Träning för trädbeskärning

Träning för trädbeskärning

De sista fem åren har vi inte haft tid med våra ungefär 70 år gamla fruktträd. Det har alltid varit mycket att göra i trädgården efter det att snön har smält och våren har kommit. I år är allt annorlunda med mängder av snö, som fortfarande ligger kvar på några skuggiga platser. Jag har nu denna soliga vårvinter hållit på ett par timmar varje dag med vård och beskärning av alla våra fruktträd. Detta är ett trädgårdsarbete jag aldrig har sysslat med tidigare.

Jag började fråga min strokedrabbade make David vad jag i första hand skulle tänka på. Det gällde att studera de olika grenarna för att komma underfund med var blomknopparna satt och inte skära bort grenar med mycket blomknoppar. Det andra var att jag skulle se till att grenarna inte växer in i varandra.

Det första jag gjorde var att såga bort de grenar, som hängde så långt ner att jag måste krypa på knä för att kunna klippa gräsmattan under träden. Här var jag glad för att jag flitigt hade tränat mina ben, så att jag orkade stå på knä när jag gjorde detta. När det gick att raklång gå under träden letade jag reda på alla döda grenar och efter detta plockade fram sågarna ur källaren. Här hittade jag en såg på ett två meter långt skaft. Detta behövdes verkligen eftersom de döda grenarna satt högt upp i träden.

Min personlige tränare Johan hittade på gymet ett redskap med vilket jag kunde träna mina muskler för detta arbete. Denna träning behövdes verkligen eftersom jobbet med den långa sågen var tungt. Hemma i trädgården kämpade jag sedan med den otympliga sågen och njöt för varje gren som dunsade ner mot marken. När detta skedde, gällde det att se upp så att jag inte fick grenen i huvudet eller på fötterna. Efter drygt två timmar varje dag i knappt en veckas tid var jag klart med jobbet. Den sista dagen släpade jag grenarna till sågbocken och gick in i köket för att dricka kaffe. Vid kaffebryggaren kände jag smärtor i nacken. Under hela arbetet hade jag stått med halsen bakåtböjd i en omöjlig vinkel. Naturligtvis borde jag varje dag ha stretchat hals nacke och rygg. Värken i nacken satt i under två dagar och nu tvingades jag inse att min gamla kropp hade sina begränsningar. Jag undvek efter detta att titta uppåt på fruktträdens kronor. När smärtorna hade försvunnit gick jag ut i trädgården och kunde konstatera att jag nu måste ta fram en stege för att kunna arbeta med allt som satt högre upp. Alla utspretande grenar kunde jag från marken inte såga eller knipsa bort. Jag måste använda mig av den stora sekatören, som har handtag som går att skjuta ut så att de blir en meter långa och dessutom stå på en stege . Men mitt mod sviktade inför detta jobb. Det gällde att stå på stegen och samtidigt sträcka sekatören högt över huvudet och med kraftiga grepp knipsa bort grenarna.

Vid nästa pass med min personlige tränare Johan på House of Shapes bad jag att Johan skulle träna mig för detta spännande och kanske farofyllda arbete i trädgården. Jag måsta ha så god balans att jag inte trillade ner från stegen, jag behövde kunna sträcka på armarna snett uppåt och samtidigt trycka dem mot varandra och dessutom jag fick under inga villkor böja hals och nacke bakåt. Johan insåg genast hur jag skulle träna. Han plockade fram en stepupbräda och gjorde den så hög som möjligt. Jag fick ställa mig ytterst på långsidan och träna upp fötternas känsel så att jag precis visste var kanten fanns. Detta tog någon minut innan jag kom på hur jag skulle placera fötterna och var fötternas nerver fanns. Efter detta fick jag ganska tunga hantlar och nu började träningen för armar och handleder. Jag skulle sträcka armarna snett upp mot taket och trycka dem hårt mot varandra. Hela tiden höll Johan ett vakande öga på mig så att jag inte böjde halsen bakåt i den farliga vinkeln och inte fick svindel och trillade av stepupbrädan.

Lagom till att jag hemma på tomten skulle sätta stegen på plats under det största äppelträdet kom barnbarnet Karl Johan på besök. Han hjälpte mig med stegen och började sedan fotografera mitt arbete i trädet. När jag kom ner från stegen efter jobbet sa Karl Johan att han var imponerad över att hans gamla mormor klarade av detta trädgårdsarbete, som krävde både armstyrka och god balans.

Jag har den sista veckan kämpar vidare på stegen med sekatören och sågen med kort skaft. Nu räcker jag inte längre upp på denna korta stege. Det är alltså dags att plocka fram en av husets längsta stegar. Men rädslan har krupit in i mitt huvud. Jag vågar inte klättra så högt med ett vasst redskap i handen. Jag skulle behöva träna mycket mer under Johans ledning på gymet. Jag vet att det i gymets förråd stå er en mycket lång stege, som användes när personalen skall byta glödlampor i taket. Övningar på denna stege och med hantlar i händerna får vänta tills hösten. Det finns annat som måste bli gjort före förste maj. Dit hör att deklarera.

Igår plockade jag undan alla redskap och fram kom alla papper om vår deklaration. Det är ju dags att göra sin plikt som medborgare och samvetsgrant skriva sitt namn på olika bilagor. När jag sitter lutad över alla blanketter kommer jag att sakna samvaron med de gamla träden.

Om ungefär sex veckor blommar fruktträden. Då får jag se resultatet av min framfart i fruktträden. Jag fruktar att jag med sekatör och såg har farit fram som en hänsynslös trädsabotör.

Foto : Karl Johan Krantz

3 tankar om “Träning för trädbeskärning

  1. Karl-Johan ska vara stolt över en sådan superkvinna till mormor. Min var fin på sitt sätt, men jag skulle önska att jag hade haft dig i släkten för lärdomar och livsventilationer 🙂

    Kram på dig, Hanna

  2. Jag håller med tidigare kommentatör. Det verkar dock livsfarligt. Att samordna så mycket i kroppen kräver sin kvinna. Du är just den sortens Eva. Lycka tilll med deklarationen! Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s