Karl XV och August Strindberg

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Att läsa om August Strindberg har inneburit många överraskningar. Dit hör att det var Karl XV som uppmuntrade honom att skriva, men då bara som fritidssysselsättning.

August Strindberg var ofta kritisk mot vårt kungahus dock med ett undantag. Då gällde det Karl XV, som brukar skildras om en obeslutsam kung. Han var barnbarn till Karl XIV Johan och regerade mellan åren 1857 och 1871. De två första åren vikarierade han för sin far Oscar I, som var svårt sjuk. Det hände mycket i vårt land under dessa år. Vi fick nya grundlagar, fyrståndstiksdagen avskaffades och med hjulångarna gick det smidigt att ta sig till skärgårdsöarna och landsbygden kring Mälaren. Det var under hans regeringstid som August Strindberg debuterade som författare. 

August Strindberg föddes i januari år1849. året efter det att ´Kommunistiska manifestet´ kommit ut och samma år som hjulångarna kom till Stockholm. Han fick studera och klarade de obligatoriska tentamen i latin för att få fortsätta sina studier vid universitetet i Uppsala. Men det var inte detta han ville, i huvudet fanns drömmar om att bli författare. Det första han tänkte på var att skriva dramatik. Han trivdes inte i Uppsala utan for tillbaka till Stockholm där han försökte sig på att skriva dramatik.

Det första av August Strindbergs skådespelet som sattes upp hade rubriken ´Den Fredlöse´. Miljön var det medeltida Island efter det att kristna missionärer hade kommit till ön och lyckats omvända flertalet av de asatrogna. Pojkarna var mer tveksamma till din nya tron medan flickorna hade lättare att ta till sig läran om Jesus som världens frälsare. I brytningstiden mellan gammalt och nytt utspelades en kärlekshistoria. Pjäsen hade premiär hösten 1871. Publiken tyckte att den var mycket tråkig och det blev inga applåder. Det var bara en ac åskådarna man uppskattade skådespelet. Det var kung Karl XV, som hade ett brinnande intresse för de gamla isländska sagorna. Kungen skrev ett uppmuntrande brev till August Strindberg och rådde honom att i första hans satsa på studierna. I brevet låg 200 riksdaler ur kungens handkassa och de var avsedda som studiestöd. Skrivandet kunde August Strindberg ha som fritidssysselsättning. Några fortsatta studier blev det inte och under hela sitt liv skulle August Strindberg minnas Karl XV som den gode kungen utan religiösa griller om det nödvändiga i att varje dag läsa andliga texter eller något stycke ut bibeln.

Karl XV hade gjort sig känd för att alltid vara på jakt efter någon vacker flicka att förföra. Hans drottning Louise fick två barn, först en dotter och sedan en sin, som avled i under sina första levnadsår. Några fler barn kunde hon inte få.

Karl XV brukar skildras som en gladlynt man med konservativa ideal. men hade dålig uthållighet när det gällde att föra fram sina åsikter. Han tyckte om att roa sig och kunde vara mycket folklig. Problemen hopade sig på 1860-talet när vädret slog om, vintrarna blev längre och det blev missväxt. Svälten tågade in i landet och många emigrerade till Amerika. Samtidigt tog August Blanche initiativ till en insamling för att hedra soldater, som hade stupat i slaget i Poltava sommaren 1709. Detta upplevdes av vanligt folk som störande. Pengar till en staty när människor svalt? Det blev protester och på invigningsdagen av statyn blev det upplopp på grund av att många demonstrerade mot statyn. De tågade mot slottet och krävde att kungen skulle avsättas och att landet borde bli republik. Mitt i detta vimmel stod August Strindberg. Han var tveksam. Han hade stöd av kungen men skulle han få samma helhjärtade uppskattning av en folkvald president?

Det fanns anledning for folket att klaga. Karl XV gillade att ordna maskerader. Det gick bra att ställa sig på Slottsbacken och där betrakta överklassens prål och ståt. Missnöjet grodde, champagne åt överklass och svält för folket. Så långt som till revolution blev det aldrig, bara protester som aldrig nådde fram till Karl XV.

Karl XV hade gift sig med den holländsk och förmögen prinsessan Louise. Hon sa senare att hon var guldkalven, som gifts bort till en ointresserad prins. Detta märktes tydligt när det var maskerad på slottet. Då kunde kungen dansa in tillsammans med en hovdam i något av slottets rum och sedan låsa dörren inifrån. Utanför dörren stod den gråtande drottningen, som sedan någon i hovet fick ta hand om. Det uppstod sladder om detta och många menade att en otrogen äkta kunglig make var helt normalt.

August Strindberg hade ingen personlig kontakt med kungahuset och intresserade sig inte för vilka som blev bjudna på maskerader eller baler. Det gick inte att undgå när något hände i kungafamiljen. Då sköts salut från Skeppsholmen, vilket innebar att vårt land hade fått en ny regent. När den avlidne kungen vigts till sin sista vila skulle detta meddelas genom att landets kyrkklockor skulle ringa. Då skulle stillhet råda. Detta hände de 9 oktober 1872 när Karl XV jordfästes. August Strindberg blev mycket bedrövad och när kyrkklockorna dånade efter jordfästningen flydde han ut till Djurgården. Han höll för öronen och ville inte lyssna på denna sorgemusik. Nu var de glada dagarna över. Den nya drottningen Sofia var religiös och August Strindberg var övertygad om att det i hans ögon förhatliga läseriet skulle bli lagstadgad statsreligion.

På Djurgården finns en vacker staty, som föreställer Karl XV ridande på en häst, Denna hyllning skulle ha glatt August Strindberg. Den är gjord av bildhuggareE Charles Friberg och avtäcktes den 9 maj 1809

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s