Marie Bebådelsedag

Marie Bebådelsedag

Idag handlar kyrkornas texter om hur det gick till när den unga kvinnan Maria (hebreiska Miriam) förstod att hon var gravid. Texten, som finns i Lukasevangeliet, är som en tidningsartikel om en äldre sångerska. Jag får en känsla av att Lukas satt bredvid henne och antecknade vad hon sa för att sedan skriva om detta.

Många av dagens kvinnor känner antagligen igen sig av skildringen av hur det gick till när Maria under ett kort ögonblick mötte en ängel. Att bli gravid innebär för många att ett blått ljus plötsligt tänds inne i kroppen och man blir uppfylld av att något ovanligt håller på att hända. Man är inte ensam, någon genomskinlig och en ljus person fladdrar långsamt förbi och man hör viskningar. Plötsligt är allt borta, men känslan av att något stort håller på att hända finns kvar.

Idag funderar många teologer på vem evangelisten Lukas var. Hans skildringar av möten med jungfru Maria tyder på att han var god vän med denna särpräglade kvinna. Flera av dagens teologer gissar att Lukas var en kvinna och som för att få sina texter accepterade skrev under pseudonymen Lukas. En annan sak som framgår av evangelisten Lukas texter är att han aldrig personligen hade träffat Jesus och att han var väl insatt i den grekiska mytologin.

Det antika Greklands gudar var inga dygdemönster. Utomäktenskapliga förbindelser och sexuella lekar fanns med i de gamla myterna. När Lukas skildrade hur jungfru Maria blev gravid blev det en berättelse utan sexuell åtrå, en berättelse om en kvinna som inte spelade ut sin sexualitet mot någon manlig gudomlighet. Hon var ren och oskuldsfull och borde bli ett ideal för de kvinnor, som längtade efter något annat än gudarnas sängkammare. Det kvinnoideal, som evangelisten Lukas med ord målade upp, passade utmärkt för hans tid. Idag, när det hos oss inte är skambelagt med sexualundervisning, verkar tesen om den obefläckade avlelsen obegriplig.

Jag har sedan jag var ung funderat över om under den tid när kristendomen växte sig stark i romarriket den välutbildade eliten verkligen trodde på jungfrufödseln. Borde det inte ha funnits tvivlare? Nu har jag hittat svar på denna fråga jag aldrig kom mig för att ställa. Det finns i Lena Einhorns bok ”Vad hände på vägen till Damaskus?”

Lena Einhorn är en judisk läkare och kan klassisk grekiska och hebreiska. I företalet till sin bok berättar hon att det tagit tio år att skriva boken. Med stort tålamod har hon läst den äldsta versionen av den judiska skriften Talmud och också på den kontroversielle kyrkofader Origenes bibeltolkningar. Origenes åsikter om jungfru Maria bygger på muntliga traditioner, som har sitt ursprung i tiden för vår tideräknings början. Origenes gick bland annat tillbaka till den grekiske och kristendomsfientlige filosofen Celsus, som var mycket kritisk när det gällde evangelisten Lukas skildring av hur det gick till när den unga kvinnan Miriam blev med barn. Hon var gift med timmermannen Josef, men hade förälskat sig i den romerske soldaten Pantera. Miriam blev med barn och riskerade enligt den judiska lagen att stenas till döds på grund av äktenskapsbrott. Miriam tog då den nyfödde pojken och flydde till Egypten. Här fick hon arbete som spinnerska. Pojken kallades för Ben Pantera, vilket betyder Panteras son. Han växte upp till en brådmogen pojke med övernaturliga gåvor.

Kyrkofader Origenes var född i Alexandria år 195, Hans pappa var kristen och avrättades på grund av sin tro när Origenes var mycket ung. Hans mor försörjde sig på olika tillfällighetsarbeten och med stora personliga uppoffringar kostade hin på sin son skolutbildning. Som vuxen flyttade Origenes till Palestina där han blev presbyter i församlingen i Cesarea och började undervisa och tolka evangelierna. Hans åsikter var på sin tid mycket obekväma för flera av ledarna inom den kristna kyrkan. När förföljelserna av de kristna kulminerade i mitten på 200-talet blev Origenes torterad. Han överlevde men dog av skadorna troligtvis år 254.

Origenes har aldrig fått samma status som andra kyrkofäder och han har aldrig blivit helgonförklarad. Trots det stora inflytande Origenes hade på de kristna kyrkorna i Palestina, Libanon och Syrien är det få av dagens teologer som är intresserade av honom.

I den judiska skriften Talmud finns det en skildring av timmermannen Josefs son, som här också kallas för Ben Pantera. Hans mamma Miriam blev gravid med den romerske soldaten Pantera och tvingades fly till Egypten. Pojken växte upp och blev trollkarl med magiska gåvor. Han flyttade som vuxen tillsammans med sin mamma tillbaka till Palestina och visade där upp sina trollkonster för stora skaror av människor.

Ikonbilden på Jungfru Maria och Jeusbarnet med en vuxen mans ansikte har jag hittat på nätet

Personligen är jag övertygad om att evangelisten Lukas kände till den romerske soldaten Pantera. När han skrev sitt evangelium ville han ge Maria (på hebreiska Miriam) upprättelse. Han önskade försvara henne mot fult förtal och göra allt för att hon inte skulle bli stenas på grund av en ungdomsförälskelse. Evangelisten Lukas lyssnade också med spänning på när Maria berättade om hur hon sökte upp sin släkting Elisabeth, som då bodde i liten stad högt uppe i bergen i Judéen. Här bad hon en bön, som hon med inlevelse reciterade för evangelisten Lukas.

”Min själ prisar Herrens storhet
Min ande jublar över Gud min frälsare
Han har vänt sin blick till sin ringa tjänarinna
Från denna stund skall alla släkten prisa mig salig
Stora ting låter vår Herre ske med mig
Hans namn är heligt.”

En tanke på “Marie Bebådelsedag

  1. Vakkert som mina norska venner skulle säga. Fast jag läst Lena 2 ggr så var det spännande att läsa Din berättelse. Hoppas någon konfirmand får läsa detta o ställa frågor till kyrkofadern. Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s