Meditation på gymet

Meditation på gymet

De gymdagar på House of Shapes när jag inte har någon personlig tränare njuter jag av livet. Då kopplar jag bort mina tankar och min oro för morgondagen. Kroppen har tagit över och jag märker knappt vad som händer runt omkring mig. Musikens rytm kryper in mig och musklerna följer efter utan att jag märker detta. Ibland händer det att Håkan eller Johan förgäves försöker komma i kontakt med mig. Då är jag djupt inne i en meditation.

Efter ungefär tio minuter säger kroppen ifrån att den vill vila och medvetandet om livet omkring mig tassar försiktigt in i mig. Då har jag ingenting emot att byta några ord med de andra som finns i gymet.

I förra veckan stötte jag på Sara, som stäckte på benen efter en serie knäböjningar. Jag hade under en vilopaus i smyg tittat på henne och blivit nyfiken om hon också kopplade bort medvetande när hon kämpade med tyngder ar olika slag. Sara blev glad över min fråga och vi pratade en liten stund om meditation på gymet. Sara hade synpunkter som jag inte hade tänkt på.

Saras bästa tips är att man måste anpassa de rörelser som de personliga tränarna ger anvisningar om till den egna kroppen, det egna temperamentet och den sinnesstämning man har just då har. Rörelserna och tempot blir olika om man är glad eller nedstämd. När det gäller att stärka benen genom att med en tyngd i händerna göra knäböjningar kan man välja olika slags tyngder. Många tränare brukar föreslå ett hjul något som inte passade Sara. Hon hade bytt ut hjulet mot en av de tyngre hantlarna.

Jag känner några som inte kan motionera på ett gym utan att vara med i en grupp eller ha en personlig tränare. Att kämpa ensam vid de olika apparaterna gör dem ibland nervösa, de börjar till exempel fundera över obetalda räkningar, vad de skall laga till för middagsmat eller om någon anhörig fyller år de närmaste dagarna. Oron för allt detta gör att de ibland i panik lämnar gymet utan att varken stretcha eller duscha. När jag hör om detta inser jag vilken tillgång det är att kunna meditera på gymet.

Ett bra sätt att komma i meditationsstämning på gymet är att inte stressa innan. Jag vet att jag är privilegierad eftersom jag inte behöver åka tunnelbana till gymet utan kan koppla av med en lång promenad, som delvis går utefter Mälarens stränder och över Liljeholmsbron. Nu när det är vinter går jag inte hela vägen utan nöjer mig med att traska över bron. Att gå eller jogga är ett sätt att stressa ner och koppla bort dagens bekymmer. Före ett meditationspass bör man undvika att köra bil och sedan vara tvungen att leta efter en parkeringsplats. Det är bara ett fåtal människor som klarar detta utan att bli en smula irriterade.

Bilden föreställer Sara

En tanke på “Meditation på gymet

  1. Trevlig blogg! Tycker jag som mediterar på kudde var dag o promenerar i alla väder! Å behöver aldrig leta p-plats. Skönt livet kan te sig efter att ha läst Dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s