Karl XV enligt Cecilia Bååth-Holmberg

För flera år sedan hittade jag på loppis en biografi om Karl XV, som var född år 1826 och avled i Malmö år 1872.  Boken kom ut år 1891 och fick ett ljumt mottagande i pressen. Det var en kvinna utan koppling till den akademiska världen som skrivit boken. Hon hette Cecilia Bååth-Holmberg och var lärare vid en folkhögskola och var med om att skapa folkhögskolor anpassade för kvinnliga elever.  Flickorna måste lära sig hur männen tänkte och därför skrev hon biografier om män. En i raden blev Karl XV. Bilden på kungen är hämtad ur denna bok

I boken skildras en ensam kung, som upplevde att han aldrig fick gehör för sina åsikter. Kungens föddes när nationalismen efter Napoleons krigståg genom Europa blossade upp och han var regent under skandinavismens glansdagar. Sverige, Norge och Danmark borde uppträda som en enhet och skydda varandra.  De politiska konsekvenserna av detta prövades år 1864 när Preussen överföll Danmark. I samband med detta blev kungen osams med regeringen. Han önskade att Sverige skulle skicka trupper till Danmark och aktivt bekämpa Preussen. Statsminister Gerhard de Geer höll inte med kungen. Trupperna hade de sista åren inte fått träning i krigsföring, och det saknades pengar för inköp av nya vapen. Dessutom var detta utrikespolitiskt farligt. Ryssland skulle med all sannolikhet se detta som en anledning att anfalla Sverige. Karl XV hade svårt att förstå dessa argument. Han var inte intresserad av ekonomi utan ansåg att regeringen motarbetade honom. Kriget blev en katastrof för Danmark.

 Det stod också mycket om Kark XV i tidningarna, skvallerartiklar och om hans utsvävande liv tillsammans med Egyptens ambassadör armeniern Ohan Demirgian, som brukade kallas för Habib Bey. Habib Bey lärde känna kungafamiljen när prins August gjorde en bildningsresa till Egypten och följde med prinsen till vårt land. I samband med detta fick Karl XV två vita fullblodshästar i present. Habib Bey utsågs till hovstallmästare på Ulriksdals slott och blev Karl XV´s gunstling.  Hanib Bey blev svensk medborgare och kurtiserade på ett opassande sätt med hovdamerna. i boken finns det ett långt kapitel om denne märklige man.

Kungligheter på 1800-talet gifte sig inte av kärlek. Det gällde att bygga upp allianser mellan de olika länderna i Europa. Kusiner bör inte skicka in trupper i varandras länder. Oscar I gifte bort två av sina söner enligt denna princip. Sonen Karls hustru Lovisa kom från Nederländerna och var på mödernet släkt med kungafamiljen i den kommande stormakten Preussen. Politiskt sett var det ett lyckat äktenskap men på det personliga planet blev det en katastrof för drottningen. Paret gifte sig i början av år 1850 och innan året var slut hade drottningen fött dottern Louise och året därpå kom sonen Karl Oscar. Sonen avled efter ett par år och samlivet mellan makarna upphörde. Drottningen avled i mars 1871 i Stockholm. När detta hände var Karl XV i Aachen för att vårda sin hälsa. Hans sällskap under resan var Habib Bey, som aldrig uppfattade hur sjuk kungen var. Han försökte förgäves intala kungen att ett nytt äktenskap skulle göra honom frisk och stark igen. Alltså började han leta reda på en lämplig brud.

Det första förslaget var prinsessan Thyra av Danmark.  Detta visade sig genast vara omöjligt. Prinsessan var oanträffbar och sladdret om att hon var med barn med en dansk greve gjorde det omöjligt att fortsätta förhandlingarna med det danska kungahuset.

Habib Bey ansåg att det bästa vore om kungen kunde hitta en förmögen adelsflicka. Efter ihärdigt letande hittade han den polska grevinnan Maria Krasinska, som var villig att gifta sig med den sjuklige kungen. Utrikesminister  Baltzar von Platen blev mycket betänksam. Polen som stat fanns inte längre utan hade delats mellan Ryssland, Preussen och Österrike. Uppror förekom ofta och anstiftarna kunde dömas till döden. Under kungens tidigare regeringstid hade flyktingar hade kommit till vårt land för att söka skydd.  Då drev kungen igenom en asyllag, som innebar att dessa flyktingar kunde söka och få beviljat politisk asyl i vårt land.

Karl XV var svårt sjuk och hade inga planer på att gifta om sig. Habib Bey hade skickat brev om det kommande äktenskapet till vänner i Sverige och till det spanska kungahuset. Med hjälp av påven kunde den polska grevinnan få en förfalskad släkttavla, som pekade på att hon var en spansk prinsessa. Paret skulle sedan träffas på ett gods i Alperna. Ingenting av detta hände. Karl XV visste att han snart skulle avlida och ville hem så snart som möjligt Han avled i Malmö den 18 september 1972.

Regeringen drog en lättnadens suck när äntligen äventyret med Habib Bey var över. Han kallades till regeringen för ett möte. Efter detta skickades han under sträng bevakning till en läkare, som förklarade att Habib By var obotligt sinnessjuk. Några år senare avled han på ett dårhus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s