Träning för gräsklipparen

Träning för gräsklipparen

Denna sena vår har haft det goda med sig att gräsmattans gräs bara är lika högt som min tumnagel. Det dröjer säkert minst en vecka innan jag behöver plocka fram den elektriska gräsklipparen ur förrådet och kan börja trycka den framåt på min ojämna gräsmatta. Detta kan vara ganska tungt. Dessutom måste jag hela tiden hålla koll på sladd och fötter, så att jag varken kör sönder sladden eller snubblar på den slingrande sladden.

På gymet har jag diskuterat med min personlige tränare Johan vilka övningar som kan passa för detta jobb. När det gäller att hålla reda på fötterna var det enkelt ordnat. Den svarta mattan i en av träningssalarna är skarvad och dessa upphöjda skarvar är markerade med vit tejp. Här får jag varje gång jogga runt och jag har hittills inte snavat på de vita ränderna, som påminner slående om sladden till min motorgräsklippare.

Att skjuta en gräsklippare framför sig påminner om att släpa fram en överlastad kundvagn i en stor varuhall. De gånger jag gör detta, brukar det ligga minst 15 kg i vagnen. Detta är betydligt tyngre än gräsklipparen med en överfull uppsamlingspåse för det klippta gräset.

De tips jag fick av Johan för att utan träningsvärk i ryggen klara detta jobb är att gå lätt framåt lutad och att inte göra häftiga ryck utan bara försiktigt lirka fram gräsklipparen. Hela tiden gäller det att veta var fötterna finns. Gräsklippning kan slita på knäna, så efter att ha diskuterat lämpliga övningar med Johan kom jag underfund med att jag måste köpa ett par knäskydd for idrottsbruk och lägga dem i verktygslådan och inte glömma att dra på dem när det är dags att klippa gräset. Dessutom kom jag underfund med att jag är privilegierad, eftersom jag upplever gräsklippning som mysig motion och inte ett trist jobb, som ingen annan har tid eller lust att göra.

Övningarna avslutades med en glad lek. Johan föreställde tung kundvagn eller gräsklippare, som jag skulle skjuta framför mig. Johan ställde sig med ryggen vänd mot mig och jag skulle med hjälp av en stång skjuta honom framför mig. Johan tog bara motvilligt ett par små steg framåt, trots att jag tryckte så hårt som jag kunde. När övningen var över, hade jag mer träningsvärk i axlarna än vad jag brukar ha efter att ha kämpat med gräsklipparen.

Om jag nu skulle önska något så är det att våren gör paus. En stor del av gräsmattan är himmelsblå av scilla och krokus och vitsippsvit. Jag njuter av denna diskreta färgprakt och av att lurviga jordhumlor surrar runt bland blommorna . När blomningen är över, ser gräsmattan trist och tråkig ut. Nu skall växterna producera de för myrorna välsmakande fröerna, som de sedan gör sitt bästa att sprida över andra delar av gräsmattan. Det är först i juli jag klipper de blå och vita delarna av gräsmattan. Då år det mycket tungt.

Idag skiner solen och jag skall ut och förbereda potatislandet. Jag är tacksam för att Johan tidigare i vår har tränat mig på hur jag skall klara av att använda jordfräsen utan att det skuttar rakt mot mig och smäller till mina ben.

Grannarna brukar ibland förfasa sig över att jag använder både jordfräs och gräsklippare. De är rädda att jag skall köra sönder sladden och få elektrisk ström genom kroppen och falla död ner på marken. De har svårt att förstå att jag inte jäktar i trädgården utan njuter av att jag tack vare flitig träning på gymet har blivit så stark att jag orkar med att odla min egen potatis.

2 tankar om “Träning för gräsklipparen

  1. Pingback: Det här gör mig glad – Vilken järnlady!!! | BEATRICE AMUNDSSON

  2. Alla skulle ha en Johan. Jag som har dåliga höfter o ond nacke skulle nog kunna få tips på övningar. Så fin Din trädgård verkar vara. Ja njut! Sen likatar det gott när Du kommer ut med gräsklipparen. Bra att Du gillar klippningen. Ser fram emot söndagsblogg! Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s