En dagbok från år 1860

En dagbok från år 1860

En av mina väninnor här på facebook låter sina läsa följa Årstafruns liv som hon själv beskrev det i sin dagbok. Detta har inspirerat mig till att leta i bokhyllan efter spår av den studiecirkel jag ledde om denna dam i min seniorförenig för ungefär tio år sedan.

I denna studiecirkel försökte jag få deltagarna att plocka fram sina egna gamla dagböcker. Ingen ville lämna ut dagböckernas hemligheter till andra. Jag började då leta efter tryckta dagböcker och hittade då den engelska tonårsflickan Alice Miles. Hon skrev dagbok under två år innan den dag då hennes föräldrar anordnade ett societetsbröllop för henne i London. På bröllopsdagen hade hon just fyllt 19 år. Hennes tankar om livet var år 1860 att det var varje flickas plikt att gifta sig med en rik man.

Det var inte det lättaste att tolka Alice dagbok. Hon hade gått i fransk internatskola för flickor. Hon pratade och skrev en blandning mellan engelska och franska. När det gäller sexuella relationer använde hon sig i dagboken av ett hemligt språk, som hon troligtvis hade lärt sig på flickinternatet.

Alice var enda barnet till en engelsk affärsman och hans mycket vackra hustru. Alice kände sig underlägsen sin mamma i mer ett avseende. Mamman var dansant och hade ett trivsamt sätt. Enligt Alice var de uppvaktande kavaljererna i välsittande officersuniformer mycket intresserade av hennes mamma, som de gärna bjöd upp till wienervals. Enligt dagboken var det Alice bittra öde att titta på när mamman roade sig i dansens virvlar. Vad hennes pappa gjorde under dessa kalas får vi inte veta, Min gissning är att han satt i herrummet, rökte en fet cigarr, drack konjack och spelade kort.

Alice pappa måste vintertid vara i England för att bevaka ett arv och för att sköta sina affärer. Då var det dyrt att leva ståndsmässigt i London. För att få ner kostnaderna hyrde han i oktober 1860 en lägenhet åt sin eleganta hustru och dottern Alice en lägenhet i Paris. Alice hade ingenting att göra och hade långtråkigt. Studier var det inte tal om eftersom hon ändå skulle gifta sig och bli hemmafru. En dag träffade mamman en elegant engelsman, som uppgav sig för att vara änkeman. Han började på ett stillsamt och belevat sätt umgås med mor och dotter och bjöd dem ofta på teater. Mamman lät honom leva i tron att hon var en förmögen änka. En dag brast bubblan, engelsmannen höll på att skiljas från sin hustru och Alice mamma hade inga planer på att bryta upp från sitt äktenskap. Engelsmannen for hem för att fira jul, kanske på någon herrklubb. När han var borta kom ensamheten tillbaka in i Alice liv.

Det dröjde inte många dagar innan mamman skaffade sig en ny uppvaktande kavaljer, en fransman med smak för äventyr och förfining. Ibland uppvaktade han Alice och ibland hennes mamma. Alice började svartsjukt bevaka mamman och hon visade öppet att han avskydde mammans nye beundrare. Fransmannen blev irriterad och började nu i Paris salonger viska till sina manliga bekanta att de måste akta sig för Alice. Denna obetydliga flicka hade gjort allt för att förföra honom och för att få uppleva ett sexuellt äventyr i sitt flickrum. Detta sladder nådde fram till Alice öron och hon skildrade detta med inlevelse i hemlig skrift i sin dagbok.

Det skulle vara spännande att ta del av mammans tankar denna jul. Kanske skulle hon skildra dotter Alice som ung och bortskämd och med huvudet fullt av tankar om det då hemlighetsfulla och för unga flickor förbjudna sexuallivet.

Något om julfirande finns inte med i dagboken. Dagens läsare får själva göra sig en bild om hur mor och dotter firade jul i en hyrd lägenhet i Paris.

Alice dagbok hittades av en slump och den har bearbetats av Maggy Parsons. Den har inte översatts till svenska

En tanke på “En dagbok från år 1860

  1. Som vanligt trevligt o intressant. Årsta fruns dagbok har jag läst. Den innehöll mycket tänkvärt för dagens människor. Nu blir det bloggar som blir dagböcker o Du är en av dom Carin!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s