Pingst – Hänryckningens tid är inne

Pingst - Hänryckningens tid är inne

Den svenska pingsten är bländande vit. I det ökennära landskap, som var bakgrund till den första pingsten, var färgskalan helt annorlunda. Vårsolen, som hos oss får fruktträd och hägg att slå ut i kaskader av vita blommor, åstadkommer i ett torrt landskap att sanden ser ut som om den flammar av eld. Ibland uppstår hägringar som kan uppfattas som sagans Tingeling klädd i röda festkläder.

På 1960-talet bodde jag i närheten av Sahara i södra Tunisien. Vårens hägringar påminde något om vårt norrsken även om färgskalan var rödare och annorlunda. Under dessa år blev jag intresserad av öknar och de folk, som härdar ut att bo i länder med brännande sol på dagarna, frostkalla nätter och vårarnas heta sandstormar.

För drygt tjugo år sedan här i Stockholm var augusti månad fylld av festivaler av olika slag. En av dessa var Ökenfestivalen, som höll till i ett stort tält på Skeppsholmen. Ett år löste jag en heldagsbiljett och lyssnade på musik och föredrag samt åt couscous med grillat lammkött och stark harissasås. Trots att alla satt på enkla träbänkar utan ryggstöd var detta en upplevelse jag gärna skulle vilja vare med om en gång till i livet.

I musikgruppen var det bara med pojkar. De var klädda som vanliga grabbar i jeans och kortärmad tröja och de kom från en av de invandrartäta förorterna. Musiken de spelade var muslimsk gospel och mellan de olika melodierna berättade gruppens ledare något om öknens musik och vilka musikinstrument man brukade använda. I Marocko i utkanten av Sahara fanns inga musikaffärer. Alla, som var med i gruppen, hade som i sitt hemland byggt sina instrument av skrot de hittat runt husen i sin förort. Stränginstrumenten var gjorda av bortslängda cykelhjul och trummorna av tomma bensindunkar eller trasiga grytor. Ledaren dirigerade sitt band med hjälp av en visselpipa. Jag uppfattade framförandet inte som musik utan som öronbedövande oväsen.

Plötsligt la en av grabbarna ifrån sig sitt cykelhjulsinstrument och höjde armarna som en vädjan till en osynlig Gud. Ett par andra följde efter och pojkarna utstötte märkliga skrik som fick publiken att jubla och sjunga på ett konstigt språk som varken var arabiska eller svenska. Ledarens visselpipa tystnade och hela tältet vibrerade av ljud och jubel. Då ingrep en vakt och började försiktigt leda ut publiken ur tältet. Han var rädd för att det skulle rasa samman.

Jag åt min couscous, drack mängder av vatten och återvände efter måltiden till tältet, där en alldaglig man från Marocko skulle hålla ett föredrag om det religiösa språket i musiken. Tonerna hade en sådan våglängd att de kunde höras från oas till oas. De ville meddela att Allah fanns och skulle mana alla till vaksamhet, bön och eftertanke. En dånande storm av glödande sand hade uppstått i de inre delarna av landen och den brusade nu vidare mot havet i väster. När han sagt detta började publiken prata och sjunga och ett segerjubel spred sig över stora delar av Skeppsholmen. Hela tältet gungade av extas och andlig livsglädje.

Augustiskymningen kom smygande från Östersjön. Jag gick hem genom en stad som doftade av dill och kräftor. I mitt inre var det vår med blommande fruktträd och surrande humlor. Jag hade ju varit med om något som påminde om den första pingstdagens religiösa extas.

”När pingstdagen kom var alla församlade.
Då hördes plötsligt från himlen ett dån
Som av en stormvind.
Det fyllde hela huset där de satt.
De såg hur tungor av eld fördelade sig
Och stannade på var och en.
Alla fylldes av helig ande
Och började tala andra tungomål
Med de ord som Anden ingav dem”
Apostlagärningarna kapitel 2

En tanke på “Pingst – Hänryckningens tid är inne

  1. En fin blogg om en svårförstålig bibeltext. Jag läste den med stor behållning o minns Tunisien med kärlek. Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s