Kninnornas hemliga rum

Kninnornas hemliga rum

En gynekologmottagning var i min bandom på 1930-talet kvinnornas hemliga rum där man kunde ställa blyga frågor till en manlig och barsk läkare eller en handfast barnmorska. Hit var det en stor skam att gå såvida men inte var gift och i ”välsignat tillstånd.” Ogifta kvinnor måste smyga för att våga fråga vad som hände i livmodern, som ofta ansågs vara kvinnans skuldbelastade och hemlighetsfulla rum.

I höstas, en dag när jag grävde om komposten, kom något obehagligt krypande uppför mina ben. Det var varken en loppa eller en skalbagge, det var något som inte syntes. I duschen försökte jag förgäves bil av med det obehagliga, som nu hade utvecklats till en brännande och stickande smärta på blygdläpparna. Jag är optimist, och trodde att eländet skulle försvinna med hjälp av en helande salva från apoteket. Ingenting hjälpte så jag tog mod till mig och började leta efter en gynekolog. På sankt Görans sjukhus hade det just kommit in ett återbud, så jag kunde komma omedelbart.

Blotta tanken att gå till en gynekolog fick mig att rysa. Någon skulle ge sig in i mitt inre och där sno runt med olika redskap. Det skulle vara som om jag är ett land fullt med ogräs och nu skall maskros och brännässlor rivas ut. I min ungdom var gynekolog mottagningarnas väntrummen fyllda av ett så kompakt manshat att inte ens manliga nära anhöriga vågade sig in. Hjärtat bultade hårt när jag på mottagningens dörr läste att anslag om att här fanns utöver gynekologavdelningen plastikkirurgi. Vad hade jag gett mig in på?

Atmosfären i väntrummen gjorde mig förvånad. Allt var trivsam och det enda som saknades var en kaffeautomat. På en stol bredvid ytterdörren satt en man från färdtjänst och läste Aftonbladet. Längre in satt ett par i 70-årsåldern. Mannen höll tröstande sin hustru i handen. Hon skulle operaras för livmoderframfall. På en bår låg en blek flicka, som troligtvis var från Somalia. Hennes fästman smekta henne ömt över pannan medan en sjuksköterska kontrollerade hennes puls. Av ett papper på bordet vid stolsraden låg en lapp om att kvinnor som varit med om omskärelse här kunde få hjälp.

Inskrivningen gick snabbt och det dröjde bara ett par minuter innan den kvinnliga läkaren kom. Hon var från Iran. Hennes svenska var korrekt men det hördes på uttalet att hon inte vuxit upp i vårt land. När jag skulle lägga mig tillrätta i gynekologstolen upplevde jag den inte lika obehaglig som tidigare. Läkaren tittade förvånat på mig och berömde mig för att jag var smidig som en ung flicka. Varsamt förde doktorn in något som såg ut som en spetslös maskrosupptagare. Det var ett instrument som läste av hur mitt inre såg ut och doktorn lät mig titta på sin datorskärm.
”Snyggt, som på en ung flicka!” sa hon glatt. ”Men du har vita hudveck av död hud på den ena blygdläppen. Jag klipper bort en bit och skickar på provtagning.”

Detta gjorde så ont att jag började gråta och sedan hade jag svårt att stå på benen.

”Svaret kommer om dryg en månad” sa doktorn när jag fått på mig kläderna och satt mig försiktigt tillrätta framför hennes skrivbord. ”Jag skriver ut olika salvor till dig som du skall smörja dig med. Gå nu till syster och be henne boka tid för ett återbesök, kanske måste jag då skära bort den döda huden.”

Jag hade svårt att stå på benen när jag vinglade ut till inskrivningen. Syster gav mig en tidslapp och tittade frågande på mig.
”Om du vill kan jag ringa efter färdtjänst till dig, om jag får låna ditt kort.”
Jag skakade på huvudet och förklarade att jag inte har färdtjänst.
”Oj då” sa sköterskan och skrattade. ”Det var ovanligt i din ålder. Sedan glömde jag att fråga om vilka mediciner du äter.”
Jag skakade på huvudet och sa att jag bara äter vissa kosttillskott. Sjuksköterskan tittade omigen på mina vingliga ben.
”Ovanligt att för en dam +80 att leva utan mediciner. Hur kommer du hem? Skall jag ringa efter taxi?”
”Tunnelbana” sa jag glatt . Sjuksköterskan omtanke om mig gjorde att benen helt plötsligt blev stadiga.

Igår på morgonen var det dags för återbesöket. Jag hade drömt mardrömmar hela natten om hur doktorn först sövde ner mig och sedan tog fram sin stora sax och började klippa i mig som om jag vore en pappersdocka. Det visade sig att min oro var obefogad. Jag hade drabbats av en svampinfektion, som krupit in under huden på blygdläpparna och också in i ändtarmen. Den stora saxen kom aldrig fram och jag fick ett recept på ett svampgift. Om inget oväntat inträffar kommer jag att vara kvitt alla problem om två veckor.

På hemvägen hämtade jag ut min medicin. Den kvinnliga apotekaren tittade rakt igenom mig när hon räckte over tablettasken till mig. Jag hade en obehaglig känsla av att hon ville syna mitt hemliga rum.
”En idag och en om en vecka” sa hon med ett mycket moderligt tonfall.

Hemma slog jag på datorn och letade reda på min medicin. Den är mycket verksam mot elakartade svampangrepp i underlivet och mot klamydia. När jag såg detta började jag skrattande fundera på vilka tankar som farit genom apotekarens hjärna när hon lämnade över tablettasken till mig. En tant som glatt svävar runt i en tryckare på seniordansen och sedan totalt tappar allt förnuft och ger sig ut på dåligheter.

Det finns fortfarande många förbjudna tankar om kvinnornas hemliga rum. Den här åkomman har lärt mig att inte gräva om kompsten i kortast tänkbara byxor och att det inte är obehagligt att gå till en gynekolog.

Bilden föreställer dörren till gynekologmottagningen på Sankt Görans sjukhus.

2 tankar om “Kninnornas hemliga rum

  1. Å Carin, va bra! Du skriver om saker som jag har svårt för o jag har ännu inte fyllt 60. Men det är precis så naturligt som Du gör det och åååååå va bra att det inte är lika hemskt att gå till detta hemliga rum något mera. Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s