En huvudkorg

En huvudkorg

Underklassens kvinnor i Nordafrika har mycket vacker hållning och detta beror på att de alltid bär hem mat och vatten i stora huvudkorgar. Nu är jag på jakt efter en sådan huvudkorg, men det verkar vara hopplöst att hitta en här i Stockholm. Jag skall använda den för att förbättra min dåliga hållning.

I december och fram till trettondagsafton brukar en afrikansk familj sälja olika slag av korgar i ett tillfälligt stånd i gallerian i Skärholmen. Jag sökte mig dit för att se efter om det fanns en sådan korg jag ville ha. I en hög trave låg flätade korgar staplade i halvmeterhöga och färgglada pelare. Jag tog den översta och satte den ovanpå mössan och började gå fram och tillbaka på det hala golvet. Korgen ville inte ligga still på huvudet och jag kände mig en aning dum. En nyfiken dam i min egen ålder tittade nyfiket på undrade stillsamt om jag höll på att träna för catwalk i en pensionärsförening. I så fall ville hon vara med och titta. Jag bara skakade på huvudet och provade en korg från en annan trave.

Denna dag var det mannen i familjen som ansvarade för ståndet. Han hade med sig tre barn, som han gjorde sitt bästa att hålla ordning på. Den yngste pojken lekta med en boll, som han till stor förtret inte fick leka Zlatan med i den då nästan öde gallerian.

Medan jag höll på att prova korgar, avslutade mannen en affär och stoppade ner 150 kronor i sin magväska. Han hade sålt en stor korg till en tjej i 20-årsåkdern. När affären var avslutad konstaterade tjejen glatt att korgen var lagom för hennes stickgarner. Under julhelgen hade hon hjälpt en äldre släkting att röja i skåp och lådor och fått överta mängder av garner och stickor. Nu hade hon lånat en bok om stickning på biblioteket och något borde hon med flitiga fingrar kunna göra av allt garnet. Med ett belåtet leende packade hon ner den stora korgen i en IKEA-kasse och försvann mot tunnelbanan.

Nu blev det min tur att förklara vad det var jag sökte. De korgar jag provat var för stela för att kunna formas som jag ville. Mannen log inställsamt mot mig och visade upp en rad bländvita tänder.
”Vänd på korgen så blir det en läcker hatt. Snart är det ju karnevalstid och då behöver du säkert lite roligare kläder än den jacka du har på dig.”

Nu började jag förklara vad jag skulle ha korgen till och hur undersidan skulle se ut så att den skulle passa mitt huvud.
”Oh, Mamma Mia here we come again . .” sjöng han glatt. “Prova den här!”

Mannen böjde sig ner och plockade fram en stor och en halv meter hög korg och bad att jag skulle ta av mig mössan. Därefter satte han korgen varsamt på mitt huvud. Korgen var vacker och påminde om den korg min mamma hade när jag var barn. Hon hade köpt den på en försäljning till förmån för missionen i Afrika och förvarade familjens ostoppade strumpor i den. Strumpkorgen var alltid full.

Korgen på mitt huvud var på tok för tung och vägde säkert drygt två kilo. För att inte den skulle glida av huvudet måste jag hålla den med båda händerna. Jag var tacksam för att det inte var mammas strumpkorg jag måste släpa på.
”Skräp till europeiskor!” sa mannen skrattande. ”I mitt hemland klarar kvinnorna att bära hem en stor glasflaska med coca-cola utan att tappa den på gatan.”
Han nickade mot den äldsta flickan, som tog fram en tom coca-cola burk och satte den på huvudet. Sedan skred hon som en luciakandidat ut i gallerian. Pojken med bollen insåg att nu var det ett gyllene tillfälle att smita bort från pappans vakande ögon. Glatt placerade han bollen och skuttade ut i gallerian. Bollen rann iväg över det hala golvet, flickan började jaga den, burken gled av hennes huvud och sedan blev det vild jakt efter både boll och burk.

Mannen log flirtigt mot mig.
”Du klär i en stor huvudkorg. Köp nu och du får ett bra pris.”
”Nej tack, den är för tung och så skaver den. Gott nytt år!”

Mannen log glatt mot mig. Sedan lämnade han ståndet och började jaga barn, burk och boll. Själv flydde jag in i närmsta butik.

2 tankar om “En huvudkorg

  1. Carin, skulle Du promenera omkring med korg på huvudet? Du kan väl vara en rak självsäker kvinna ändå, eller? Skrida fram som den boxningsexpert Du är o med Din ålders skönhet. Carin, Du är bra som Du är. Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s