Lövholmen på 1820-talet

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En gång i tiden kallades området mellan Stora Katrinebergs gård och Lustigkulla konferensanläggning för Ludikulla äng. Idag har området blivit ett trevligt promenadstråk ner till stranden. Här smyger sig idag ett sällan använt järnvägsspår fram i idyllen med mängder av vilda blommor. Det är inte långt till de köplystnas paradis i Liljeholmens gallerior.

 

Det är något visst med Mälarens södra stränder. Här finns mycket att titta på och flera spännande namn som Lövholmen och Ludikulla. I början av 1800-talet köpte trädgårdsmästare Lindqvist ett stycke mark vid Mälaren. Han kallade området för Löfholmen trots att det inte låg på en ö. Hans tomt gränsade till Stora Katrineberg och ängen mellan gården och trädgårdsmästarens område kallades för Ludikulla äng. I slutet av 1700-talet var nuvarande Charlottendal en krog känd för sina vackra och tillmötesgående flickor, som kallades för luder. Om dessa flickor dansade runt på ängen vid stranden vet vi inte. Krogens namn var då Ludikulla.

 

Stockholm var fram till slutet av 1800-talet ingen trevlig stad att sommartid bo i. Avföring och sopor slängdes ner i Mälaren vid nuvarande Slussen. Här trivdes stora flugor och ibland kallades Södermalmstorg för Flugmötet. Alla, som hade möjlighet, sökte sig sommartid ut till landet. Hur många kåkar för sommargäster som uppfördes i området kring Liljeholmen vet vi inte idag.

 

Under de första årtionden av 1800-talet kom ångmaskinen till Stockholm tack vare Samuel Owen och hans mekaniska verkstad. Här tillverkades ångmaskiner för båtar och år 1818 användes för första gången en ångmaskin för att driva fram ett fartyg på Mälaren. Det var en hjulångare och ganska snart fanns det en ångbåtslinje från Riddarholmen till Drottningholm. Längs stränderna byggdes ångbåtsbryggor, som snabbt blev populära samlingsplatser.

 

Trädgårdsmästare Lindqvist insåg snabbt att han inte enbart kunde försörja sig på att vårda sin egen och andras trädgårdar. Vid stranden uppförde han en hästmangel och hoppades att kunderna skulle strömma till. Detta skedde inte. För att dryga ut inkomsterna byggde han en rad sommarstugor längs en väg ned till stranden. Vägen fick namnet Drottninggatan. Hur många som hyrde in sig i dessa stugor vet vi inte.

 

I Nordiska Museums bibliotek finns anteckningar, teckningar och tidningar bevarade. Detta kommer från Löfholmens Teatersällskap, som bildades sommaren 1828 och som upplöstes tre år senare. Tack vare detta unika material sammanställt i en bok av Arvid Baeckman går det att ana sig till hur det var att sommartid bo i området.

 

Onsdagen den 4 juni 1828 samlades en grupp män på Löfholmens ångbåtsbrygga. De beslöt sig för att gå samman och bilda ett amatörteatersällskap, som i första hand skulle spela lustspel med mycket musik. Ett resultat av mötet blev att nu gällde det att övertala fler sommarboende i området att satsa pengar i detta företag. Övertalningarna lyckades och pengar strömmade in. Det kom också kvinnor med i sällskapet. Namnet på företaget blev ”Löfholmens teatersällskap”. Det första inköpet blev hästmangelboden, som nu inhyrda dalkarlar fick bygga om till en teatersalong med scen och läktare. Dekorationer och en scen fick sällskapet köpa till ett måttligt pris av fabrikör Lönngren, som bodde vid Vinterviken, och grosshandlare Lamm på Heleneborg skänkte ett draperi till scenen.

 

Äntligen blev teatern klar. Lördagen den 1 juli blev det premiär med sånglustspelet ”De båda svartsjuka”. Detta var en populär pjäs, som tidigare hade spelats på Arsenalen vid nuvarande Kungsträdgården.

 

Ingen vet hur många som kom och tittade på detta skådespel. De flesta av de manliga skådespelarna var medlemmar i Par Bricole och sjöng med i deras kör. Årstafrun, som gillade sånglustspel, antecknade aldrig om hon varit på denna teater. Hon skulle detta år i september fylla 75 år och var inte längre lika pigg som tidigare.

 

Teatersällskapet samlades regelbundet och såg till att alla i området visste vilka de var. Om någon hade namnsdag ställde de till med namnsdagsblåsning. Att på olika sätt föra oljud när någon hade namnsdag var ett sätt att bjuda på improviserade kalas. På Årsta användes en liten kanon för detta och på andra ställen nöjde man sig med att blåsa i flöjt. Teatersällskapet gick ett steg längre. De drog på sig långrockar och satte höga hattar på huvudena. I gåsmarsch traskade de runt i området, några blåste i flöjt medan andra slog trumpetvirvlar med grytlock och ett par använde en järnmortel som klockspel. Om den som skulle firas uppskattade detta vet vi inte.

 

Årstafrun beklagade sig denna sommar över att det strök tjuvar runt i området. Teatersällskapet beslöt sig för att vara nattvakter. I denna styrka ingick både män och kvinnor. Klädseln var lång vit skjorta, vit huva och en lång lösnäsa av papp. Några inbrott i området finns inte rapporterade.

 

Teatersällskapet gav också ut en liten tidning. Några i sällskapet var skickliga tecknare och tack vare detta vet vi ganska bra hur de såg ut och vad de sysslade med. En dag hade sällskapet samlats för att njuta av livet. Då kom en regnskur och det blev på att fly in i närmaste hus. En annan gång roade de sig med bergsbestigning och bildade då kedja för att hjälpa damerna med sina långa kjolar uppför sluttningen.

 

Sommaren 1830 blev det sista spelåret. Varför sällskapet upplöstes vet vi inte och inte heller vad som hände med inventarierna.

 

Tack vare husförhörslängderna vet vi en del om den bofasta befolkningen. Årstafrun noterade i sin dagbok att folk kom strömmande till husförhöret men att det var många som uteblev. Dessa rader är tänkvärda när jag nu läser om husförförhöret i området kring Lofholmen. När på året och var detta ägde rum vet vi inte. Några spår av sommargäster finns inte.

 

De enda som kom från Löfholmen var änkefru Margareta Åkerberg och hennes två utomäktenskapliga barn. Hon var född inne i Stockholm och kunde läsa i bok, hade katekeskunskaper och var dålig i biblisk historia. Från Stora Katrineberg kom en dräng och hans hustru. Båda var läskunniga.

 

Den märkligaste noteringen gäller Charlottendal, som nu var ett sommarställe. Hår bodde en läskunnig trädgårdsmästare med sin familj, som bestod av en hustru och fem barn. Barnen antecknades som icke läskunniga. Prästen noterade också att till Charlottendal hade en änkefru med sina fem barn och en spinnerska flyttat. Ingen av dessa kunde läsa. Dessa personer saknade flyttningsbetyg och prästen kunde inte komma underfund med varifrån de kom.

 

Allt förändrades när järnvägen år 1860 kom till området, som snabbt förvandlades till en industriort. Idag syns resterna från denna försvunna tid bra från Reymersholme. Utöver Cementa förekommer det ingen verksamhet. Varför kommer inte grävskoporna och saneringsföretagen hit och snyggar upp Lövholmen?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s