Cajsa Greta Svedboms första äktenskap

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cajsa Greta Svedbom hade lätt för att grubbla. Sommaren 1800 drog hon sig ofta tillbaka till en trädgård på Kungsholmen för att fundera över sitt liv. Några spår av denna trädgård går det inte att hitta idag. Kanske låg den i närheten av Polishusets trädgård. Cajsa Greta skulle idag vara helt bortglömd om hon inte i sitt andra äktenskap fått dottern Fredrika. Fredrika uppförde tillsammans med sin andre make Carl Limnell sommarhuset Lyran i nuvarande Bredäng. I slutet av 1800-talet blev detta hus en berömd litterär salong.

 

Cajsa Greta Svedboms öde speglar de ogifta flickornas ställning i samhället på ett gripande sätt. Flickorna var fram till mitten av 1800-talet omyndiga och familjens män kunde bestämma vem de fick gifta sig med. För flickornas del var det ett vågspel att bli förälskad och Cajsa Greta vågade sig i tonåren aldrig på detta. Att gifta sig var att byta förmyndare. Tidigt på våren år 1880 kom en friare och Cajsa Greta blev osäker. Hon hade bara träffat honom ett fåtal gånger och hört viskningar om att han i sitt tidigare äktenskap varit en hustyrann.

 

Cajsa Gretas familjs visade stor förståelse för om hon tvekade när matematiklektorn Per HeLLzén vid gymnasiet i Härnösand friade till henne. Cajsa Greta var 24 år gammal och friaren var 32 år äldre och nybliven änkeman. Han hade sju barn och sladdret i Härnösand skildrade utförligt att hans första hustru hade varit olycklig i äktenskapet och att lektor Hellzén varit snål. Lektorn ägde gården Specksta utanför Härnösand. Här var det mörkt och dystert. Den blivande hustrun måste utöver vården av styvbarnen fungera som husmor för ett stort lanthushåll. Cajsa Greta hade vuxit upp i Härnösand och hade inga kunskaper om hur det var att ansvara för skötsel av kreatur och av slakt.

 

Cajsa Gretas mor var änka och saknade egen förmögenhet. När Cajsa Greta funderade över sin framtid var hon medveten om att den inte såg ljus ut. Hon hade läskunskaper i tyska och franska, men hade aldrig varit utomlands och kunde därför inte konversera på språken. Hon hade under ett tidigare år i Stockholm lärt sig sy fruntimmersmössor i svart sidentaft och att spela cittra. I bästa fall innebar hennes kunskaper att hon kunde få plats som guvernant i en förnäm familj.

 

Råden från de manliga släktingarna kom regelbundet. Några påpekade att lektor Hellzén var ganska förmögen och att hon skulle sluta lyssna på sladder och andra ansåg att hon inte skulle oroa sig för styvbarnen. De var kända för sin vänlighet och skulle med all säkerhet inte göra livet surt för sin styvmor. Trots detta tvekade Cajsa Greta och sladdrets tungor var inte nådiga mot den tvehågsna Cajsa Greta. Familjen bestämde och Cajsa Greta lydde. Hon måste bort från alla tjattrande tungor i Härnösand och över sommaren bo hos lektor Hellzéns äldsta dotter Kari, som var nygift och levde tillsammans med sin make Johan Huss på komministergården på Kungsholmen.

 

Cajsa Greta kom till Kungsholmen och i brev till sina väninnor skildrade hon livet i prästgården. Det var mycket att göra i den stora trädgården där det också fanns en ko. Backarna upp till kyrkan var tröttande och tid för att låna en bok ur prästens bibliotek och sätta sig ner och läsa fanns inte. Då och då smög hon undan till en enslig plats i trädgården och började fundera på sin framtid. Hon längtade hem och saknade sin mamma så mycket att hon började gråta. Stämde allt sladdret om lektor Hellzén? Den ende som kunde svara på detta var lektorn själv. Alltså satte hon sig den 24 augusti år1800 ner och skrev ett långt brev till honom.

 

Svaret kom snart, inte från lektorn själv utan från den två år yngre brodern Jonas, som agerade som sin omyndiga systers förmyndare. Lektor Hellzén hade sökt upp honom och haft med sig Cajsa Gretas brev. Han var djupt tagen av innehållet och fick tårar i ögonen av uppriktigheten och Cajsa Gretas sätt att skildra sina problem. Han skrev ett utförligt brev till Cajsa Greta och bedyrade henne sin kärlek. Cajsa Greta läste brevet flera gånger och till släktens stora glädje tackade hon ja till frieriet.

