Agatha Christies skildring av en badort

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Förra veckans nätter blev annorlunda på mer än ett sätt. Stormen ven runt huset och på morgonen måste jag gå på jakt efter soptunnan. En natt hade den hamnat vid brevlådan. Det fanns ljuspunkter och det var att på en av alla mina TV-kanaler kunde jag njuta av filminspelningar av Agatha Christies deckare.  Den sista som sändes var ´Peril at End House´. Jag mindes att jag som tonåring en regnig sommar hade läst boken. Resultatet blev att jag gick på spaning efter konstiga hus.

End house låg på en udde inte långt från det eleganta badhotellet någonstans i Cornwall.  Det stora huset var i stort behov av reparationer. Det ägdes av den eleganta kvinnan Nick Buckley, som gärna spelade ut sina uppvaktade kavaljerer mot varandra. Några kallade henne för en lögnerska, som aldrig sa något som var sant.

Jag letade på nätet och blev glatt överraskad när jag såg att boken nyligen har översatts till svenska. Boken kom ut 1932 och skildrar badortslivet i ett överklasshotell. Till middagen borde herrarna komma i frack och vid frukosten och lunchen gällde en ljus kostym. Hercule Poirot föredrog att få frukosten serverad till ett elegant dukat bord i sin hyrda våning. Något mer oaptitligt än en engelsk frukost med stekt ägg och bacon kunde han inte tänka sig. Engelsmännen åt nästan som grisar och kunde inte tänka sig att knyta en linneservett runt halsen. Den han själv hade var prydd med en spets. Frukosten bestod av en kopp varm choklad och rostat bröd och en bit ost.

Boken kom ut efter börskraschen i USA hösten 1929. Den ekonomiska oron spreds i större dem av världen. Stamgästen konsthandlaren Lazarus upplevde hur kunderna svek. Hans hopp var nu att på ett överklasshotell kunna hitta köpare till det som fanns i hans lager. Helt oväntat blev han förälskad i en gift dam. Men var fanns hennes äkta man? Var han död eller hade han bara försvunnit?

Gästerna på badhotellet levde i en avskild värld och var övertygade om att det brittiska samhället skulle vara i evighet. Australien blev för många drömlandet och oroligheterna i Indien var ingenting att bry sig om.

I boken finns flera spännande detaljer om livet i England i början på 1930-talet. Sjukhusen var trista med gröna och slitna linoleummattor på golven. Här skred sladdrande sjuksköterskor fram och de inbillade sig att de visste allt om sina patienter. En viktig person i sjukhuset var vaktmästaren. En av hans uppgifter var att sortera patienternas post, blommor och paket. Detta placerades på ett bord i sjukhusets korridor och sedan kunde patienterna eller deras besökare hämta brev, blommor och paket. En vanlig gåva var en chokladask.

Det mest intressanta samtalsämnet bland hotellgästerna var flyget. Numera fick det att flyga till Australien i en zeppelinare. Konkurrensen hade kommit i form av flygplan. Detta förde med sig at alla som hade pengar vågade satsa på flyget. Flygare, som vågade ge sig ut på längre resor, kunde för detta få en stor summa prispengar. Några vågade livet för detta.

Agatha Christie hade läst på när det gällde flygets historia. I boken svävar romantik kring alla flygare. Ingen fick veta att Nick var hemligt förlovad med en av dessa. Vad händer om hans plan störtar? Hade han skrivit ett testamente?

I filmen spelar det som händer på dansgolvet en stor roll. Den populära dansen var foxtrot. Modedansen chalestone fick inte förekomma. Rörelserna var för utmanande. Hercule Poirot dansade inte utan satt stilla vid sitt bord och spanade in allt som hände. Några av kvinnorna hade en glasartad blick.  Detta betydde att de använde drogen kokain.

Vem smugglade in kokain till hotellets gäster? Hade Nick något med detta att göra? Vem var mannen, som med sitt förvridna ansikte sena kvällar glodde in i olika sovrum?

Boken skrevs innan Adolf Hitler tog över makten i Tyskland. Flera år senare kom en ny bodortsdeckare och då hade folket i Cornwall fått en känsla av att ett nytt krig kan bryta ut. Det är dags att bygga skyttegravar vid kanten av golfbanan. En dag ligger det ett lik i skyttegraven och det blir ett nytt fall för Hercule Poirot.

Vad hände i badorterna under det andra världskriget? Det har skildrats med stor inlevelse av Rosamund Pilcher i boken `Snäcksamlarna´. Boken har också spelats in som film.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s