenarna och samlar dem i en påse för brasved. I solgasset doftar de som nykokt plommonmarmelad. Sedan allt det andra. Jag har köpt en ny vedsåg, sågat själv och också fått hjälp med den tjocka stammen. Det tristaste har varit att sortera bort all karten och se till att de kommer i soptunnan. Denna sommar skall jag låta Stockholms kommun ta hand om det trädgårdsavfall, som går att kompostera. Dit hör inte omogna plommon. De mindre grenarna och alla löv går att lägga i denna tunna.

Jag har två plommonträd till i trädgården och de kommer att bära rikligt med frukt. De planterades i början av 1950-talet av husets förre ägare. Jag har hört att han brukade beklaga sig över att han aldrig fick så mycket frukt som han önskade. Detta är kanske inte så konstigt eftersom han aldrig insåg att det mesta i en trädgård behöver gödsel och vatten.

Min gräsmatta har blivit större och trädgården har blivit ljusare sedan det gamla plommonträdet rasade ihop. Nu skall jag ta mig en funderare på om jag skall köpa ett nytt plommonträd eller om jag skall övertala mig själv att det är jobbigt att ta hand om mängder av frukt. Det går inte åt speciellt mycket mat i ett hushåll där det bara är en liten och mager tant som intar sina måltider.

2 tankar om “Ett gammalt plommonträd

  1. Tack för din berättelse! Ja, jättetrist när ett gammalt fint träd tar slut. Du funderar på om du ska köpa ett nytt. Men du har ju redan två plommonträd? De ger väl frukt så det både räcker och blir över? Jobba inte för mycket i trädgården, glöm inte att sitta där och njuta också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s