 
Per Hellzén sökte omedelbart upp Cajsa Gretas mor för att diskutera alla praktiska problem vid lysning och vigsel. Samtalet kom att röra sig om ekonomi. Per Hellzén gick rakt på sak. Han kände till att Cajsa Gretas mor inte hade råd med ett påkostat bröllop så han erbjöd sig att stå för alla kostnader i sambandet med bröllopet. Festligheterna skulle ske på Specksta gård. Den första lysningssöndagen skulle det bli ett mindre kalas hemma hos Cajsa Gretas mor. Den blivande bruden kunde då inte vara med själv eftersom hon hade en lång resväg hem till Härnösand. Innan hon för från Stockholm fick hon ett kortfattat brev från fästmannen i vilket han förutsatte att äktenskapet skulle bli lyckligt.

 

Per Hellzén hade slutat som lärare på gymnasiet och år 1778 startat Wifstavarf med sågverk och skeppsbyggnad. Sommaren 1880 sjösattes den första fullriggaren, som fick namnet Kronprinsen. Det hände att Cajsa Stina vintertid följde med på resor med släde till gårdar, som leverarede timmer till varvet. I ett brev till en väninna skildrade hon fattigdomen i byarna. Varvet hade fört med sig ett visst välstånd. Hon fick övernatta i oeldade rum och frös. Hennes man hade gjort mycket för bygden och detta var glad för. Hon var gift och behövde inte svälta. Men som hustru saknade både yttre och inre frihet. I hemmet var Per Hellzéns önskemål hushållets lag.

 

Det finns få brev bevarade om Cajsa Gretas ständiga graviditeter och att hennes barn avled strax efter förlossningen. Under de år hon var gift med Per Hellzén hann hon få sju barn.
Det var oroliga tider och år 1808 blev Härnösand en stad där trupper samlades före överfarten till Finland. Stadens sociala liv ändrades och på baler och kalas flockades de unga flickorna kring de stiliga officerarna. Sedan blev staden tyst när armén förflyttades till Finland. Fasan kom efter det blodiga slaget i Oravais i september år 1808. Sårade och sjuka soldater kom tillbaka och de förde med sig fältsjukan. Staden bävade och smittan spred sig till civilbefolkningen. Officerarna hade särställning och bodde avskilt från de sårade. Ibland var de ute och gick på stadens gator och då blev det en ära att få möjlighet att få hälsa på dem.
Per Hellzén ville gärna umgås med de högsta befälhavarna och i mitten av augusti 1809 bjöd han generalerna Wrede, Döbeln och Wachtmeister på middag på Specksta gård. Cajsa Greta var inte förvarnad och hon blev orolig. Visthusboden var i det närmaste tom och hon hade ingen fisk hemma. Ingen av dessa generaler hade tillfälle att komma så därför gick inbjudan vidare till lägre befäl. Cajsa Greta måste fara in till Härnösand och där köpa mat. Trots alla betänkligheter blev kalaset lyckat. Det avslutades med att alla for upp till utsiktsberget. Här de kunde se hur den svenska flottan seglade in. Cajsa Greta räknade till 130 fullriggare. Dagen därpå seglade flottan vidare till Ratan. Några dagar senare möttes svenska och ryska trupper i den lilla byn. Svenskarna segrade och efter svåra förluster insåg den ryske befälhavaren att det var säkrast att dra sig tillbaka.

 

Kriget tog slut och sommaren 1810 firades ett tredubbelt bröllop på Specksta. Per Hellzéns tre yngsta döttrar gifte sig. Den yngsta, Eva född år 1895, gifte sig med Cajsa Gretas bror Jonas. Brudgummen var elva år äldre än bruden. Nu blev Cajsa Greta svägerska till sin styvdotter.

 

Året därpå kom sorgen till Specksta gård. Cajsa Greta var gravid och hennes make avled den 2 augusti. Den 15 augusti avled det sjunde barnet i samband med förlossningen och den förste september avled Cajsa Gretas mor. Detta var sorgens år

 

Cajsa Greta var 34 år och änka. Hon var som änka myndig och hade ärvt delar av det framgångsrika företaget Wifstavarf. För första gången i sitt liv hade hon ingen förmyndare och hade egna pengar. Styvbarnen hade lämnat hemmet och Cajsa Greta bestämde sig för att avveckla Specksta gård och flytta in till Härnösand. Ett nytt liv började och hon skildrade detta i en nyinköpt dagbok.

 

Dagboksbladen beskriver utförligt den tacksamhet Cajsa Greta kände över att natt efter natt få sova ensam i sin säng och att på morgonen i lugn och ro få vakna utsövd. Hon började läsa böcker på franska och njöt av livet. Ibland funderade hon över om detta bara var en tillfällighet eller om hon åter skulle slungas ut i bekymmersamma situationer. Då hände något hon aldrig hade upplevt tidigare. Cajsa Greta blev förälskad och mannen i hennes kommande liv blev gymnasiets lektor i historia Olof Fredrik Forssberg. Kärleken var besvarad.
Litteratur : Lotten Dahlgren : Norrländska släktprofiler del 1. Stockholm 1909.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s