En julkrubba i Skärholmen

En julkrubba i Skärholmen

Jag bor inte långt från Skärholmen och åker ganska ofta dit för att handla, låna böcker på biblioteket och bara ströva runt i de tre galleriorna och titta på allt som finns i skyltfönstren. Dessa små utflykter är för mig som att tillfälligt besöka en annan värld med helt andra värderingar än i mitt villaområde. I mina kvarter gäller det ofta att vara politiskt och kulturellt korrekt och att hänga med vad som står i de stora tidningsdrakarnas ledarsidor. I Skärholmen är allt annorlunda. Den kulturella mångfalden syns överallt i de tre stora galleriorna. Det finns ingenting av allt det julskräp som säljs på Sergelstorg i de tillfälligt uppsatta stånden i galleriorna och besökarna upplever ingen religiös intolerans i affärslivet. Det går alldeles utmärkt att på ett fik sitta vid samma bord som en kvinna klädd i slöja och mumsa på en skinksmörgås medan kaffegästen bredvid njuter av doftande mintte och en mycket söt orientalisk kaka.

Jag tror att biblioteket i Skärholmen är ensamt om att ha en julkrubba vid informationsdisken. Kyrkan kommer varje år i mitten av december och sätter upp den. Ingen har gnytt och gnällt över att detta är obehaglig religiös påverkan på besökarna och detta trots att bibeltexten om födelsen i Betlehem finns uppsatt på krubbans fond. Själv har jag under årens lopp upplevt hur småbarnsmammor, en del klädda enligt muslimsktradition, har kommit till biblioteket och läst bibeltexten högt för sina barn.

Jag är imponerad över det mod bibliotekarierna i Skärholmen visar när de på detta sätt visar sina besökare att vi bor i ett land med en tusenårig kristen tradition.

God Jul denna sista söndag i advent när vi enligt traditioner från fornkyrkan hyllar Jungfru Maria

En tanke på “En julkrubba i Skärholmen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s