Skärp din reaktionsförmåga!

Skärp din reaktionsförmåga!

Jag har alltid gillat att vara ute i naturen. På en skogsstig kan det hända otroliga ting som att ett rådjur kommer framhoppande ur en buske, en uggla blir störd och flyger rakt mot skogsvandraren eller att en huggorm kommer ringlande på stigen. Då gäller det att inte tappa fattningen och att reagera snabbt för att inte skada sig. Det är nästan likadant på en gångbana i en park. Ett barn kan i fullfart komma på en cykel, en hund kan ha slitit sig och rusar rakt emot vandraren eller en boll från lekplatsen kommer susande i luften.

Jag går ett par gånger i veckan till House of Shapes på Hornsgatan i Stockholm och har där min personlige tränare Johan. Johan och jag har flera gånger diskuterat hur viktigt det är för alla äldre att tänka på att man inte har samma snabba reaktionsförmåga som under sina aktiva år. Det går att på ett enkelt sätt förbättra sin reaktionsförmåga och detta är någon som inte kräver dyra och skrymmande redskap.

Johan plockade fram en stång utan tyngder och visade mig att jag med båda handflatorna vända mot golvet skulle slänga stången rakt uppåt. Därefter skulle jag snabbt vända på händerna och fånga stången i luften. Den första gången fick jag inte tag på stången förrän den var i knähöjd.
”Bättre kan du,” sa Johan uppmuntrande.
Ett nytt försök och nu gick det bättre och efter detta fortsatte jag tills mina händer tröttnade.
”Vila händerna en stund, gör några fristående övningar och sedan fortsätter du!”

Jag gjorde som Johan sa och samtidigt sneglade jag på vad han gjorde. Jag insåg till min stora fasa att han skruvat fast ett par små hjul på stången. Nu förstod jag att nu skulle jag göra samma övning som tidigare men med en betydligt tyngre stång. Detta skulle jag aldrig klara, stången skulle trilla rakt på mina tår och jag skulle få svårt att gå. När Johan sträckte stången mot mig kände jag mig gråtfärdig.

”Vågar inte, vågar inte, tappar säkert stången på fötterna!” gnydde jag och vägrade att ta emot stången.
Johan tittade förvånat på mig som om jag vore en mycket harig tant. Han la ifrån sig stången och tog på mig mina boxningshandskar.
”Nu sätter vi igång, hundra hårda slag, det klarar du.”

Innan passet var slut förmanade Johan mig att träna på detta hemma. Jag visste genast att jag kunde börja med sopborsten och sedan försvåra övningen genom att använda den tyngre och halare dammsugarstången. En enda gång tappade jag dammsugarstången. När jag insåg mitt misstag hoppade jag snabbt undan och stången dunsade ner mot den mjuka matta jag höll på att dammsuga. Detta gjorde mig på gott humör och jag beslöt mig för att utomhus pröva några trädgårdsredskap. Det första jag gjorde var att dra på mig mig först tjocka stumpor och makes stövlar med stålhätta. Nu skulle jag ut och njuta i solljuset.

Det blev en härlig dag i vintersolen. Jag ställde mig i en låg snödriva och började slänga snöskyffeln. Trots att jag hade ett par pälsfodrade tomvantar lyckades jag ganska många gånger i ett sträck slänga snöskyffeln, vända på händerna och ta emot den med ett fast grepp. Detta var roligt och jag upplevde att mina händer lydde mig perfekt och att jag hela tiden visste var jag hade mina fötter i den djupa snön. Nu borde jag klara något tyngre. Detta blev aldrig av eftersom jag i höstas varitordentlig och satt ner alla redskapen i källaren. Nu låg snöns meterdjup i källartrappan och här borde jag skotta.

Detta blev inte av. Jag kom på mig själv med att jag hade glömt att dammsuga klart inomhus. Dessutom började fötterna säga ifrån att de inte längre ville släpa sig fram i ett par för stora och tunga stövlar.

Jag gick in och medan jag städade klart funderade jag på övningar som stärker fötterna. Johan kan säkert ge mig ett tips om detta.

En tanke på “Skärp din reaktionsförmåga!

  1. Trevlig läsning. Din Johan är en pärla o Du är en god elev. Fantasin är det inget fel på heller. Den behöver Du knappast förbättra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s