Klänningar från 1960-talet

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Under denna regniga vår har jag börjat städa i lådor och skåp. Jag har gjort flera helt oväntade fynd och ett av dessa är två klänningar från 1960-talet. Då bodde vi utomlands och semestern blev den stillsamma friden i vårt soldattorp i Norra Rörum i Höör. Vissa somrar öste regnet ner nästan varenda dag. Då blev nöjet att ta bilen och åka till Wessels stormarknad utanför Malmö. Då var stormarknader något nytt och Wessels var den största i södra Sverige.

 

En avdelning var speciellt lockande. Där hängde kläder och här gällde det att se upp. Mycket var välsytt men det fanns också illa sydda plagg med slarvigt sydda knapphål. Dotter Ylva gillade att ströva runt och det vanliga var att vi fick tålmodigt vänta på henne utanför en provhytt. Varje sommar blev det minst en ny klänning. Jag rycktes med i detta och köpte en tvådelad rödrutig klänning där kjolen var fodrad med ett vitt ganska stelt tyg. I ett obevakat ögonblick hade Ylva stoppat ner en blå och vitrutig klänning till mig i kundvagnen. Hon tyckte att mamma borde se elegant ut och inte alltid gå klädd som om hon skulle ut på vandring.

 

Klänningen hade inga knappar utan en dragkedja på ryggen. Midjemåttet var 65 cm och den var i minsta laget för mig. Så småningom gick dragkedjan sönder och jag hoppades på bättre och smalare tider så att jag kunde börja använda klänningen igen. Idag är midjemåttet tio cm större så någon möjlighet att få på mig denna vackra klänning har jag inte. Efter tvätten får den komma tillbaka till lådan för sommarkläder. Kanske kan något av barnbarnen ha användning för den.

 

Den rödrutiga tvådelade klänningen blev något av en favorit. Här är midjemåttet 70 cm. Tyvärr blir magen rundare med åren och idag skulle klänningen sitta alltför trångt.

 

Jag har hittat andra kläder från Wessels. Dit hör präktiga idrottskläder i glada färger och kortbyxor med mängder av fickor. Några har ett större midjemått och dessa kommer jag att använda i sommar.

Jag har aldrig varit intresserad av mode. Nu saknar jag somrarna på Wessels när dotter Ylva bestämde vad jag skulle ha på mig.

 

Jag tillhör gruppen +70 och skall hålla mig borta från både folk och affärer. Jag saknar mitt gym och kör nu styrketräning varje dag. Dit hör också ryggövningar. I mitt föräldrahem härskade regeln en ren själ i en vanvårdad kropp. Alltså blev jag kutryggig. I ensamheten gör jag ryggövningar flera gånger om dagen och har upptäckt att jag blivit knappt två cm längre.

 

Den dag när jag får gå och handla skall jag uppsöka en modeaffär. Jag vet vad jag vill ha. Att handla kläder utöver strumpor och underkläder på nätet är ingenting för mig. Jag vill ha samma rejäla tyger som på 60-talet och inte något tunt, som bara trasslar till sig runt benen.

 

Innan coronan slog till frågade jag några klädmedvetna damer varför de gillade tunna och ostyriga klänningar. Svaren blev fnissande viskningar om önskan att hitta en lämplig partner för sällskap i sängen. I brist på detta fick en tunn fladdrande kjol duga.

 

Ljuden hemma blev helt annorlunda i slutet på 1960-talet. När jag kom hem från arbete som lärare i en överfylld grundskola med stojande elever möttes jag av ett i mitt tycke öronbedövande oväsen. Det var den tio åt gamle sonen Mats, som hade använt sina veckopengar för att köpa skivan ´Sergeant Pepper´. Jag flydde till tystnaden bakom stängda dörrar in i köket.

 

Numera uppskattar jag Beatles och har insett at gruppen skev musikhistoria. Den låt jag gillar bäst får man inte spela eftersom det allmänna omdömet anser att de innehåller ett reklambudskap om drogen LSD. Självs er jag en svindlade musikalisk tolkning av de vise männens besök i i stallet i Bethlehem eller av lucianattens mysterium.

“Lucy in the sky with diamonds …”

Något lucianattlinne har jag inte hittat i skåpen.

En tanke på “Klänningar från 1960-talet

  1. Du skriver så fint, Carin. Fint också att kunna omvärdera längs med livets resa. Och att se på gammalt med nya ögon. Ha en fin dag, hälsar Hanna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s