Träning för jordfräsen

Träning för jordfräsen

Jag gillar att jobba i trädgården. Det ger mig en känsla av frihet att kunna vara utomhus och se hur blommor, potatis och ogräs utvecklas från de första vårdagarna tills trädgården lägger sig till vila för vintersömnen. I källaren har jag mängder av redskap. Det enda som jag upplever är farligt att jobba med är den elektriska jordfräsen.

På reklambilderna ser det enkelt ut att låta jordfräsen få förbereda ett potatisland eller gräva om komposten. Verkligheten ser helt annorlunda ut. Jordfräsen har en otrolig förmåga att som ett glatt föl skutta åt olika håll och vid start vill den rusa bakåt rakt mot mig. Då gäller det att ha kontroll över kroppen och att ha ett ordentligt skydd på fötter och ben.

För ett par veckor sedan resonerade jag med min personlige tränare Johan om lämplig träning inför vårbruket med jordfräsen. Johan visste genast, utan att ha arbetat med en jordfräs, hur han skulle träna mig inför detta trädgårdsarbete. Johan tog en stång i båda händerna, ställde sig en aning bredbent och framåt lutad och tryckte stången mot mig.
”Stå stadigt med benen isär och en aning framåtlutad. Du skall tänka på att ha så låg tyngdpunkt som möjligt.”

Efter detta tryckte han stången hårt mot mig och jag skulle göra mitt bästa att hålla emot. Efter drygt tio sekunder slutade Johan att trycka och jag kunde slappna av för ett par sekunder. Sedan upprepades denna övning om och om igen. Det var ansträngande om mot slutet kände jag att det svartnade för ögonen.

Dagen efter denna detta pass för Johan hade jag träningsvärk i hela ryggen. Det kändes på samma sätt som när jag kämpat i trädgården en hel dag. Nu skall jag be Johan att vi kör denna övning varje gång fram till sommaren. När våren kommer vill jag kunna jobba med jordfräsen utan att knäcka ryggen och vara rädd för att den skuttar rakt emot mig och river sönder mina präktiga gummistövlar.

Johan borde bli tränare för alla hobbyodlare. Tyvärr är det många som skadar sig på jordfräsen och sedan sliter ut sig med en gammaldags spade försöka utrota kirskål och kvickrot.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s