Yoga med Johan

Yoga med Johan

För tio år sedan försökte jag mig på yoga, vilket då delvis var helt misslyckat. Mina knän klarade inte att ligga på huk och jag saknade styrkeövningar. Efter halva tiden meddelade jag ledaren att jag får så stora problem med mina knän att jag inte kunde fortsätta.

Det bästa med yogan var andningsövningarna. Min omgivning brukade tidigare påpeka för mig att jag flåsade som en gammaldags blåsbälg. Ibland kommer jag ihåg att träna de övningar jag fick lära mig under yogapassen hemma och på gymet, men tyvärr glömmer jag ofta bort detta och det otrevliga flåsandet vid stress har delvis kommit tillbaka.

På mitt gym, House of Shapes på Hornsgatan i Stockholm, finns det yogaklasser. Ibland funderar jag på att prata med ledaren för en av grupperna och höra mig för om mina knän klarar hennes pass. Än har detta inte blivit av. I stället har jag köpt en bok om yoga, i vilken jag läser ett par sidor varje dag. Jag har hittat övningar, som inte sliter på knäna och som tränar upp andningen. Jag har tränat vissa övningar i boken i ett par veckor och vid min sista träff med min personlige tränare Johan tog jag med mig boken. Vi tittade gemensamt på den övning jag skall börja med och jag fick flera tips av Johan. Alla övningarna skulle utföras stående.

Knepet är att samtidigt andas lugnt och spänna magmusklerna. Detta upplever jag som knepigt. Efter en del träning hemma på köksgolvet kom jag på att jag innan jag startar med övningarnas skall ta tre djupa andetag. Efter detta knäpper ja g händerna på magen och kontrollerar att magen är spänd medan jag andas djupt från naveln och upp mot halsgropen, Efter ett par övningar av detta slag vågar jag ge mig på den övning som i boken kallas för Trädet.

Jag skall stå med raka knän och tårna skall peka rakt framåt och föra båda händerna under hakan som till bön. Nu gäller det at knipa med magen samtidigt som jag borrar den högra foten i golvet och för upp den vänstra foten och sätter den på insidan av högerlåret. Det vänstra benet skall vara vridet bort från kroppen. Efter detta kommer det svåraste. Mina armar skall nu vara grenar, som önskar nå ända upp till solen. Att stå stilla i detta läge i en knapp minut fodrar både avspänning och koncentration. Därefter gäller det att långsamt sänka armarna till böneställnig och samtidigt sätta när den vänstra foten på golvet. När detta är gjort skall jag göra samma sak, men då stå på det vänstra benet.

Förra träffen med Johan kämpade jag med denna övning. Ett problem var balansen. Johan fanns hela tiden bredvid mig för att stötta mig om jag skulle ramla omkull.

Jag har redan börjat märka resultat av denna övning . Andningen har blivit både lugnare och jämnare när jag kommer in i stressfyllda situationer. Tyvärr gillar inte mina gamla och slitna knän att jag håller på mer än ett par minuter med denna övning.

Jag är anhörigvårdare för min strokedrabbade make David. Det händer ibland att jag hör smäll. David kam ha trillat och jag måste hjälpa upp honom från golvet. Trädet har givit mig den sinnesfrid jag behöver för att klara detta. Nu gäller det bara att komma ihåg att göra övningen Trädet ett par gånger varje förmiddag och ett par gånger varje eftermiddag. Jag måste lära mig att ta det lugnt även de stunder jag upplever att livet brakar samman över mitt huvud.

3 tankar om “Yoga med Johan

  1. Så sympatiskt att vara ett träd. De andas väldigt tyst. Sen är de starka o det är ju Du med! Tack Carin!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s