Träning för trädbeskärning

Träning för trädbeskärning

Ofta får jag frågor om varför jag kämpar ett par gånger i veckan på mitt gym, House of Shapes, och varför jag slänger bort pengar på en personlig tränare. Mitt svar blir att jag utöver alla sociala kontakter jag får på gymet behöver jag bra tips av min personlige tränare Johan om hur jag skall stärka kroppen för det dagliga knoget med hem, villa, trädgård och bil. Eftersom jag är anhörigvårdare måste jag kunna klara det mesta själv. Hittills har det gått ganska bra, även om jag ibland drabbas av träningsvärk.

Just nu är det beskärning av de gamla fruktträden som är aktuellt. Min make David gjorde detta tidigare och nu har det inte blivit gjort på minst fem år. Träden ser risiga ut och döda grenar sticker ut på flera ställen. För att klara detta utan skador har jag sedan i höstas tränat upp balansen och styrkan i handlederna. Det sista är nödvändigt om jag skall klara att arbeta med den stora och ganska tunga sekatören.

Denna vår har jag slagit på stort och köpt en specialsåg för trädbeskärning. Det ser otroligt lätt ut när ”granngubbarna” jobbar med detta redskap. Det blev en besvikelse när jag upptäckte hur tungt det är att sträcka på sig och såga av högt sittande grenar. Jag bad därför Johan tipsa mig om ett lämpligt sätt att träna rätt muskler. Han visste genast vilken apparat jag skulle använda.

På gymet finns en apparat med handtag att dra i. Det gåt att ställa in den på olika sätt och också att öka belastningen. Här fick jag tips av Johan hur jag skulle ställa in den så den skulle motsvara en såg. Sedan var det bara att slita och dra i handtaget. Jag kände genast att detta var rätt övning för mig.

Igår plockade jag fram alla redskapen och gav mig ut i trädgården. Någon svårighet att stå på den höga pallen hade jag inte och samtidigt såga hade jag inte. Vad jag inte var medveten om är hur motståndskraftigt ett gammalt äppleträd är. Sågspånen for runt huvudet på mig och när grenen tillslut föll ner rev den av mig mössan och det drog kallt kring huvudet.

Vårsolen sken och jag njöt av tillvaron. Flera gånger flyttade jag den höga pallen, klev upp och ner på den och till sist jag samlade ihop riset och bar bort det. Då hade det gått mer än två timmar och jag var ganska trött.

Idag på morgonen hade jag svårt att komma upp ur sängen. Jag hade en behaglig träningsvärk i axlarna.

2 tankar om “Träning för trädbeskärning

  1. Hei ingen, har väl aldrig tidigare kommenterat Dina bilder men den här gången måste jag, kom jag på. Du ser bedrövligt slutkörd o ointresserad ut. Det är bra att sen läsa Din text o förstå att Du gör det frivilligt o att det ger resultat. Bra tanten!

  2. Carin på Sprätthöken, allas vår Pippi Långstrump. Vilket äventyr att hänga i träna. Hoppas det ger önskat resultat, dvs bra äpplen på rätt sida om staketet, haha! Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s