Hadrianus Villa

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Först en blomsterhyllning till Carina Beckerman som tack för en fin bok.
Carina Beckerman har skrivit en mäktig bok med utgångspunkt från det som återstår av Hadrianus villa strax utanför Rom. Hadrianus har blivit mest känd som kejsaren som underkuvade halva England och byggde en mur tvärs över ön. Utanför den bodde ett stridslystet folk och innanför skulle den tusenåriga freden skydda befolkningen. När han blev äldre drog han sig tillbaka till bergen öster Rom. Här fanns inga sumpmarker och han slapp bli biten av de envisa malariamyggorna. I detta paradis byggde han upp en park med bostäder, tempel, statyer och spegeldammar.

 

Vad tänker slagfältens segerherrar när de drar sig tillbaka till stillheten i sitt egna smakfullt inredda hem? Funderar de någon gång över hur offren för deras krigståg uppfattade situationen? Hur kändes det att dö på ett slagfält? Här låter Carina Beckerman både en ångerfull segerherre och offren komma till tals. I boken finns en gripande dikt om krigaren Niobidens sista timmar under det trojanska kriget. Hur kan hans tankar föras vidare till dagens generation, som nu kämpar i inbördeskrigets Syrien? Landskapet är nästan detsamma som under antiken. I de östra medelhavsländerna kommer höstregnen, som skänker bönderna välsignelse och löften om kommande goda skördar. För krigarna är det tvärt om. Regnen förvandlar de sönderbombade vägarna till en lervälling, som det är svårt att ta sig fram genom. Torra kläder och varm mat blir lyx.

 

Det finns en dikt om de religiösa motsättningarna i staden Lahore i Pakistan. Denna stad var fram till år 1858 huvudstad i det mäktiga Mogulriket. Då kom engelsmännen och invaderade landet och införde andra lagar och byggde också egna kyrkor. Kristendomen med rötter från fornkyrkan mötte här islam. Fredagsbönerna ropades ut från minareterna och på söndagarna klingade kyrkklockorna. Idag är allt annorlunda. Islam har hårdnat och att i denna gamla stad vara ansvarig för ordningen är en svår uppgift. Under fastemånaden ramadan skimrar moskéerna av levande ljus och om denna tid infaller under högsammaran ställs alla från Västeuropa inför oanade problem. Ramadan är inte alltid en fridens tid utan då tänds ibland lusten att utrota alla oliktänkande. I dunklet finns våldet. Nattens hetta kan bli outhärdlig och fukten från de levande ljusen drar till sig stora svärmar av kraftiga myggor. Dikten om detta är gripande.
Boken, som är mycket läsvärd, är utgiven på förlaget Intensic

 

Hur ser det ut i Lahore ut idag? Jag har blivit nyfiken och hittat en bild på nätet .Här är informationen om bilden.

lahore (2)
Av Clockwise from the top:Rohaan Bhatti Muhammad Ashar Guilhem Vellut Shahbaz Aslam429` Lime.adeelInam Photography 824930

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s