Aposteln Paulus i Korint

Aposteln Paulus i Korint

Denna söndag läser man i kyrkorna ur de brev, som aposteln Paulus skrev till församlingen i staden Korint i Grekland. Dessa är de äldsta delarna av Nya Testamentet. Jag har fått tipset att för att förstå hur kristendomen kunde bli accepterad i Romarriket bör man börja med dessa brev. Paulus stannade i Korint i 18 månader och lämnade staden först när han hade hittat en bra efterträdare i arbetet med att spridna den kristna läran.

Aposteln Paulus kom år 51 eller år 52 till en välmående handelsstad Korint, där det fanns flera tempel för dyrkan av de grekiska gudarna och med ett sjudande nöjesliv. Att här predika om en gud, som inte krävde djuroffer och inte uppskattande ett övermått av sexuell njutning var ingen lätt uppgift. Paulus beskrev i ett av breven till församlingen att den första gången han skulle tala offentlig kände han sig svag och var också mycket rädd. I denna stad utvecklades Paulus till en framgångsrik förkunnare och när han lämnade staden fanns där en livaktig församling. Han skrev ofta till församlingen och gav medlemmarna goda råd i hur de skulle leva. Reglerna speglar en annan värld än den vi idag lever i.

En gud, som spelade mycket stor roll i det lokala kultlivet var Apollon, som var en av guden Zeus alla barn. Apollon hade två valspråk: Känn dig själv och Var måttfull. Det sista tillämpade han inte på sig själv när det gällde kärlekslivet. Några av berättelser om honom är fyllda av skryt att det gå alldeles utmärkt bra att vara bisexuell. Ibland avbildas Apollon som herde med ett lamm på sina axlar.

Aposteln Paulus efterträdare hade svårt att hålla samman församlingen. Många fattiga hade sökt sig till den nya läran. De hade inga fasta arbeten utan var hänvisade till tillfälliga jobb, de fick sällan äta sig mätta och deras kläder var trasiga och smutsiga. Deras motsats kom från den välbärgade eliten. Det var människor av båda könen som tröttnat på livet i glädjekvarteren och som längtade efter en enda gud, en gud som brydde sig om folket och inte bara tänkte på sina egna nöjen. Dessa människor kunde läsa och de hade studerat den grekiska översättningen av Gamla Testamentet. Dessa båda grupper hade ingenting gemensamt och församlingsföreståndaren måste medla, när grupperna började gräla med varandra. Av allt att döma grälade folket ofta om djuroffren och festerna kring dessa.

Djuroffren till gudarnas ära var blodiga och runt de döda djuren surrade flugor. När jag läser aposteln Paulas brev till församlingen i Korint anar jag att de fattiga kunde få komma och hämta de sämsta bitarna av offerdjuren för att sedan i hemmets lugna vrå bjuda på kalas. Aposteln Paulus höjde i brevet till församlingen ett varnande finger.
”Fråga innan ni går på kalas varifrån köttet kommer. Om det är från ett offerdjur, ät inte av det. Detta är avgudadyrkan.”

Min barndoms Paulus var en mästrande herre från det förgångna, en man som på långt avstånd med alla sina konstiga regler ville bestämma över mitt liv. Jag avskydde hans brev och läste dem aldrig. För tio år sedan lånade jag Fredrika Bremers olika reseberättelser på biblioteket. Då fick Jag en helt annan känsla för aposteln Paulus verksamhet i Korint. Med andra ögon började jag läsa alla de brev som aposteln Paulus skrev till olika församlingar. Detta blev en läsupplevelse.

Fredrika Bremer gav sig år 1860 ut pilgrimsresa och för att besöka de heliga platserna i Israel och Grekland. Under denna resa ville hon uppleva det lanskap som Jesus och hans apostlar vandrat fram genom och också undersöka kvinnornas villkor och deras dagliga arbete i jordbruket. En dag kom hon till en bergig grekisk ö, vars inre var fyllt av små åkrar och sumpiga betesmarker. Här fanns det mängder av surrande myggor och malaria var en fruktad sjukdom. Kvinnorna bad böner till den heliga Eulalia, ett helgon som Fredrika Bremer aldrig hade hört talas om. Nu bad hon om tolkhjälp och fick på så sätt veta att aposteln Paulus varit sambo med den sjukvårdkunniga Eulalia. Eulalia hade enligt denna legend träffat den bräckliga aposteln Paulus i Korint, tagit hand om honom när han var sjuk och hade svårläkta sår på kroppen. Hon stöttade på alla sätt aposteln Paulus. Att bedja till den heliga Eulalia var för dessa kvinnor ett sätt att överleva malarian.

Den grekiska legenden om Eulalia gjorde att jag insåg det storslagna i aposteln Paulus brev. På många ställen ser jag spår av henne, spår som min barndoms präster aldrig kunde förklara. I min barndom ville kyrkan ha en kristendom, som inte bar några fläckar av sexuallivet. I kapitel 13 finns en av världens vackraste kärleksdikter, en dikt som borde var tillägnad till den sjukvårdskunniga Eulalia.

”Kärleken är tålmodig och god.
Den är inte stridslysten, den är skrytsam och inte uppblåst,
Den är inte utmanande, inte självisk, den brusar inte upp,
Den vill inte något ont.
. . .
Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre
Och störst bland dem är kärleken,”

Kyrkofäderna med Augustinus i spetsen lyckades utrota det mesta av den förhatliga kärleken mellan man och kvinna och kristendomens höga ideal blev kvinnliga oskulder. Kvinnorna skulle vara lydiga åhörare till predikningarna och inte ställa obehagliga frågor.

Ibland funderar jag på hur kristendomen utvecklats om kyrkan släppt fram skrivkunniga kvinnor så att vi idag hade haft tillgång till ”kyrkomödrarnas” tankar och synpunkter. Då hade kanske inte den heliga Eulalia blivit bortglömd.

4 tankar om “Aposteln Paulus i Korint

  1. Fredrika Bremer var ju även med våra mått mätt väldigt berest så det förvånar mig inte att hon träffade på kvinnan i Paulus liv. Ja som kristen skulle jag också vilja ha lite fler kvinnor i texterna. Det är bra när Du sprider kunskap om de som finns men inte synts.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s