Gymets musik

Gymets musik

Jag vet inte hur många musikanläggningar det finns på mitt gym, House of Shapes på Hornsgatan. Det strömmar nästan alltid ut musik från en centralhögtalare och varje sal har sin egen musikanläggning och i en av dessa rymliga rum för dans och styrketräning finns det också en liten flygel. Camilla brukar då och då tassa runt för att kontrollera att ingenting är trasigt.

För ett par år sedan fick alla på gymet önska sig musik till centralhögtalaren. Jag skrev ”Sån´t är livet” med Anita Lindblom och klämkäcka låtar med Lill-Babs. Den unga tjej, som då satt i receptionen, höjde förvånat på ögonbrynen som om hon inte kände till varken Anita Lindblom eller Lill-Babs.

Under alla de år jag var ansvarig för gymnastiken i min pensionärsförening lärde jag mig den hårda vägen att musik har en otroligförmåga att väcka gamla minnen till liv. Mitt liv som gympaledare började med en vädjan från stadsdelsnämnden att vi i föreningslivet skulle uppmuntra våra jämnåriga att röra sig mer. Vi fick gratis tillgång till en rymlig lokal och ett kassettband från Korpen. Problemet var att föreningen inte hade någon ledare. När detta kom på tal tittade alla på mig. I ett svagt ögonblick lovade jag att ställa upp tillsammans med Inger fram till den dag föreningen hittade någon annan. Trots att gymnastik aldrig har varit min starka sida blev jag kvar som gympaledare i tolv år.

Priset var lågt för att dra till sig så många som möjligt. Första gången kom det 25 damer och ett fåtal herrar. Min medkämpe, Inger, satte på bandspelaren och det mesta verkade fungera bra. Katastrofen kom när vi skulle göra sidböjningar till ”Min Soldat” med den gamla 40-talsidolen Ulla Billquist. Då slängde sig en för både Inger och mig okänd äldre dam handslöst ner på golvet och skrek så det ekade:”Stäng av, stäng av! Jag blev med barn till den där hemska låten och han smet från både ungen och mig!”
Två före detta sjuksköterskor rusade fram och tog hand om damen medan jag tänkte febrilt. Inger stod handfallen, jag stängde av bandspelaren och tog tag i den CD-skiva jag tagit med i reserv. Vad som spelades minns jag inte, bara att många efterpasset kom fram och tackade för ett trevligt pass.

Två år senare flyttade Inger och jag blev ensam ansvarig för gymnastiken och kunde själv bestämma musiken. Det blev mycket Lill-Babs och Anita Lindblom, men också musik jag hämtade från CD-skivor jag fick av seniorer som i samband med att de flyttade till en mindre bostad och då måste göra sig av med stora delar av sin musiksamling. En trevlig skiva innehöll musik från vår kungs bröllop med Silvia. Jag trodde att melodier från denna CD-skiva skulle väcka glada minnen till liv. Så blev inte fallet. Den då snart 90-åriga Greta började gnälla i falsett.
”Sluta spela ´Oh Karl-Gustav, ljuva Karl Gustav . . ´ Driv inte gäck med vår kung! Han har inte gjort oss något ont!”
Denna gång kom också två sjuksköterskor framstörtande och tog hand om Greta. Jag fortsatte som inget hade hänt. När passet var slut frågade jag gruppen om de önskade att jag skulle byta ut sången om kungen. Alla ropade glatt nej. Efter passet fick jag veta att Greta brukade skryta med att hon i sin späda ungdom varit bollkalle åt Gustav V och högaktade kungen och drottning Silvia. Att kalla kungen för ljuv var att jämställa honom med en korkad blondin.

Under de år som följde hände det ibland att gruppen upplevde viss musik som tråkig och då försökte jag hitta något annat passande. Allt fungerade bra ända till Vän Av Ordning, en överviktig dam med bestämda åsikter, blev medlem i den då mycket stora gympagruppen. Viss musik behagade henne inte, eftersom hon tolkade den som till exempel reklam för knark, champagne eller Ryssland. En jul blev det öppen konflikt när jag spelade ”Jag fångade en räv idag och räven slank ur näven . .” Eftersom Vän Av Ordning hade varit och rotat i det skivförråd jag hade med mig, visste hon att denna sång kom från skivan Tomterock utgiven av Kopparbärs. Hon tjöt oväntat till och ansåg att jag gjorde reklam för starköl. Jag brydde mig inte om hennes protester utan fortsatte att leda julgympan fram till vi alla skuttad fram till det dukade bordet med glögg och pepparkakor till tonerna av ”Hej tomtegubbar slå i glasen och låt oss lustiga vara . . ” Vän Av Ordning surnade till och muttrade ursinnigt något om alkoholreklam samtidigt som hon med hög röst bad att få glögg med alkohol. Till allas förvåning drack hon tre stora muggar och hade antagligen lapat i sig ännu mer om det inte blivit tomt i glöggrytan.

Efter denna glada julfest i gympagruppen insåg jag att Vän Av Ordning alltid ville bestämma allt i föreningen och i detalj lägga sig i mina gympapass. Då slutade jag leda föreningens gymnastik och började på gym. Detta är ett beslut som jag aldrig har ångrat.

Vem som idag bestämmer vilken musik som skall strömma ut ur centralhögtalaren på mitt gym har jag aldrig kommit underfund med. Om man inte gillar musiken går det alltid att använda olika slag av hörselskydd. Jag har under de fem år jag tränat på mitt gym inte hört minsta gnäll om dolda reklambudskap i musiken

Dansklasserna på gymet har inspirerat mig att hoppa runt till häftig musik i vårt stora kök. Idag skall jag köra hårt med Tomterock. Om tonerna från denna glada CD tränger ut genom fönstret stör det ingen i kvarteret Sprätthöken. Den gnälligaste grannen går dåligt och han har problem med hörseln. Alla andra är ute och julhandlar.

Till sist önskar jag er alla en God Jul från kvarteret Sprätthöken.

En tanke på “Gymets musik

  1. Jag förstår inte hur Du står ut med dunkadunkandet. Riktig modern musik förstår jag mig inte alls på. Men lite rock går alltid hem hos mig. Bra att Du har Ditt gym. De är säkert glada att ha Dig som inspirationskälla. Go Jul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s