Södermalm i Stockholm september 2017

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Denna höst är märklig med både regnskurar och solsken. Kanadagässen vid Årstaviken är vilsna i tillvaron och vet inte om de skall dra söderut utan stanna kvar och hoppas på en mild vinter och givmilda stockholmare. Om tre månader blir det dags att frossa på lussekatter. Jag vet sedan förra vintern att de uppskattar den sydländska smaken av saffran.

Denna vecka har jag känt ett stort behov av att skriva om Stockholm idag och inte hur staden såg ut för 140 år sedan när Sophie ”Esselde” Adlersparre och Agda Montelius klapprade fram i sina knäppkängor på gatormas kullerstenar. Jag har strövat runt i de västra delarna av Södermalm, känt fukten från gräsmattor rakt genom mina skosulor, glidit fram på betong och låtit fötterna treva sig fram på kullerstensgator.

Det första som mötte mig vid Hornstull efter resan med tunnelbanan var det väsande ljudet från cykelhjul och bilarnas buller. Den normala är att jag försöker undvika Hornsgatan, men denna dag var det omöjligt. Batteriladdaren till min digitalkamera hade försvunnit och jag måste i bilavgaserna plåga mig fram till den fotoaffär, som jag har anlitat i drygt tio år. Det är mysigt att komma in i en affär där alla vet vem jag är och ser på nig vad det är jag behöver. Ett nytt inslag var en tjej, som i dagarna fått en hundvalp och nu måste hon ha en kamera för att i bild kunna skildra hans utveckling. Hundpojken var trevlig och nosade nyfiket på mig medan han ivrigt viftade på sin yviga svans.

Det är tre år sedan jag gick upp till Skinnarviksberget och med handen känna på det spruckna berget i det gamla stenbrottet och därefter gå högst upp och titta ut över Stockholm. Det märktes att nu var det höst. Luften var fylld av saltdoftande dis från Östersjön och solen kunde inte riktigt tränga igenom detta. Överst på berget reser sig en hög mast med stora högtalare. Dessa glittrade i solen och under dessa satt en grupp stolta pappalediga fäder och gjorde sitt bästa att peka ut olika byggnader för sina ettåringar, som hellre ville springa runt och leka än att lyssna på information om hur vårt Stadshus användes. Leken stördes av att en stor grupp glatt pladdrande pensionärer sakta och med försiktiga steg gick upp på berget och ställde sig under masten. Några hade käpp och en man hade en krycka. Detta var för dem veckans höjdpunkt och kraftansträngning. Då kände jag mig privilegierad. Att komma upp på den översta platån innebär inga svårigheter för mig. Efter att ha njutit av solskenet klev jag nedför berget och gick till Lundabron, som är en smäcker gångbro tvärs över Torkel Knutssonsgatan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lundabron har en märklig förmåga att få horisonten bakom Stadshuset att försvinna. Min syn rättar alltid till detta, men kameran har inte samma förmåga. Vad är rakt, var ligger lodlinjen? Längst ner vid Söder Mälarstrand ligger det pampiga Münchenbryggeriet, som på sin tid var vårt lands största bryggeri med över 300 anställda. I mitten av 1970-talet var det meningen att den vackra byggnaden skulle rivas och här skulle ett nytt bostadsområde växa upp. Det blev protester. Stockholmarna hade fått nog när det gällde att plåna ut stadens historia. En vårdag gick jag tillsammans med mina barn med i ett demonstrationståg för att hindra rivningen. Solen sken och vi hurrade för att vi var så många som ville behålla det anrika bryggeriet. Det var märkligt att efter bullret på gatorna komma in i de tysta och övergivna fabrikslokalerna. Här stod en rad trotjänare uppradade och svarade på frågor. Det fanns små häften om husets historia att köpa och jag kom hem med en hel trave. Våra protester ekade över Mälaren in i Stadshuset. Byggnaden fick stå kvar.

Efter bron sökte jag upp Monteliusvägen, som är en promenadväg längst ut på Mariaberget. Solen sken och det var fler än jag som hade letat sig hit upp för att njuta av sensommardagen. Här finns mysiga rastplatser med bord och bänkar. Vid ett av dessa satt en grupp högstadieflickor och diskuterade hur de bäst skulle skildra Stockholm i fågelperspektiv. De hade temadag i svenska och SO. Före lunch skulle de med papper och penna ut och spana in spännande platser och på eftermiddagen var uppgiften att skriva en uppsats på datorn och lämna in den till sin lärare. Flickorna var ambitiösa, de ville ha bra betyg som räckte till en åtråvärd plats på statusskolan Södra Latin. När jag passerade denna grupp kunde jag lyssna till funderingar på vilka ord som bäst beskriver en röd hotellbåt sedd uppifrån.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Efter ungefär hundra meter stötte jag samman med en grupp studenter, som var här för att bekanta sig med den byggnadsteknik, som användes i slutet på 1800-talet. Hur gjorde hantverkarna när de byggde en kallmur längst ut på Mariaberget? Materialet var sprängstenen efter det att Torkel Knutssonsgatan sprängts fram så att det skulle bli lättare att forsla varor frän de små industrierna till båtarna vid Söder Mälarstrand. Hälften i denna stora flock lyssnade med intresse på handledaren, medan de andra viskade till varandra att detta var onödig kunskap. Det är ju bara hembygdsdårar som sysslar med kallmurning för att återskapa ett gammalt kulturlandskap.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Plötsligt tog den trevliga promenadvägen slut och jag beslöt mig för att gå till Mariatorget och ta tunnelbanan hem. Solen glittrade rakt igenom fontänens sprutande vatten och det gick knappt att se hur guden Tor förgäves försöker fånga Midgårdsormen. Statyn restes år 1904 och konstnären Anders Wissler hade fått ett resstipendium och varit i Paris. Parken runt slottet i Versailles imponerade på honom och han fick lust att skapa något liknande. Resultatet av detta är fontänen vid Mariatorget.

När jag gick förbi statyn och upplevde hur fontänens vatten sprutade förbi mig kände jag mig nästan som om jag vore i Frankrike.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s