En ny kamera

En ny kamera

Att skriva bloggar om hur det är att regelbundet gå till ett gym och där en gång i veckan träffa min personlige tränare har fört mycket med sig. De, som aldrig har satt sin fort på ett gym och trots detta gillar vad jag skriver, skulle inte begripa någonting av det jag skildrar om de inte hade en bild att titta på. Rörelser kan vara snabba och min gamla digitalkamera tar god tid på sig när det gäller att föreviga vad jag gör. Sedan i höstas har jag längtat efter en ny och snabbare kamera. Igår köpte jag en Olympus E-M5. Nu kämpar jag för att lära mig hur den fungerar och jag har kommit en liten bit.

Mycket av allt det jag vill veta står inte i bruksanvisningen. Dit hör hur man bär sig åt för att efter att ha ställt in olika funktioner kan på den utmärkta skärmen se det som skall fotograferas. Det borde naturligtvis finnas en knapp för detta men jag hittade den inte. Då började jag trycka på alla knappar jag hittade och plötsligt fylldes skärmen av det som fanns i köksfönstret. Jag knäppte på en annan knapp, det klickade till i kameran och jag hade tagit min första bild. Efter detta blev det att ge sig ut i snöyran och fotografera. Snöflingorna var små och vassa. Jag hoppades att dessa skulle komma med på bilden.

Idag på morgonen har det varit stor dramatik i grannvillan. Den skall byggas om och all gammal inredning skall vräkas ut och nytt material skall in. Utanför garageporten står just nu ett stort flak, som skall fyllas med de gamla köksskåpen och de väggar, som skall rivas. Idag hade byggmästaren beställt isoleringsmaterial. Vad han inte tänkt på var att skräpflaket stod framför garageporten. Det här var spännande och jag tittade nyfiket på. Fem byggjobbare måste fundera länge innan de kom på var materialet skulle placeras och därefter hur man bäst skulle bära in det i garaget. Till slut kom man på en lösning och la ut skyddande plast på en snödriva och ovanpå denna staplades materialet. Märkligt nog kanade inte de stora balarna med isoleringsmaterial ner mot staketet mot vår tomt. Balarna var otympliga och medan snön yrde ner hjälptes tre barhuvade jobbare åt med varje bal.

Det syntes på grabbarna att de inte gillade att snöflingor letade sig ner under deras arbetskläder och la sig som julglitter på deras hår. Att föreviga detta slit blev ett gyllene tillfälle att sätta sig in i hur mycket dramatik jag kan fånga med den nya kameran.

Jag har till min stora förvåning lyckats få över bilderna till datorn. Jag blev delvis besviken. Snöyran kom inte med på någon av bilderna. Allt blev stämningsfulla bilder i gråskala. När det gällde byggjobbarna borde jag ha gått närmare och inte stått under taket framför vår ytterdörr. En lärdom är att om bilderna skall återge dramatik, måste jag visa att jag är nyfiken och inte smyga med kameran. Om jag inte vill visa att jag förevigar en händelse är det bättre att använde mobilen, som är mycket mer diskret.

Nu har det slutat att snöa och en blek sol tittar fram genom molnen. För en stund sedan funderade jag på att gå ut och fotografera. Men det blåser kallt från nordost och fingrarna blir snabbt stelfrusna. Men det kommer fler soliga dagar och någon gång borde denna köldperiod ta slut.

Idag skall jag roa mig med styrketräning inomhus och min strokedrabbade make David skall få träna sina händer genom att fotografera mig. Kameran är lätt och ligger bra i handen. Remmen att ha runt halsen är pålitlig. Om han tappar kameran faller den inte ner på golvet och går sönder.

Trots det trista vädret och oviljan att bli blöt och kall av snön kommer jag inte att vara sysslolös.

3 tankar om “En ny kamera

  1. Snöflingor är i stort sett omöjliga att fånga på bild utan kraftiga makroobjektiv. Flingorna rör på sig och ligger alltid utanför skärpedjupet och blir på så sätt oskarpa på alla möjliga sätt.
    I övrigt är det bara att göra som Annika säger, ta minst två steg till framåt innan du knäpper av.

    Jag gillar ditt val av kamera, har suktat på en sådan jag med.

  2. Ett stycke fin vardag, skildrad av allas vår pantertant. Du är ju nyfiken så kliv fram å ta Dina bilder. Nej hur fångar man snöflingor? Övning ger färdighet o snart kan Du, det vet jag, fånga det Du vill. Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s