Erik Axel Karlfeldts dikt om Jungfru Maria

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ibland gör jag kopplingar mellan personer, som aldrig har träffats och som inte har något gemensamt. Detta har hänt de sista dagarna när jag har städat i mina överfyllda bokhyllor. Något måste bort för att jag skall få plats med allt nytt. Överst och helt bortglömd stod ”Arabvärlden – kultur och mångfald” skriven av Jacques Berque och översatt till svenska. Det exemplar jag har är den andra reviderade upplagan och kom ut 2001. Varför jag skaffade boken vet jag inte, troligtvis är det ett spännande loppisfynd.

Städandet kom av sig och jag blev uppslukad av bokens budskap. Helt nytt för mig var att inom islam förekommer inte lyrik med motiv hämtade från Koranen. I denna kultur skulle det varit omöjligt för Erik Axel Karlfeldt att skriva sina dikter med anknytning till dalmålningar. Tidigare under städningen hade jag hittat denne författares samlade dikter. Jag la tillfälligt undan boken om arabisk kultur och började läsa Karlfeldts dikter.

”Hon kommer utför backarna i Sjugareby

Hon är en liten kulla med mandelblommans hy

Ja, som mandelblom och nyponblom långt från väg och by

Där aldrig det dammar och vandras.

Vilka stigar har du vankat så att solen ej dig bränt?

Vad har du drömt, Maria, i ditt unga bröst och känt

Att ditt blod ej brinner som andras?”

Dikten är en gripande skildring om hur det kändes för en ung och ogift flicka att vänta barn. Hon riskerade att bli utstött från byns gemenskap. I dikten drar sig Maria sig undan och söker sig i skymningen ner till sjön Siljan och funderar över sitt liv. I det längsta hoppades hon troligtvis på att barnafadern skulle höra av sig.

Erik Axel Karlfeldt brukade säga att den bok som betytt mycket för hans författarskap var Karl XII´s bibel. Här är språket annorlunda än den översättning vi nu använder. I den gamla bibeln fanns bara maskulinum och femininum, allt var bara han eller hon. Maria var trolovad med Josef men mer än platonisk kärlek var det inte tal om. När ängeln kom till Maria enligt kapitel 1 i evangelium enligt Matteus berättar han att Maria skall bli havande av den Heliga Anda. Ett under skall ske. Maria skall bli gravid utan att någon man är närvarande. Efter detta försvann ängeln och Maria blev gravid. Detta ställde till bekymmer för Josef, som nu funderade på att överge Maria. Men han fick inte vara ifred för ängeln. Josef måste gifta sig med Maria och se barnet som sitt eget.

Maria hade bekymmer. Hon var med barn, men allt hade gått till på ett onaturligt sätt. Hon sökte upp sin släkting Elisabeth, som också väntade barn. Här kände hon trygghet och i kapitel 1 i evangelium enligt Lukas föds en dikt inom henne. Här är dikten hämtad ur Karl XII´s bibel och med dagens stavning.

”Min själ prisar storligen Herran

Och min ande frågar sig i Gudi minom Frälsares namn

Ty han har sett sin tjänarinnas ringhet

Sig här efter varda all släkte mig salige kallas.

Ty den Mäktige haver gjort mäktiga ting med mig

Och hans Namn är heligt

Och hans Barmhärtighet varar från släkte till släkte

Över dem som frukta honom.”

I evangelierna slutar allt lyckligt med Marias graviditet. Erik Axel Karlfeldts Maria vandrar en försommardag från Sjugareby till Siljan. Hon är ensam och olycklig, känner sig som en främling i byn. Allt detta hände innan ängeln kommit till Josef och berättat om Marias barn. Vad hade hon för alternativ?

”Ja den strålen som ligger så blänkande och lång

Ifrån aftonrodnadens fäste över Siljan –

Du kunde gå till paradis i kväll din brudegång

På den smala och skälvande tiljan.”

Varje år i december sätter kyrkan i Skärholmen upp en krubba i biblioteket. I det mångkulturella Skärholmen är detta mycket uppskattat. Hit söker sig ofta muslimska småbarnsmammor med sina barn för att berätta om Jungfru Maria och Jesus, som i Koranen skildras som en profet. I sura nummer 19 med namn Maryam skildras på ett poetiskt sätt hur Maria blev gravid. Maria var ensam då uppenbarade sig en manlig ängel för henne. Maria blev förskräckt men när hon hörde ängelns röst blev hon lugn.

”Jag är ingenting annat än en budbärare från vår Herre

Jag skall skänka dig en son, ren och rättfärdig.”

Maria gjorde allt ängeln bad henne om. När hon upptäckte att hon var gravid drog hon sig undan och när barnet skulle födas smög hon ut i öknen. Här under en palm blev hon rädd och undrade hur hon skulle överleva. Då hörde hon Guds röst

”Sörj inte, din Herre har låtit en bäck flyta upp vid dina fötter.

Ruska på palmen så faller mogna och söta dadlar ner.”

Också här blir det ett lyckligt slut för Maria. Hon återvände till sin by och alla insåg att hon bar en blivande profet i sina armar. I Koranen finns inte Josef och inga imamer har problem med den obefläckade avlelsen.

Jag hoppas att jungfru Marias livsöde kan bli en bro mellan muslimer och kristna. Det finns stycken i Bibeln och Koranen som är mycket lika varandra.

En tanke på “Erik Axel Karlfeldts dikt om Jungfru Maria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s