Ryggträning förträdgården

Ryggträning förträdgården

Det har hänt mer än en gång att jag har fått ont i ryggen efter att har grävt i trädgården ett par timmar. Än är jorden frusen, så nu det gäller att vara ute i god tid när det att förbereda kroppen inför detta roliga och ibland tunga arbete.

Min personlige tränare Johan på House of Shapes har börjat träna min rygg. Detta var mer problematiskt än tag trodde. På bilder och när Johan gör övningarna ser de flesta övningarna på bollen enkla ut, men när jag skulle försöka göra dem nisslyckades jag totalt.

Den övning jag först studerade gick ut på att jag skulle ligga på mage på bollen och sedan vandra framåt med händerna på golvet. Magen skulle snällt följa med och slutmålet av att bara fötterna skulle finnas kvar på bollen. När jag kommit så långt, skulle det bara vara fötterna och smalbenen som vilade på bollen. Efter detta skulle jag göra en kålmaskliknande rörelse.

Jag klarade inte av inledningen till denna effektiva rörelse. Så snart jag inte längre hade bollen under magen ville inte kroppen vara med längre. Den gled av bollen och jag rullade ner på golvet. Jag kände mig dum som inte klarade detta. Johan log och sa att övningen är svår och uppmuntrade mig att försöka en gång till. Det blev flera misslyckade försök och slutligen gav Johan mig i hemläxa att träna på detta. Nu kämpar jag varje dag med att få bollen att rulla som jag vill under mage och lår. Ibland går det, ibland inte.

Under Johans ledning fick jag träna på en lättare variant av denna ryggövning. Jag skulle ställa mig på knä bakom bollen, lägga händer och underarmar på den och sedan rulla bollen framför mig utan att flytta på knäna. Nu blev det nästan samma sak som tidigare. Armarna slant bara av bollen, som stillsamt rullade bort från mig. Johan sparkade försiktigt bollen mot mig och jag gjorde ett nytt försök. Det lyckades och nu skulle jag göra övningen tio gånger. Under de sista gångerna flämtade jag lika intensivt som efter en kortare tur i joggingspåret.

Hemma försöker jag komma ihåg att kämpa tappert med dessa övningar. De dagar jag lyckas bäst får jag som belöning träningsvärk i ländryggen och mellan skuldrorna.

Jag har redan märkt att övningen har haft effekt. För ett par dagar sedan sålde min ICA-handlare blomjord till nedsatt pris. Det var ingen mening att ta ut bilen. Det var trängsel på den lilla parkeringsplatsen och det stod bilar parkerade på smågatorna runt vårt centrum. Jag tog fram min stora shoppingvagn och drog den ibland andra kunder på väg till Ica. Här grabbade jag tag i två stora jordpåsar och la dem i min kundvagn. Den unga tjejen i kassan tittade förvånat på mig när jag efter att ha betalat utan svårigheter flyttade de tunga jordpåsarna från kundvagnen till min shoppingvagn.

”Oj, vad stark du är! Detta skulle mamma kanske ha klarat men absolut inte min mormor. Hos oss är det pappa som släpar hem all trädgårdsjord.”

Nu ligger jordpåsarna snyggt travade på varandra i hallen. På hyllan bredvid ligger fröpåsar. Min rygg är redo för trädgården. Det enda som saknas är sol och vår

En tanke på “Ryggträning förträdgården

  1. KUL att Du känner resultat av Din träning. Jag tränar nog lite ensidigt med mina promenader. våren är här nu Carin!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s