Balansövningar

Balansövningar

Det är viktigt at ha god balans och om man halkar och snabbt måste kunna stå stadigt på fötterna. Sätten att öva sin balans är många och de är inte jobbiga att göra. Problemet är bara att komma ihåg att göra några av övningarna ett par gånger varje dag.

Nin personlige tränare Johan på House of Shapes har gett mig flera övningar som jag både kan göra hemma. Hemma har jag glest med möblerna och slängde för flera år sedan ut två stora soffor och ett otympligt soffbord. Nu har jag två gymnastikbollar, som jag bör träna på varje dag. Tyvärr blir detta inte av.

Ett av mina problem med balansen är att jag är passgångare och denna egenhet är det näst intill omöjligt att träna bort. Ett tips jag har fått av Johan är att spänna magmusklerna vid alla balansövningar. På den runda balansplattan går det bra men det är betydligt svårare att komma ihåg magmusklerna när jag kämpar på bollen.

För drygt två år sedangjorde jag för första gången Johans balansövning på bollen. Jag fick veta att jag skulle ligga på magen och ta stöd på golvet med både händer och fötter. Därefter måste jag tänka på att spänna magen och samtidigt sträcka ut vänster ben och höger arm. Det kändes obehagligt och jag rullade av bollen. Johan var van vid mig och visste att jag inte skulle ha några svårigheter att komma på fötter.
”Heja”, sa han glatt. ”Det är inte många åttiplussare som klarar av att komma på fötter efter en sådan vurpa. Försök igen!”
Den här gången spände jag magmusklerna så hårt jag orkade och i ett par sekunder klarade jag att lyfta en arm och ett ben samtidigt. Johan log uppmuntrande.
”Din passgång förnekar sig aldrig. Försök igen, höger arm och vänster ben!”

Då lyckades jag inte utan fick bara upp det ena benet. Denna vinter har det gått bättre och jag har vant mig vid att tänka mage, vänster arm, höger ben.

Denna balansövning glömmer jag ofta att göra. Det är tankemödan som är det stora hindret och inte övningen. Jag har upptäckt att övningen har hjälpt. Några svårigheter att ta mig fram på osandade och isiga trottoarer i min förort har jag inte.

Igår upptäckte jag att balansövningen på bollen har underlättat det dagliga livet vid andra tillfällen. Jag skulle hjälpa en grannfru att ta ner både gardiner och gardinstänger. Hon är änka och har sålt villan och allt skall bort innan den nye ägaren flyttar in den förste mars. Grannfrun såg förskräckt ut när jag klängde upp på stegen och utan att tappa balansen började kämpa med gardinerna och använde båda händerna samtidigt. Jag upplevde en fantastisk lyckokänsla under taket. Jag kunde stå stadigt med båda fötterna och detta utan att ta stöd mot väggen med den ena handen. Utan att behöva tänka på saken spände jag magmusklerna. Allt gick snabbt och grannfrun var stum av häpnad när jag kom ner från taket. Då sa hon glatt:
”När väl flyttningen är klar borde jag nog också gå på gym och skaffa mig en personlig tränare. Minns du den gamla scoutsången om elefanten som balanserade på en spindeltråd?”

Jag nickade hoppas att hon söker upp det stillsamma seniorgymet i Fruängen.

En tanke på “Balansövningar

  1. Jättekul. Bra övning o föredömligt ärligt berättat. Min balans är inte så god. Borde nog öva tidigare än grannfrun!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s