Skål i skär champagne!

Skål i skär champagne!

Idag på morgonen upptäckte jag att vi inte hade något billigt vitt vin hemma. Naturligtvis hade vi kunnat klara oss utan denna lyxvara över nyårsdagen, men eftersom en blek decembersol lyste över de smutsiga snödrivorna beslöt jag mig för att dra på mig gummistövlarna och bege mig till Systemet i Skärholmen. Samtidigt kunde jag titta in på förortens välsorterade ICA-hall och köpa en storförpackning med skalade kräftor i saltlake.

Det var ganska mycket folk på ICA. De flesta köpte hushållspapper och soppåsar. Av vad jag förstod tänkte många efter morgondagens tävling i skidhopp börja städa ut julen. Att många kvinnor funderade på om deras ekonomi skulle bli dålig insåg jag framför disken med färska skaldjur. Det var bara en och annan välklädd man som låt blicken glida från djur till djur, innan han bestämde sig för vad han skulle köpa.

I kassakön framför mig stod en grabb i tjugoårsåldern. I kundvagnen låg det bara fyra liter mjölk och en papperskasse. Hon tittade då och då vänligt mot mig.
”Mjölk är bra för baksmälla. Eller hur Lilla Tanten? Gott nytt år!”

Mer blev inte sagt eftersom det var grabbens tur att betala. Han stoppade glatt ner mjölken i påsen och satte försiktigt ner den i kundvagnen, som han sedan drog rakt mot Systemet. Här väntade ett par kamrater på honom.

”Käket fixar tjejerna, nu skall vi handa köpa det andra som behövs för nyårsnatten.”
Jag följde i grabbarnas kölvatten in i Systemet. Nu gällde det att hitta en korg på hjul, vilket var svårare än beräknat. Systemet vimlade av välklädda män, som drog kundvagnar efter sig som lydiga och lata hundar. De skred långsamt från hylla till hylla och nästan nosade nyfiket på de olika flaskorna. Att köpa vin i pappförpackning var det naturligtvis inte tal om. Vid en av kassorna grep jag girigt tag i kundvagn, som en av dessa herrar just hade tömt på sitt dyrbara innehåll. Jag drog en efter mig bort till hyllan med billiga vita viner. Då såg jag att jag hade en dam i min egen ålder ett par steg strax efter mig. Plötsligt snuddade hon vid min arm.

”Jag följer med dig till kassan. Kan jag där få din korg?”
Jag nickade till svar medan jag la några pappförpackningar med vin i korgen. Min följeslagerska tittade en aning nedlåtande på det jag lagt i kundvagnen.
”Du har ju inget bubbel! Själv skall jag köpa skär champagne, imorgon kommer några väninnor. Vi skall titta på kungafamiljen och skåla för lilla Estelle.”

Jag var klar strax med mina inköp och den för mig obekanta damen följde med mig till kassan. Där kom jag att stå bakom grabbarna, som nu hade fyllt kundvagnen med två flak starköl och tre flaskor med skär champagne.
”Oj då,” sa min följeslagerska. ”Några till som skall skåla för lilla Estelle.”
Flickan i kassan log när hon hörde detta.
”Skål i skär och söt champagne för lilla Estelle! Gott nytt år!”
”Gott nytt år!” sa grabbarna. ”Skål för det nya året i skär champagne!”

Bilden från prinsessan Estelles dop hittade jag i gårdagens nummer av Aftonbladet.

En tanke på “Skål i skär champagne!

  1. Här förekommer ingen skumpa mer än 2,2% cider. Jag har inget med alkohol hemma o trivs med det. Men för den skull behöver man ju inte låta bli att skåla, så skål Carin o skål Estelle!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s