Midsommarnattens magiska mångfald

Midsommarnattens magiska mångfald

Idag inträffade sommarsolståndet klockan 07:04. Denna magiska och längsta natt har glidit undan för oss här i Stockholm. För mer än hundra år sedan skulle kvinnorna i mitt område denna morgon varit sysselsatta med att hänga upp på tork de medicinalväxter de hittat i markerna. Just denna natt var växternas helande krafter som starkast. Några band kransar av blommorna och dessa kransar fladdrade i vinden. De torra kransarna sparades för att läggas i julbadet, då midsommarnattens magiska krafter hade förmåga att tränga in genom det mänskliga skinnet och hjälpa till att hålla förkylningar och influensa borta.

Årets längsta natt var den natt då ungdomarna hade möjlighet att blicka in i framtiden. Växter under huvudkudden skulle få sibyllor att skicka drömmar om kärlek och ett lyckligt äktenskap. Det var också de kloka gummornas natt, natten när växterna producerade mest abortmedel. Kanske möttes ett förälskat par och en klok gumma på samma blomsteräng. De tassade säkert mycket tyst för att inte störa varandra. Gumman anade att hon om några veckor skulle få en ny kund.

Idag är allt annorlunda. På vissa platser får alla som vill lära sig att binda en blomsterkrans, som redan samma kväll kastas i soporna. Ängar med vilda blommor är en sällsynthet och inga kloka gummor tassar runt och samlar växter. Om kärleken har varit för intensiv är det apoteket som får stå till tjänst med dagen-efter-piller. Jag tror att om jag levt för drygt hundra år sedan hade jag följt i min gammelmoster Matildas fotspår och blivit klok gumma. Detta märks tydligt i min vildvuxna trädgård, som alla boende i närheten har åsikter om.

I början på denna vecka kom en för mig helt obekant man in i trädgården och bad att få se sig om. Han beskrev sig själv som en byggjobbare ute på lunchpromenad och med trädgård och botanik som hobby. Denna soliga förmiddag hade han traskat runt i vårt villaområde och till sin stora sorg konstaterat att alla gick in för stensatta breda trädgårdsgångar och stora parkeringsplatser, jättelika trägolv på gräsmattorna, där gräset utanför uteplatsen var hårt tuktade. Min trädgård var den enda med en vildäng och ett potatisland. Under sin rundvandring hade han hört gnäll från en granne om min trädgård. Att ha en gräsmatta med prästkragar och smörblommor kunde enligt denne grinige granne medföra att han vid en eventuell försäljning av sin villa skulle få ut ett lägre pris på grund av närheten av en oklippt gräsmatta med surrande jordhumlor, som var färdiga att stickas.

Byggjobbaren sa skrattande och sa att jag borde bjuda in traktens ungdomar att plocka sju blommor att lägga under huvudkudden. Här fanns otroligt många arter, bland annat fyra olika sorters klöver, tre arter fibblor, prästkragar, hundkäx och daggkåpa.
”Daggkåpa är min favoritblomma”, sa byggjobbaren. ”Den är magisk med sina stora blad, som ser ut som krympta simbassänger.”

Han nickade uppmuntrande mot mig och traskade vidare genom det knähöga gräset.
”Vildrosor, toppen! Roligare än de trista och hårt tuktade och förädlade rosenbuskarna från något postorderföretag. Och titta, du har fått in akleja som ogräs och den har flera olika färger. ”

Vi gick tysta runt bland de blommande prästkragarna.

”Tack för titten, jag skall tipsa romantiska tjejer att de kan få komma till dig och plocka sju olika sorters växter på midsommarkvällen. Du har minst 21 olika arter så de behöver inte bli osams.”

Mer än så blev inte sagt. Lunchrasten var slut och jag fortsatte att gräva upp det fasansfulla och kryddoftande ogräset kirskål. Aklejorna fick stå kvar. Denna förmiddag surrade jordhumlor runt i dem och sedan flög de snällt vidare för att pollinera både smultron och jordgubbar.

Jag älskar mina aklejor och njuter av att ha en växt med anor från gamla klosterträdgårdar. Munkarna torkade fröna och strödde dessa i håret på sina lekbröder så att de skulle slippa löss och ohyra. En bra inkomstkälla för klostren var att när det blev sol och vår sälja en dekokt på akleja och en jäst dryck till kärlekstörstande unga pojkar. Det var viktigt att vid den första kontakten med det täcka könet blygheten skulle släppa och att pojken skulle våga slänga sig in i kärlekslivets mysterier. Akleja var lösningen på dessa problem. Men det gällde att vara försiktig med dekokten, eftersom akleja är rik på giftet blåsyra.

Idag är det midsommarafton och jag hoppas jag får besök av några småflickor, som vill pröva gamla knep när det gäller kärlek. De får plocka allt utom akleja. Man vet ju aldrig om de på nätet har hittat recept på hur man med hjälp av akleja kan fånga pluggets häftigaste kille.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s