Räta på ryggen!

Räta på ryggen!

Det kan upplevas som mycket påfrestande att regelbundet gå till ett gym, som är kombinerat med dansskola. De första dagarna sedan World Class gått samman med House of Shapes undrade jag vad jag gett mig in i. Det var speglar överallt, till och med på dörrarna till omklädningsrummen. Min egen spegelbild med den dåliga hållningen kunde jag inte springa bort från.

Jag beslöt mig för att härda ut, inte byta gym och göra något åt min dåliga hållning. När jag växte upp på 1930-talet var en kutrygg detsamma som dålig karaktär och urusel begåvning. Jag kämpade och kämpade men fick ingen hjälp varken hemma eller i skolan. Dessutom hade jag dåligt bollsinne och hörde till de sista som valdes när klassen skulle spela brännboll eller basketboll. Skolans gymnastiktimmar blev en plåga.

Skam den som ger sig! Jag skulle härda ut bland gymets alla snygga tjejer och min egen fula spegelbild. Trots min ålder borde det gå att förbättra hållningen. Jag kom att tänka på de år jag bodde i Tunisien och dagligen såg hur kvinnorna bar hem varor från marknaden i sina huvudkorgar. Dessa kvinnor hade hållning som en drottning. Nu skulle jag köpa en huvudkorg och i hemmets lugna vrå bära runt frukt och grönsaker på huvudet.

Problemet var att hitta en korg. Alla jag provade hade vassa kanter och saknade de afrikanska hudkorgarnas rundade botten. Till slut hittade jag på indiska en rund och röd bordduk i flätad plast. I affären tog jag av mig vintermössan och la duken på huvudet och började gå runt i affären. En ung och kvinnlig expedit tassade fram till mig och frågade vad jag sysslade med. Hon fick höra att jag ville förbättra min hållning genom träning och en huvudkorg skulle vara ett lämpligt redskap för detta. Någon korg hade jag inte hittat, men denna duk gick att använda.

”Oj då”, sa flickan glatt. ”Du ser ut som en julängel som någon har sprutat med rödfärg. Du har en så härlig färg på din jacka, ton i ton med din gloria.”
Jag köpte två dukar, den ena behöll jag hemma och den andra stoppade jag in i mitt skåp på gymet. Sedan dess har jag under min personlige tränare Johans vakande ögon börjat göra olika övningar på balansbollen. Detta var svårare än beräknat. Hela tiden förmanade Johan mig att spänna magmusklerna försöka stå med raka ben. Hemma kändes övningarna. Jag hade fått träningsvärk i ryggen.

Min grannfru har sålt sin villa och jag hjälpte henne att sortera prylar. Hon hade en trave med gamla och handgjorda brödkorgar. En av dem passade nästan som huvudkorg. Jag fyllde dem med frukt och grönsaker och tränade på att med den på huvudet sitta rak i en stol. Mitt första försök fotograferades. Det syns tydligt på bilden att jag hade svårt att sitta stilla och samtidigt få korgen att inte kana av huvudet.

Nu förmanar jag mig själv att varje dag träna med brödkorgen eller den indiska duken. Det knepigaste är att med den röda plastduken på huvudet skriva på datorn. Texten rinner inte ur mig lika snabbt som jag är van vid. Två trevliga bieffekter av detta är att jag formar meningarna i hjärnan innan jag skriver ner dem och att jag hittar rätt bokstäver utan att ständigt snegla ner på tangentbordet. Jag har en känsla av att ryggen blivit något rakare och att jag har vuxit någon millimeter. Ett mer påtagligt resultat är träningsvärk i ryggen.

För drygt tio år sedan gick jag regelbundet till en naprapat. Då fick jag rådet att vid ryggsmärtor lägga mig raklång på sängen, dra upp knäna några decimeter och trycka fötterna hårt mot underlaget. Efter detta skulle jag vrida benen från sida till sida. Nu kör jag varje dag denna övning och träningsvärken i ryggen försvinner gradvis. Dessutom kan jag förbättra effekten genom att smörja in ryggen med voltaren eller algesal.
Två råd till alla som har problem med hållningen:

Det är aldrig för sent att träna ryggen
Bli inte skrämd av din egen spegelbild

En tanke på “Räta på ryggen!

  1. Ett ämne Du berört innan. Du får nog ordning på hållning o korgar, så envis som Du är. Jag minns också kvinnorna i Tunisien. Min hållning är inte heller den bästa. Jag är framtung av för stor mage, haha! Borde träna mera. Kram Carin!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s