Stopp i avloppet

Stopp i avloppet

För fyra år sedan byggde vi om den nedre våningen i vår villa. Anledningen till detta var att min make David hade drabbats av stroke och att för att kunna klara det dagliga livet borde leva på ett plan och inte på två och med tvättmaskin i källaren. Hela nedervåningen skulle byggas om och handikappanpassas. Det gamla köket från 1930-talet revs ut och köket flyttades till matrummet. Det forna köket blev ett elegant duschrum i vilket också en stor tvättmaskin med tillhörande torktumlare installerades. Allt fungerade perfekt, dock med undantag för handfatets avlopp. Här sipprade vattnet långsamt ut och jag trodde att detta var ett modernt påfund för att förhindra stopp i avloppet från huset och ut mot gatan.

Efter knappt ett år vägrade vattnet i handfaten att rinna ut genom avloppet. Tidigare hade David alltid rensat avloppen och nu blev det jag som skulle ge mig på detta jobb. David satte sig tillrätta på en stol bredvid handfatet och talade om för mig hur jag skulle göra. Till min egen stora förvåning klarade jag detta. Men problemet med att vattnet bara långsamt rann ur handfatet kvarstod.

För ett par dagar sedan var det stopp igen och jag måste rycka ut som rörmokare. Alla rören under handfatet är av vit plast och det ser mycket prydligt ut. Avloppet består av tre delar, som skall fogas samman på ett speciellt sätt. Det är tur att jag har byggt med legoklossar tillsammans med barnbarnen och fått viss vana att se vilka bitar som passar ihop.

Den här gången var det svart och stinkande smuts i samtliga delar. Jag tog bit efter bit och gjorde rent ordentligt. Det var först när jag kom till den tredje biten, den närmast avloppet mot väggen, som det var stopp. Något som mest påminde om en plasthandske satt i slutändan av röret. Med hjälp av en tesked fick jag ut ett märkligt föremål, som antingen kunde vara Barbies regnmössa eller en duschtoffel avsedd för hennes tama grizzlybjörn. Nu kunde jag spola ren denna sista bit, sätta ihop de tre delarna och placera dem rätt under handfaten. Allt fungerade som det skulle och det brusade som en yster vårbäck i avloppet.

Det märklaga lilla plastföremålet blev ordentligt rengjort och synades ordentligt. Nu kom frågorna. Varför fanns det en sådan plastpåse i avloppet? Hade rörmokaren, som installerat handfatet, slarvat och glömt att ta bort en del av förpackningsmaterialet? Var detta ett handfat, som såldes till sjukhus, och därför behövde ha en extra påse för riskavfall?

Nu hoppas jag att någon av mina läsare kan tala om för mig varför Barbie har placerat sin duschmössa i avloppet till mitt handfat.

2 tankar om “Stopp i avloppet

  1. Haha, ingen aning. Det var en spännande gåta. Men det är nog något som kvarglömts av the Plummer. När kommer söndagsbloggen? Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s