Att stärka knäna

Att stärka knäna

Mina knän har inte riktigt orkat med allt jag tidigare har sysslat med. För 15 år sedan vek sig mitt vänsterknä när jag tränade för Midnattsloppet. Det gjorde fruktansvärt ont och sedan dess har jag inte vågat träna löpning. Nu, när vårsolen skiner, längtar jag till en härlig joggingrunda längs Mälarens stränder. Tyvärr har jag hittills inte vågat mig på att jogga på det nedlagda spårvagnsspåret till närmaste tunnelbanestation.

Jag har diskuterat mina problem med min personlige tränare Johan, som har lagt upp ett knäträningsprogram för mig. Här finns övningar som jag kan göra hemma. När jag ser allt jag skall göra i hem och trädgård glömmer jag bort Johans råd. Resultatet blir att jag bara tränar knäna när jag är på gymet.

Johan brukar plocka fram ett hjul åt mig och jag skall ställa hälarna på detta och låta tårna ta stöd mot golvet. Därefter skall jag sträcka armarna rakt ut och böja försiktigt på knäna. De första gångerna misslyckades jag att böja knäna eftersom det började göra ont. Johan uppmuntrade mig att föröka igen och efter tio försök gick det betydligt bättre. Tyvärr tänkte jag bara på knäna och glömde att räta på ryggen.

Idag skiner vårsolen in genom fönster, som är i stort behov av att bli putsade. Ingen tänker på att fönsterputsning sliter på knäna, så om jag skall kunna putsa bort den mest störande vintersmutsen, bör jag träna knäna varje dag. Hemma använder jag ett täcke, på vilket jag har lagt en brädstump och tar fram mina hantlar. Idag på morgonen uppmanade jag mig själv att räta på ryggen samtidigt som jag höll på med övningen. Detta var jobbigt och efter tio gånger kändes som om axelpartiet rätat upp sig en smula och knäna var en smula darriga.

Jag avslutade det lilla träningspasset med att jogga runt i det stora köket. Knäna krånglade inte. Om en stund skall jag till posten i Konsum vid tunnelbanan och hämta ett paket. Nu får jag se om jag klarar att jogga dit med ett par präktiga kängor på fötterna.

På gymet finns det flera olika apparater för att stärka knäna. För ett år sedan började jag under Johans vakande ögon att träna ett par minuter vid en av dessa apparater. Jag hade då knäskydd på mig och detta kändes säkert. Numera när jag är på gymet varvar jag de andra övningarna med knäövningsapparaten. Detta har hjälpt. Mina knän är betydligt starkare idag än för ett år sedan. Min erfarenhet är att man skall börja försiktigt och sedan öka längden och intensiteten på en övning. Resultatet av kamp mot gamla skavanker kommer så småningom.

Jag funderar på att ha som mål att springa tjejmilen i slutet av sommaren. Det stora problemet är att jag kanske inte har lust att varje dag jogga på det nedlagda spårvangsspåret. Jogga är roligt, men det är ännu roligare att odla potatis och se hur allt jag har sått spirar i trädgården.

Om någon av mina läsare joggar förbi min trädgård i sommar är ni välkomna in på röd hemodlad potatis av märket Kärlek och en bit sill eller rökt lax.

Färskpotatis eller tjejmilen, det är frågan just nu.

5 tankar om “Att stärka knäna

  1. Hej Carin!
    Alltså, jag med, gillar din blogg. Jag kommer gärna in på en bit sill och potatis i sommar. Och jag vill höra alla berättelser från förr. Och så kan vi springa lite 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s