Nallekast för strokedrabbade

Nallekast för strokedrabbade

För drygt fyra år sedan drabbades min make David av stroke. Han låg på olika sjukhus i tre månader och när han kom hem blev det jag, som fick ansvara för hans sjukgymnastik. Det är i de flesta kommuner omöjligt för en strokedrabbad att efter sjukhusvistelsen hitta sjukgymnastik som passar. Då gäller det verkligen för de anhöriga att se till att den sjuke inte bara kryper ner i sängen utan rör på sig på olika sätt.

David behöver träna armar, skuldror, rygg och axlar. Musklerna här försvagades av stroken och nu gäller det att bygga upp styrkan. Detta är nödvändigt för att David skall kunna komma upp ur sängen och resa sig upp från en stol utanhjälp och också orka skjuta rollatorn framför sig. Av vad jag förstår är det en känsla av frihet och oberoende att kunna klara detta själv. Här känner jag ett behöv av att hitta på trevliga övningar.¨
På mitt gym, House of Shapes på Hornsgatan, tittar jag alltid i smyg på de fristående övningar, som andra motionärer gör. Till mitt gym söker sig motionärer med helt olika inriktning på träningen. Dansarna tränar balans och smidighet, tyngdlyftarna sliter med hantlar och skivstänger och boxarna slår inte bara på säcken utan gör också olika övningar för att bättra på styrkan i axlarna.

En söndag för ett par veckor sedan stötte jag på en amatörboxare, som antagligen höll på att träna inför en match. Han turades om med två övningar, den ena var att kämpa mot boxningssäcken och den andra var att kasta en av de tunga och svarta bollarna mot väggen. Han stod bredbent, tog bollen i båda händerna och lyfte armarna rakt över huvudet och sedan med stor kraft slängde han bollen mot väggen och fångade efter studsen upp den med båda händerna. När han gjorde en paus frågade jag varför han gjorde denna övning. Jag fick ett leende och en snabb lektion hur han med hjälp av den tunga bollen tränade upp armar och axlar och också sin reaktionsförmåga. Detta var när han fångade bollen, som ofta for på ett annat sätt än han hade räknat med. Sedan fick jag försöka med en boll, som bara vägde två kilo. Övningen var tyngre än jag väntat mig och efteråt i bastun upplevde jag att jag hade arbetat hårt med axlarna.

Hemma funderade jag på hur jag skulle kunna ändra denna övning så att den passade för David. Någon lämplig boll hade jag inte och lät därför ögonen glida runt i rummen. På en stol satt den bruna älgnallen, som barnbarnen tidigare brukade leka med. Denna leksak fick ersätta bollen.

David fick sätta sig i stolen, med båda händerna ta tag i nalleälgens ben, resa armarna över huvudet och sedan med största möjliga kraft slänga den mjuka leksaken till mig. Övningen var ansträngande, eftersom stroken hade förlamat Davids högra arm och också gjorde den kraftlös. Med denna övning hjälper vänsterarmen till att dra upp högerarmen och också att slänga iväg älgnallen drygt två meter.

David upplevde först övningen som märklig och jag fick förklara vilka muskler i axlarna han tränade med dessa kast. Nu orkar han göra 15 kast i en följd. Jag upplever att övningen har gjort nytta. David har lättare att komma upp ur sängen än han hade för ett par veckor sedan.

Nallekasten påminner mycket om att slå på en uppblåst ballong. Vissa sjukavdelningar brukar dela upp patienterna i två lag och låta dem slå en ballong mellan sig. Övningen brukar vara uppskattad och de mest lekfulla patienterna säger att det påminner om ett derby mellan AIK och Djurgården.

Jag anser att man skall lägga in lekmoment i sjukgymnastiken och inte betrakta övningarna som en trist lektion i skolan. Tyvärr är det inte alla som håller med mig. Jag har hört folk säga att sjukgymnastik skall vara tråkig, eftersom glädjen tar bort effekten av övningarna.

Varifrån kommer dessa märkliga tankar om sjukgymnastik?

En tanke på “Nallekast för strokedrabbade

  1. David är en lyckans man med sådan fru! Vad allt kan inte Du komma på? Bra att Du har David hemma nu! Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s