Konflikter i Kungafamiljem

Konflikter i Kungafamiljem

I mina gömmor har jag en spännande och tunn bok om Rosersbergs slott. Här bodde för drygt tvåhundra år sedan drottning Hedvig Elisabeth Charlotta, som var gift med Karl XIII. Det märkliga med denna drottning är att hon gillade att skriva. Varje månad skrev hon ett brev till en väninna om vad som hände i den kungliga familjen. Att läsa dessa ”bloggar” är komma in i en helt annan värld och att samtidigt möta familjekonflikter, som är ganska lika de som förekommer i dagens Sverige. Den stora olikheten är att vi har det varmt inomhus och att ingen bråkar om vi tar på oss en extra ylletröja.

Jag läser aldrig artiklar som handlar om vad som händer i dagens kungafamilj och bryr mig inte om att Sofias tatuering under det vänstra bröstet eller att prinsessan Madeleine har skaffat sig en smula övervikt i USA. Min åsikt är att de borde få förskonas från att se sitt privatliv med både glädjeämnen och familjkonflikter skildras i böcker och tidningar. Däremot gillar jag att läsa om vad som hände i kungafamiljen för mer än hundra är sedan. Det hör att läsa en idag nästan bortglömd dagbok från slutet av 1700-talet. Den skevs av Hedvig Elisabeth Charlotta, gift med hertig Karl, som var en yngre bror till Gustav III.

Dagboken är annorlunda, eftersom den till stor del består av månadsbrev, som hon skrev till en väninna. Det första brevet skrev hon i december år 1775, en månad när hovet brukade fira jul på Gripsholms slott. Kungen krävde då att alla skulle gå klädda i sidenkläder. Det festklädda hovfolket frös i sina ljusblå kläder och värmen från kakelugnarna räckte inte till för att värma upp de stora stensalarna. När äntligen julen var över, kunde alla återvända till Stockholm och hade möjlighet, om inte kungen såg det, ta på sig varma kläder av ylle och päls.

Kungafamiljens stora problem vid denna tid var att den dominanta änkedrottningen Lovisa Ulrika inte kunde komma överens med något av sina barn. Hedvig Elisabeth Charlotta beskrev ingående hur alla pratade vänligt mot varandra, men så snart det meningslösa småpratet tog slut tog familjekonflikten över. Bröderna började gräla och så småningom blev det tomt och tyst i den stora salen på Slottet.

Julen år 1779 hade inte änkedrottningen varit med om julfirandet på Gripsholms slott utan ordnat glänsande fester och baler. Hon gjorde allt för att överglänsa sonens hov och den i hennes tycke fula och obegåvade drottningen. Att hon på detta sätt slösade med statens finanser vad det ingenting hon funderade över.

Julkalasens tid var över och kungen med uppvaktning hade kommit tillbaka till Stockholm. Änkedrottningen bodde nu tillsammans med sina hovdamer på Fredrikshovs slott och damernas hälsa var inte den bästa. Änkedrottningen hade drabbats av en besvärande hosta och problem med magen. Det dröjde nästan en hel vecka innan sladdret om detta nådde fram till Slottet. Någon av sönerna borde hälsa på henne, men alla tre vägrade att besöka sin griniga mamma. Det stora problemet i familjen var att änkedrottningen spridit ut ett rykte om att sonen Gustav III inte var far till den lille kronprinsen Gustav Adolf. Hela hovet hade tagit illa upp över dessa beskyllningar. Den enda, som i januari 1780, änkedrottningen kunde prata vänligt med var Hedvig Elisabeth Charlotta. Alla var överens om att hon nu en kväll borde åka till Fredrikshofs slott och ta reda på hur det stod till med änkedrottningen.

Hedvig Elisabeth Charlotta beställde fram en vagn och for ensam till Fredrikshof för att förklara att ingen i familjen förrän nu hade fått veta att hon var sjuk. Änkedrottningen som verkade ganska pigg uppträdde med kall värdighet, som efter några minuter helt försvann och förvandlades till en serie av raseriutbrott. Hon hade ju gjort allt för att barnen skulle få en god och ståndsmässig uppfostran och nu vände de henne ryggen och var likgiltiga om hon levde eller var död. Hedvid Elisabeth Charlotta tittade lugnt på sin svärmor och beslöt sig för att inte svara på dessa förebråelser. Sedan följde en tryckande tystnad, som änkedrottningen plötsligt bröt och meddelade att hon önskade får träffa sin son Karl.
Hemma på Slottet berättade Hedvig Elisabeth Charlotta för sin make Karl att änkedrottningen önskade prata med honom. Hertig Karl suckade djupt och lovade att fara bort till Fredrikshof för att om möjligt få frid i familjen.

Någon försoning i kungafamiljen blev det inte. Hedvig Elisabeth Charlotta beklagar sig i brevet över falskheten inom familjen och att konflikterna inte gick att lösa. Allt förvärrades av tidningen ”Sanning och Nöjen”, som inte drog sig för att påpeka att Gustav III misskötte landet. Hedvig Elisabeth Charlotta hoppades att kungen skulle läsa tidningen och inse att kritikerna hade rätt.

Brevet avslutas med den glada nyheten att kungafamiljen har fått besök av en kusin till brevskriverskan. Nu, äntligen, hade hon någon hon kunde prata med utan att väga varje ord på guldvåg. Konflikterna med änkedrottningen tärde hårt på Hedvig Elisabeth Charlottas sinnesfrid.

Vi kan läsa i historieboken hur det gick. Familjen försonades aldrig och två år senare dog änkedrottningen på Svartsjö slott. Gustav III tog inte till sig den kritik som riktades mot honom och tolv år senare sköts han på en maskeradbal på Operan i Stockholm. Hedvig Elisabeth Charlotta fortsatte att skriva om alla bekymmer i den kungliga familjen.

Bilden på Hedvig Elisabeth Charlotta har jag hittat på nätet

2 tankar om “Konflikter i Kungafamiljem

  1. Synnerligen intressant. Att Du orkar. Ja jag orkade partiledardebatten får väl vara stolt för det. DU kan vara mer än stolt över denna Din blogg!

  2. Spännande att läsa om gamla konflikter i kungafamiljen. Att bråka det verkar människor syssla med i alla tider. Jag läste en gång Axel Oxenstiernas brev till sin son. Det var som ett brev från en far till en son idag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s