Slottsarkivet

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det är något av en äventyrsresa att besöka Slottsarkivet, som ligger i Slottets källare med väggar från det anrika slottet Tre Kronor. För att bli insläppt här måste besökarna registrera sig och visa legitimation hos slottsvakten, som sedan kallar på en tjänsteman från arkivet. Det blev vandringar genom ödsliga korridorer och nedför slingrande trappor innan jag kom in i arkivet. Jag berättade vad jag sysslade med och fick fram hovförvaltningens räkenskaper från år 1796. Det var en tjock lunta med grånat linnepressar papper där det med envishet gick att hitta alla som var anställda vid hovet. Nu gällde det att inte fastna i detaljer som vilka kammarbetjänter som arbetade under olika medlemmar i kungahuset. I detta myller av uppgifter fanns en uppgift om att änkedrottningen Sofia Magdalena hade köpt bestick av guld.

 

Anledningen till att jag hade sökt mig till Slottsarkivet är en anteckning i Årstafruns dagbok om en grannkonflikt. Det var Årstafrun själv som blev osams med grannen Johan Schoerbing, som hade köpt Årsta holmar. Hans titel var kunglig sekreterare och borde alltså finnas med i hovförvaltningens bokföring för år 1796. I denna tjocka lunta hoppades jag hitta uppgifter om honom. Jag letade förgäves. men hittade andra uppgifter med anknytningar till Årstafrun.

 

1796 var ett märkligt år i vår historia. Den 1 november skulle kung Gustav IV Adolf bli myndig och ingen visste vad detta kunde innebära. Regeringsmakten hade sedan mordet på Gustav III utövats av hertig Karl, som hade överlåtit alla beslut till Gustav Adolf Reuterholm. Reuterholm var från Finland och han inledde sin politikiska bana genom att bli kammarherre åt drottning Sofia Magdalena. Vi vet inte om han blev god vän med drottningen eller endast var en i gruppen kring kungafamiljen.

 

Gustaf  Adolf Reuterholm var mystiker och aktiv frimurare. I detta ordensliv lärde han känna Gustav III´s yngre broder hertig Karl och de blev goda vänner. Många adelsfamiljer var mycket kritiska mot Gustav III och Reuterholm och sa öppet vad han tyckte. Han insåg snart att något skulle hända och därför flyttade han utomlands. Efter mordet på Gustav III utsågs hertig Karl till riksföreståndare fram till den dag när den unge kungen skulle bli myndig. Nu återvände Reuterholm till Stockholm och kom att diktera de flesta av hertigens beslut. Alla gustavianer måste bort och den svenska akademien stängdes. Mitt intryck är att Johan Schoerbing nu blev av med sitt arbete och kunde ägna all tid åt trädgårdsskötsel på Årsta holmar.

 

Årstafrun gillade att dricka kaffe. Den svenska ekonomin var mycket svag och redan på 1750-talet beslöt riksdagen att kaffedrickning skulle förbjudas. Det blev protester från medelklassen, som hade lärt sig uppskatta denna produkt från främmande länder. För att undvika ett medelklassuppror släpptes kaffet fritt för att förbjudas igen vid ett par tillfällen. Ett av dessa inträffade år 1796.

 

På Årsta bodde detta år informator Sven Kindberg, som ofta ställde upp som betjänt åt Årstafrun. Sven Kindberg hade kontakter och tack vare detta kunde han köpa det förbjudna kaffe. När det serverades kaffe på Årsta kallades detta för bon, bon.

 

Årstafrun var inte ensam om att strunta i kaffeförbudet. På slottet fanns ett speciellt kaffekök med flera anställda. Ansvarig för kaffekoket var en man och han hade ett par underställda kaffebetjänter. Vilka som drack det förbjudna kaffet vet vi inte. Jag anar mig till mysiga och hemlighetsfulla kafferep med småkakor från slottets egen sockerbagare.  Det var fyra anställda i slottets eget sockerbageri. Några recept på kungliga småkakor fanns inte med i bokföringen.

 

En stor utgift var kungliga Hovkapellet, som hade till uppgift att spela på Operan och som också kunde spela vid andra tillfällen. Ledare för kapellet var Georg Joseph Vogler, som hade kallats in av Gustav III för att bli musiklärare åt hans son den blivande Gustav IV Adolf. Georg Joseph Vogler var katolsk präst från Österrike och han var berömd för sitt dramatiska orgelspel. Det hände når han spelade i någon kyrka på domsöndagen att han tryckte ner båda armarna över tangenterna för att skapa så mycket undergångsstämning som möjligt. Skräckslagna bondgummor beklagade sig över att detta avgrundsbröl hördes rakt igenom sju kyrksocknar och skrämde iväg både får och getter till skogen.

 

Georg Joseph Vogler var inte främmande för lättare musik som folkvisor. Han var även skicklig när det gällde att dirigera en orkester. Tisdagen den 16 februari 1796 var Årstafrun och lyssnade på musik i Riddarhusets stora sal. Hovkapellet spelade trevlig musik och vokalsången var bra. Ledare för kapellet var Georg Joseph Vogler. Hon hade fått överta biljetten av en sjuk väninna och behållningen gick till Stenborgs teater. Efter mordet på Gustav III hade intresset för teater avstannat och år 1796 var de vanligaste uppträdena på denna teater cirkuskonster.

 

Många stockholmare funderade över vilka förändringar som skulle ske när Gustav IV Adolf blev myndig. Det första som hände var att Gustav Adolf Reuterholm tvingades att lämna Stockholm. Den unge kungen kunde ekonomi och konstaterade genast att det var för många anställda vid hovet och att livet där var för dyrt. Det blev många avskedanden. Indragningarna gjorde att han snart fick adeln emot sig. Den unge kungen avskydde teater och önskade riva Operan. Han ville ha kontroll över teaterlivet och bara en enda teater fick finnas. Tre år efter myndighetsdagen flyttade Georg Joseph Vogler tillbaka till Österrike och den stenborgska teatern tvingades lägga ner verksamheten. Det fanns inte längre något skimmer kvar sedan Gustavs dagar.

 

Det finns spillror kvar sedan skimrets dagar. Georg Joseph Vogler komponerade i Stockholm musik till bibeltexter och en av dessa finns med som nummer 105 i vår nuvarande psalmbok med text hämtad ur evangelium enligt Matteus.

”Hoseanna Davids son, välsignad vare han . . .”

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s