Aposteln Paulus i Korint

Aposteln Paulus i Korint

Idag är en av kyrkans texter hämtad ur aposteln Paulus brev till församlingen i Efesos. Brevet skickades från Rom under den tid när Paulus först satt i husarrest och senare överfördes till ett av stadens fängelser. Han väntade i två år att få sin sak för att få sin sak prövad i domstol. År 67 avrättades han med svärd.

Aposteln Paulus hade, trots att han var liten till växten, stor förmåga att fängsla en stor publik. Detta retade upp judarna. I samband med ett apostlamöte Jerusalem ställdes han inför Stora Rådet, fängslades och fördes sedan som fånge till Rom. Bland alla som sökte upp aposteln Paulus i fängelset var läkaren Lukas, som bad aposteln Paulus berätta om Jesus, lärljungarna och sig själv. Två böcker av Lukas finns bevarade, det är Lukasevangeliet och Apostlagärningarna.

Läkaren Lukas kunde konsten att berätta en spännande historia. Skildringen av Paulus besök i Efesos skulle idag kunna vara första utkastet till en äventyrsserie i TV.

Aposteln Paulus kom strax efter att ha varit i Apollons stad Korint till handelsstaden Efesos, som var högborg för kulten av gudinnan Artemis. Här gled han in i en kvinnovärd, där folket hyllade den gravida jaktgudinnan Artemis. Artemis dyrkades också för att hon i handling hade visat att kvinnorna har rätt att brutalt försvara sig om de blir våldtagna. En dag hade havsguden Poseidons son Orion försökt att tillsammans med sin hund våldta Artemis. Detta skulle de aldrig ha gjort. Artemis var alla djurs beskyddarinna. Hon lockade till sig en flock skorpioner, som omedelbart bet ihjäl både Orion och hans hund. Eftersom Artemis var mycket stark, slängde hon först upp Orion och sedan hans hund i rymden. Där sitter de än idag som ett tecken på att det kan gå illa för den man, som försöker att förnedra en kvinna.
I denna stad sökte Paulus upp den judiska församlingen och började i synagogan berätta om Jesus. De äldste i församlingen blev mycket irriterade över att Paulus inte följde de judiska reglerna, utan inte hade något emot att äta tillsammans med greker och handelsfolk från andra länder. För att undvika blodiga konflikter flyttade Paulus sin missionsverksamhet till en stor samlingsplats i Efesos. Folk kom strömmande från alla håll och många lämnade sin gamla tro och blev kristna.

I kvarteren runt Artemistemplet märktes det snart att det kommit en annan religiös lära till staden. Många tempelbesökare brukade köpa en liten silverkopia av templet, som de sedan tog hem och placerade i en andaktsvrå i hemmet. Anhängarna av den nya läran, kristendomen, var inte intresserade av dessa föremål. Affärerna gick trögt och en dag hetsade silversmederna upp folket mot aposteln Paulus.

Efesos sjöd av upplopp och de styrande visste inte hur de skulle kunna lösa problemen. De trädde fram till staden sekreterare fram och sammankallade ett möte. Folk kom strömmande för att lyssna. Mannen, som talade till dem, manade till besinning, Han frågade om någon hade hört Paulus smäda Artemis eller stadens invånare. En pinsam tystnad bredde ut sig bland åhörarna. Efter detta påpekade han att de uppretade silversmederna skulle vända sig till en domstol för att få sin sak prövad. Efter detta avslutades mötet och folket traskade hemåt.

Aposteln Paulus samlade sina anhängare och bad dem att inte tappa modet. Efter detta sa han att det var det bästa för honom att åka vidare på sin missionsresa. Hans ursprungstanke var att besöka Grekland, men detta blev omöjligt på grund av att judarna i detta land hatade honom. Därför återvände aposteln Paulus till Korint och stannade där bara ett par dagar. Han önskade där ta avsked av församlingen. Det var som om Paulus visste med sig att han snart skulle fängslas och föras som fånge till Rom.

Under fångenskapen i Rom skrev Paulus flera brev till olika församlingar. När det gäller brevet till församlingen i Efesos är teologerna eniga om att någon kapade hans identitet.

I dessa bred finns det ingenting av den kristna socialism och kärleksbudskap, som genomsyrar breven till församlingen i Korint. Brevet till församlingen i Efesos har en mästrande och kvinnofientlig ton. Jag kan i mitt inre se hur det glittrade till i ögonen på männen i Artemis stad. Äntligen var det någon som vågade säga emot den manhaftiga och gravida gudinnan och som talade om att en tonårspappa hade rätt att ställa krav på sina barn.

Ur kapitel 5 i brevet till Efesos:
”Ni kvinnor föga er efter Herren, ty en man är sin hustrus huvud liksom Kristus är kyrkans huvud – han som också är frälsare för denna kropp. Och liksom underordnar sig Kristus, så skall också kvinnorna underordna sig sina män. . . . Ni barn lyd era föräldrar”

Det finns poetiska ljusglimtar i detta kapitel.
”En gång var ni i mörker
Men i Herren har ni fått ljus.
Ljuset bär frukt överallt
Där det finns godhet, rättfärdighet och sanning.”

Aposteln Paulus identitetskapare har gjort mig nyfiken. Vem var han? Hade han under hela sin uppväxttid känt sig förföljd av gudinnan Artemis? Var han rädd för skorpioner?

Mosaiken föreställande aposteln Paulus finns i en 1600 år gammal kyrka i Ravenna. Jag har hittat den på nätet.

En tanke på “Aposteln Paulus i Korint

  1. Tack Carin, nu var denna söndag räddad! Man lär sig alltid något nytt av Dig även om man en gång pluggat kristendomen! Ha en bra dag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s