Myrorna i Skärholmen

Myrorna i Skärholmen

Jag gillar Myrorna i Skärholmen även om detta företag inte alltid uppskattar att jag tittar in. Jag köper sällan något men däremot lämnar jag ofta stora kassar med böcker. I affären finns ett överflöd av böcker och man vill inte ha fler att stoppa in i de redan fyllda hyllorna.

Chefen i affären kan konsten att få kläderna att de eleganta ut. Någon har tidigare lagt en armlös och huvudlös skyltdocka i insamlingslådan. Denna vanskapta kvinna flyttas runt i affären, ibland sitter hon på en barstol vid ett köksbord och har en trave kokböcker framför sig, ibland sitter hon vid hyllan med grytor och kastruller och trots att hon saknar både huvud och händer ser hon ut som en mästerkock i ett elegant köksförkläde och ibland sitter hon i skyltfönstret klädd i fisknät och har ett halsband av vita fendrar och gröna glaskulor runt halsen.

I förra veckan satt hon på en vacker byrå bredvid en elegant pall. Hon var klädd i en ärmlös, röd festklänning med en bar axel och i sitt knä hade hon en stor, skimrande glaskula. Bredvid sig hade hon ställt ett par grå aftonskor i mocka och på pallen bredvid hade hon satt sina schackrutiga skor. Det var tydligt att skyltdockan hade stämt träff med sin prins och inte visste vad hon skulle ha på fötterna. Skyltdockan är en förnuftig dam, som är väl medveten att efter dessa soliga dagar kommer kalla nätter. Alltså hade hon plockat fram en snygg tröja i passande färger till aftonklänningen. Något ytterplagg fanns inte i närheten, men längre bort trängdes varma och välvårdade persianpälsar tillsammans med färgglada dunjackor.

Om skyltdockan hade haft ögon, skulle hon kunnat njuta av att titta på en grön långskjorta, som var kantad med gyllene spetsar. Den hängde på en krok på väggen snett emot henne.

Från torget strömmade det in damer från alla samhällsklasser. Några skulle till landet och se om sommarstugan, andra skulle städa källaren och några skulle på fest. Mångas blickar gick till den gröna långskjortan. En till synes präktig seniortant fingrade på den och viskade till en väninna att den kanske skulle passa bra att ta med sig på ett äventyr med den man, som hon dansat med på seniordansen. Väninnan skakade på huvudet och menade att den var för prålig. Vid detta möte borde hon inte se ut som en haremsdam. De båda damerna tittade runt bland kläderna och sedan gled de bort mot bordet med vinglas. Jag följde nyfiket efter och konstaterade att den kärlekssuktande damen köpte flera kristallglas.

Nu hade jag fått nog av andras kärleksbekymmer och gick trappan ner till avdelningen för böcker. Här greps jag av köplust, eftersom det fanns mycket att välja på. På en hylla låg praktverk om Heliga Birgitta, konstverk i Paris och Mount Everest. Nu tvekade jag. Boken om den Heliga Birgitta var intressant och lockade med vackra bilder. Jag gjorde en snabbkalkyl på allt jag skulle köpa i Skärholmen. Den stora och vackra boken om vårt nationalhelgon skulle inte få plats i min shoppingvagn. Sedan hoppades jag på att ingen skulle få lust att köpa den och att den skall ligga kvar nästa gång jag lämnar en påse med böcker hos Myrorna.

Idag på morgonen har jag på radio hört att klädkedjan HM skall börja samla in kläder. Den som lämnar en påse får ett presentkort som tack. Myrorna och andra hjälporganisationer giller inte detta och ser HM som en obehaglig konkurrent om de kläder vi inte längre vill ta på oss. Jag tror inte Myrorna behöver vara rädda. Min uppfattning är att HM inte kan konsten att stimulera kundernas fantasi på samma sätt som vad Myrorna har.

Det var längesedan jag gjorde ett besök hon HM. I denna affär skall allt vara moderiktigt. Det går inte att köpa en gul tröja om modefärgerna är rött och snusbrunt. Här finns inte den färgrikedom som strömmar emot Myrornas kunder. Jag är tveksam om HM kan tänka om och byta stil.

En tanke på “Myrorna i Skärholmen

  1. På något sätt fick vi del av varandras kläder förr också. Jag minns kassar med kusinkläder jag skulle växa i. Men de var hopplöst omoderna när man kom dit. Second handbutikerna fyller sitt hål men från när det började till nu har det blivit dyrt att handla. Trevlig skildring. Tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s